Beyaz Mantolu Adam Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

03.05.2020

Beyaz Mantolu Adam Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında


Beyaz Mantolu Adam Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında 

 

Oğuz Atay , sol görüşlü- sosyalist, Marksist,  çevrelerin beğenisine kavuşacak şekilde roman ve öyküler yazan,  mimarlık bölümünü bitirdiği halde roman ve öyküleri ile tanınmış olan bir yazardır. İstanbul Teknik Üniversitesini  bitiren yazar roman ve öykülerinde bireysel konular işlemiş modern ve büyük kentlerde yaşayan sorunlu sayılabilecek bireylerin  “yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka, kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını[1] anlatmıştır.

Romanlarındaki ve öykülerinde iç konuşmalar ve bilinç akışına önem veren  Oguz Atay‘ın  ben merkezli bakış açısı, eleştirmenler tarafından  Post modern öykü  ver romanlar olarak değerlendirilmiştir.  Tutunamayanlar- (1972), Tehlikeli Oyunlar (1973),  Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı (1975), Korkuyu Beklerken (1975), Oyunlarla Yaşayanlar (1985), Günlük (1987) ve Eylembilim (1998)  adlı eserleri ile edebiyatımızda yer alan Beyaz Mantolu Adam adlı öyküsü 1975 yılında ilk baskısı yapılanKorkuyu Beklerken adlı öykü kitabında yer alan ilk öyküsü olmaktadır.

Diğer eserlerinde de olduğu gibi yazar Kokuyu Beklerken adlı öykü kitabında da sorunlu, bireyleri onları iç dünyalarını bunalımlı hayatlarını dile getirmiş, kent yaşamı içinde iç sorunları ile baş edemeyen, sosyal hayata birebir uyum sağlayamayan bireylerin ruh hallerini aktarmıştır.

Yaşamak ile ölmek arasında sürekli soran,  cevap arayan, toplumla adapte olmayan,  toplumla yabancılaşmış intihara meyilli,  kendi kabuğundan çıkamayan insanların anlatıldığı bu öykü kitabındaki hikâyelerin hepsi aynı tip bir insanın benliği içinde olan biten ruhi gelgitleri anlatmaktadır.

Beyaz Mantolu Adam“Birey – Toplum Çatışması” konusunu işleyen,  topluma aykırı düşüp, toplumdan dışlanan ama toplum ile uyum sağlamak konusunda olumlu bir eylem de yapmayan, bunu kanıksamış uyumsuz meczubun öyküsünü dile getirmektedir.

Oğuz Atay, Beyaz Mantolu Adam, öyküsünü, Çiçek Pasajı’nda kemer satan saçı sakalı birbirine karışmış yarı meczup bir adam karakterinden aldığını ifade etmiş; . Çiçek Pasajındaki meyhanelerin önünde koluna astığı kemerlerle cansız bir manken gibi duruşundan hareketle bu öyküyü yazmıştır.

Beyaz Mantolu Adam Öykü Özeti

Hikâyenin ana kahramanı bir dilencidir. Bu adam hiç konuşmayan, söylenenlere tepki vermeyen,  soruları ve konuşmaları da duymazlıktan gelen biridir. Üzerinde bir sokak satıcısından aldığı beyaz bir mantosu vardır. Satıcı bu mantoyu ona verirken  “gülünç olursun” demiş ama o buna hiç aldırmadan alıp giyinmiştir.  Bu beyaz manto kocaman düğmeleri olan beyaz bir kadın mantosudur ve bu dilenci her zaman bu beyaz mantoyla gezmektedir.

Etraftakiler bu garip adama “Hey Mister!” diye seslenmekte kimi ona işportada gömlek sattırmakta,  bir başkası onu cami avlusuna getirterek dilendirmekte sonra da paraları elinden almaktadır. Kimileri de onu müşteri çeksin diye vitrine koymakta ama bu beyaz mantolu adam kimseye itiraz etmemektedir.

Uyumsuzdur ama insanlara da uymaya gayret etmeyen Mister, gülen,  eğlenen, kaynaşan insanların arasında hiç dostu olmayan toplumun gerçeklerinden ayrı düşük bir hayatı tercih etmiştir. İnsanların birçoğu hastalıklı olabileceği düşüncesi ile ondan tiksinmekte, bazıları kadın mantosu giydiği için ona sapık gözü ile bakmakta,  görevliler ise  “Halkın huzurunu ihlal ettiği”  önyargısı ile ona davranmaktadır.

Mister bu baskılar sonrasında toplumdan daha da bir kaçamaya başlar. Bir gün mantosuyla denize girer ve boğulmaya başlar ama kendisini de kurtarmaya hiç uğraşmaz.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

·         Oğuz Atay Edebi Kişiliği Eserleri ve Konuları

·         Oğuz Atay " Tutunamayanlar " Roman Özeti ve İnceleme

·         Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz Atay

·         Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı Hakkında

·         ÇOK DEĞERLİ BİR BAŞUCU KİTABI: "BİR BİLİM ADAMININ ROMANI"

·         Tehlikeli Oyunlar Hakkında Konu Özet Analizi Oğuz Atay

·         Korkuyu Beklerken Öyküsü ve Oguz Atay Hakkında

·         Beyaz Mantolu Adam Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

·         Tahta At Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

·         KELİMELER VE OĞUZ ATAY

·         Unutulan Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

·         Oğuz Atay’ın Bir Mektup Öyküsü İnceleme ve Özeti

·         Ne Evet Ne Hayır Adlı Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

 


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/oguz-atay-edebi-kisiligi-eserleri-ve-konulari/75434

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar