Ömer Faruk Toprak Hayatı Edebi Kişiliği

12.09.2011
Ömer Faruk Toprak Hayatı Edebi Kişiliği


 ÖMER FARUK TOPRAK

( d. İstanbul 14 Şubat 1920 / ö. İstanbul 20 Ağustos 1979)

Türk şair, romancı ve öykü yazarıdır.1920'de İstanbul ’da doğdu. 20 Ağustos 1979'da yine İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Babası Dârülfünûn İlâhiyat Şubesi Fıkıh müderrislerinden (Profesör) İsmail Hakkı Toprak'tır. [1]  Annesi ise Gönen'in ünlü bir kadısının kızıdır. Annesi okumayı yazmayı bilmeyen ümmi bir kadın olduğu halde “Yunus'un nefeslerini, Karacaoğlan'ın koşmalarını, Köroğlu'nun koçaklarını ezbere bilen bir şiirseverdi” Ömer Faruk Toprak, bu ailenin dördü erkek biri kız beş kardeş içinde en küçüğü olmaktadır.

Çocukluğu İstanbul/Fatih' semtinde Haliç'e bakan tahta bir evde geçti. İlkokulu Gönen'de (1932) okuyan Toprak’ın ailesi bir süre sonra İstanbul’a taşınır.  Ortaokulu İstanbul Gelenbevî ve Kumkapı ortaokullarında okudu (1937). Bir yıl İstanbul Erkek Lisesinde okuduktan sonra üçüncü yılı Kütahya Lisesine giderek Kütahya’da mezun oldu. Lise yıllarında iken Orhan Seyfi Orhon  , Hakkı Süha, Eflatun Cem gibi tanınmış edip ve şairlerden ders alma fırsatını bulmuştu. Şiirle ilgili ilk bilgileri ve şiir sevgisini babasından almıştı.

Edebiyata ve şiire olan merakı ilkokulda ve babasının da yönlendirmesi sayesinde başlamış, ilk ürünlerini Ortaokul yıllarında vermeye başlamıştı. İlk şiirlerini memleketçilik akımı ve Halit Fahri Ozansoy Hayatı Edebi Yönü ( Beş Hececiler)tesirleri altında yazmış ve daha lise birinci sınıfta iken dergilere yolamaya başlamıştı. Hece ölçüsü ile yazdığı ilk şiirlerini 1938 yılında yayımladı.

1941'de liseyi bitirdikten sonra İSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3 yıl öğrenim gördü ama okulunu mezun olmadan bıraktı. 1945-1947 arasında Milli Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü’nde çalıştı. Kendisi de yazar olan Firuzan Toprak ile evlendi. 1948’de Petrol Ofisi’ne memur olarak geçti. Uzun yıllar bu işte çalışan şair Petrol Ofisindeki işinden 24 yıl çalışarak bu işinden kendi arzusu ile 1972’de emekli oldu. (1948-72).[2]

İlk şiiri 1938'de " Servet-i FünunUyanış" dergisinde yayınlandı. Yeni Edebiyat Yeni Ufuklar Varlık Ant Fikir ve Sanat Yığın Yön gibi dergilerde yayınlanan şiirleriyle tanındı.

20 Ağustos 1979'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden şair Üsküdar Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.

EDEBİ KİŞİLİĞİ

Şiir sevgisini aruz konusunda uzman olan babasından ve şiire çok düşkün olan annesinden almıştır. İlk şiiri 1938'de  Servet-i Fünun Dergisi  - Uyanış dergisinde yayımlandı (1938)[3]  İlk şiir kitabı, 1943 yılında 23 yaşında iken yayımladığı İnsanlar adlı eseridir. Başlangıçta  hece ölçüsü ile ,  kafiyeli  lirik Şiirler yazdı. Bu yıllardaki şiirleri o senelerde moda olan Memleketçilik akımı tesirinde ve konularında yazılmış şiirler olmuştu.

Şiir ve yazıları: Mektepli Gazetesi, Ant, Ataç, Barış, Beraber, Çığır, Devrim, Dost, Felsefe Dergisi, Fikir ve Sanat, Forum, Gelecek, Güney, İnkılâpçı Gençlik, Kaynak, Köprü, Mavi, May, Militan, Papirüs, Pazar Postası, Politika, Sanat-Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Ses, Soyut, Sözcü, Şairler Yaprağı, Şimdilik, Türkiye Defteri, Yansıma, Yazı, Yeditepe, Yelken, Yeni Adımlar, Yeni Dergi, Yeni Edebiyat, Yeni Gerçek, Yeni Gün, Yeni Ortam, Yeni Sanat, Yeni Zonguldak, Yeni Ufuklar, Yeryüzü, Vatan, Yığın, Yürüyüş gibi süreli yayınlarda ve dergilerde yayımladı. ( Toprak, Füruzan (1994). Ömer Faruk Toprak'ın Yaşam Öyküsü, Ömer Faruk Toprak'ın Düz Yazıları. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.)

Halk şiiri tarzında ölçülü, uyaklı, lirik şiirleri ile tanındı. Ardından Nazım Hikmet  ve diğer Toplumcu Gerçekçil şairlerin etkisi ile toplumsal gerçekçi şiire yöneldi. Toplumcu sanatçıların yayın organı hainle gelen Toplumcu Sanatçıların bir araya geldiği "Yürüyüş" dergisinin son sayılarını çıkardı.[4](sayı: 7-18, Eylül 1942 Temmuz 1943).Roman, Hikâye anı türünde de eserler veren şairin Tüm şiirlerini Adam Yayınevi yayınladı.

 Şiir kitapları: insanlar (1943), Hürriyet (Suat Taşer ’le birlikte, 1945), Dağda Ateş yakanlar (1955), Susan Anadolu (1968), Ayışığı (1973). [5] Ölümünden sonra tüm şiirleri (1983) eşi Füruzan toprak tarafından yayına hazırlandı. Şairin tüm şiirleri Adam Yayınevi tarafından basılmıştır.

Memleketçilik anlayışı içinde şiirler yazan Ömer Faruk Toprak’ın şiirlerinde gündelik hayatın parçaları, iş ve geçim derdi ile uğraşan insanların hayatları, barış, özgürlük, yoksul insanlar,  evrensel konular işlenmiştir. Şair olarak tanınmasına rağmen öyküler de yazmıştır. İlk öykü kitabı Karşı Pencere 1975'te Gönen Öyküleri adındaki diğer öykü kitabı ise 1979’da yayımlanır. Bu öyküleri çocukluk ve olgunluk yıllarındaki izlenimlere dayanır.  Bir Geziden Kalanlar ve Sosyalist Ülkelere Yolculuk adlı eserleri ise gezi notlarından oluşur. Bu eserlerinde Sovyetler Birliği, Gürcistan, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya'ya ait izlenim ve düşüncelerini anlatmıştır.

Şairin eşi Füruzan Toprak, 1983'te şairin tüm şiirlerini Tüm Şiirler adlı kitapta bastırdı. Vefatından sonra eşi Füruzan Toprak tarafından hatırasını yaşatmak amacıyla 'Toprak Şiir Ödülü' kondu ve bu ödül ilk şiir kitabını yayımlayan şairlere verilmeye başlandı (1980).

Şenesenevler'de kendi adına bir halk kütüphanesi bulunan şair toplumcu şiirin önde gelen şairlerinden biri olarak anılmaktadır. Bostancı Ömer Faruk Toprak Halk Kütüphanesi, Şenesenevler, Lemi Atlı S. 1, Bostancı Kadıköy İstanbul adresinde bulunmaktadır. [6]


Eserleri

Şiir

·         İnsanlar (1943)

·         Hürriyet (1945, Suat Taşer ile)

·         Dağda Ateş Yakanlar (1955)

·         Susan Anadolu (1968)

·         Ayışığı (1973)

·         Tüm Şiirleri (1983,ölümünden sonra)

Roman

·         Tuz ve Ekmek (1972)

·         Karşı Pencere (1975)

·         Öykü[değiştir | kaynağı değiştir]

·         Gönen Öyküleri (1979)

Anı

·         Duman ve Alev (1968)


Ömer Faruk Toprak Şiirleri 
 

KAYNAKÇA 

·         [1] DOÇ. DR. FATİH SAKALLI, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/omer-faruk-toprak

·         [2] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda İsimler, Elips Yayınları, Ank. 2005, shf.538

·         [3] Anonim, Ömer Faruk Toprak, yasamoykusu.com/biyografi-2094-Omer_Faruk_Toprak, son erişim 21-12-2012

·         [4] Toprak, Füruzan (1994). Ömer Faruk Toprak'ın Yaşam Öyküsü, Ömer Faruk Toprak'ın Düz Yazıları. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

·         [5] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda İsimler, Elips Yayınları, Ank. 2005, shf.538

·         [6] https://www.istanbulkutuphaneleri.org/bm.php?bmid=26&cmd=detail

·          

Edebiyat Dil bilim, Kültür, Folklor, Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, ve Araştırmalarınız bize başvurarak bu sitede Paylaşabilirsiniz.

ÖMER FARUK TOPRAK

Türk şair, romancı ve öykü yazarıdır.1920'de İstanbul ’da doğdu. 20 Ağustos 1979'da yine İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Babası Dârülfünûn İlâhiyat Şubesi Fıkıh müderrislerinden (Profesör) İsmail Hakkı Toprak'tır. [1]Çocukluğu İstanbul/Fatih' semtinde geçti. İlkokulu Gönen'de (1932), ortaokulu İstanbul Gelenbevî ve Kumkapı ortaokullarında okudu (1937). Bir süre İstanbul Erkek Lisesinde okuduktan sonra Kütahya Lisesinden mezun oldu. Lise yıllarında iken  Orhan Seyfi, Hakkı Süha, Eflatun Cem gibi tanınmış edip ve şairlerden ders alma fırsatını bulmuştu.

 1941. Şiirle ilgili ilk bilgileri ve şiir sevgisini babasından almıştı.

Edebiyata ve şiire olan merakı ilkokulda ve babasının da yönlendirmesi sayesinde başlamış, ilk ürünlerini Ortaokul yıllarında vermeye başlamıştı. İlk şiirlerini memleketçilik akımı ve beş hececilerin tesirleri altında yazmaya başlamış ve daha lise birinci sınıfta iken dergilere yolamaya başlamıştı. Hece ölçüsü ile yazdığı ilk şiirlerini 1938 yılında yayımladı.

1941'de liseyi bitirdikten sonra iSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3 yıl öğrenim gördü ama okulunu mezun olmadan bıraktı. 1945-1947 arasında Milli Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü’nde çalıştı. Kendisi de yazar olan Firuzan Toprak ile evlendi. 1948’de Petrol Ofisi’ne memur olarak geçti. Uzun yıllar bu işte çalışan şair Petrol Ofisindeki işinden 24 yıl çalışarak bu işinden emekli oldu. (1948-72).[2]

1972’de bu kurumdan emekli oldu. İlk şiiri 1938'de " Servet-i FünunUyanış" dergisinde yayınlandı. Yeni Edebiyat Yeni Ufuklar Varlık Ant Fikir ve Sanat Yığın Yön gibi dergilerde yayınlanan şiirleriyle tanındı.

20 Ağustos 1979'da yine İstanbul’da yaşamını yitiren şair İstanbul Karacaahmet’te toprağa verildi.  

İlk şiiri 1938'de Servet-i Fünûn- Uyanış dergisinde yayımlandı (1938)[3].  Başlangıçta heceölçüsü ile , KAFİYEli  lirik Şiirler yazdı. Bu yıllardaki şiirleri o senelerde moda olan Memleketçilik akımı tesirinde ve konularında yazılmış şiirler olmuştu.

Şiir ve yazıları: Varlık, Dikmen, Yeni Edebiyat, İnkılâpçı Gençlik, Pınar, Ant, Yığın, Yeni Sanat, Fikir ve Sanat, Beraber, Şâirler Yaprağı, Seçilmiş Hikâyeler, Kaynak, Dost, Pazar Postası, Yelken, Ataç, Yön, Yeni Ufuklar, Yeditepe gibi dergilerde yayımladı.

Halk şiiri tarzında ölçülü, uyaklı, lirik şiirleri ile tanındı. Ardından Nazım Hikmet ve diğer toplumcu şairlerin etkisi ile toplumsal gerçekçi şiire yöneldi. Toplumcu sanatçıların yayın organı hainle gelenToplumcu Sanatçıların bir araya geldiği "Yürüyüş" dergisinin son sayılarını çıkardı.[4] (sayı: 7-18, eylül 1942 temmuz 1943).Roman, Hikaye anı türünde de eserler veren şairin Tüm şiirlerini Adam Yayınevi yayınladı.

 Şiir kitapları: insanlar (1943), Hürriyet (Suat Taşer’le birlikte, 1945), Dağda Ateş yakanlar (1955), Susan Anadolu (1968), Ayışığı (1973). [5] Ölümünden sonra tüm şiirleri (1983) eşi Füruzan toprak tarafından yayına hazırlandı. Şairin Tüm şiirlerini Adam Yayınevi yayınladı.

Vefatından sonra eşi Füruzan Toprak tarafından hatırasını yaşatmak amacıyla 'Toprak Şiir Ödülü' kondu ve bu ödül ilk şiir kitabını yayımlayan şairlere verilmeye başlandı (1980).

Şenesenevler'de kendi adına bir halk kütüphanesi bulunan şair toplumcu şiirin önde gelen şairlerinden biri olarak anılmaktadır. Bostancı Ömer Faruk Toprak Halk Kütüphanesi, Şenesenevler, Lemi Atlı S. 1, Bostancı Kadıköy İstanbul adresinde bulunmaktadır. [6]

 

Eserler

 

Şiir[

·         İnsanlar (1943)

·         Hürriyet (1945, Suat Taşer ile)

·         Dağda Ateş Yakanlar (1955)

·         Susan Anadolu (1968)

·         Ayışığı (1973)

·         Tüm Şiirleri (1983,ölümünden sonra)

Roman

·         Tuz ve Ekmek (1972)

·         Karşı Pencere (1975)

·         Öykü[değiştir | kaynağı değiştir]

·         Gönen Öyküleri (1979)

Anı

·         Duman ve Alev (1968)

 


[1] Anonim, Ömer Faruk Toprak, yasamoykusu.com/biyografi-2094-Omer_Faruk_Toprak, son erişim 21-12-2012

[2] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda İismler, Elips Yayınları, Ank. 2005, shf.538

[3] Anonim, Ömer Faruk Toprak, yasamoykusu.com/biyografi-2094-Omer_Faruk_Toprak, son erişim 21-12-2012

[4] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96mer_Faruk_Toprak

[5] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda İismler, Elips Yayınları, Ank. 2005, shf.538

[6] https://www.istanbulkutuphaneleri.org/bm.php?bmid=26&cmd=detail

 

ÖMER FARUK TOPRAK

Türk şair, romancı ve öykü yazarıdır.1920'de İstanbul ’da doğdu. 20 Ağustos 1979'da yine İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Babası Dârülfünûn İlâhiyat Şubesi Fıkıh müderrislerinden (Profesör) İsmail Hakkı Toprak'tır. [1]Çocukluğu İstanbul/Fatih' semtinde geçti. İlkokulu Gönen'de (1932), ortaokulu İstanbul Gelenbevî ve Kumkapı ortaokullarında okudu (1937). Bir süre İstanbul Erkek Lisesinde okuduktan sonra Kütahya Lisesinden mezun oldu. Lise yıllarında iken  Orhan Seyfi, Hakkı Süha, Eflatun Cem gibi tanınmış edip ve şairlerden ders alma fırsatını bulmuştu.

 1941. Şiirle ilgili ilk bilgileri ve şiir sevgisini babasından almıştı.

Edebiyata ve şiire olan merakı ilkokulda ve babasının da yönlendirmesi sayesinde başlamış, ilk ürünlerini Ortaokul yıllarında vermeye başlamıştı. İlk şiirlerini memleketçilik akımı ve beş hececilerin tesirleri altında yazmaya başlamış ve daha lise birinci sınıfta iken dergilere yolamaya başlamıştı. Hece ölçüsü ile yazdığı ilk şiirlerini 1938 yılında yayımladı.

1941'de liseyi bitirdikten sonra iSTANBUL Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3 yıl öğrenim gördü ama okulunu mezun olmadan bıraktı. 1945-1947 arasında Milli Eğitim Bakanlığı Neşriyat Müdürlüğü’nde çalıştı. Kendisi de yazar olan Firuzan Toprak ile evlendi. 1948’de Petrol Ofisi’ne memur olarak geçti. Uzun yıllar bu işte çalışan şair Petrol Ofisindeki işinden 24 yıl çalışarak bu işinden emekli oldu. (1948-72).[2]

1972’de bu kurumdan emekli oldu. İlk şiiri 1938'de " Servet-i FünunUyanış" dergisinde yayınlandı. Yeni Edebiyat Yeni Ufuklar Varlık Ant Fikir ve Sanat Yığın Yön gibi dergilerde yayınlanan şiirleriyle tanındı.

20 Ağustos 1979'da yine İstanbul’da yaşamını yitiren şair İstanbul Karacaahmet’te toprağa verildi.  

İlk şiiri 1938'de Servet-i Fünûn- Uyanış dergisinde yayımlandı (1938)[3].  Başlangıçta heceölçüsü ile , KAFİYEli  lirik Şiirler yazdı. Bu yıllardaki şiirleri o senelerde moda olan Memleketçilik akımı tesirinde ve konularında yazılmış şiirler olmuştu.

Şiir ve yazıları: Varlık, Dikmen, Yeni Edebiyat, İnkılâpçı Gençlik, Pınar, Ant, Yığın, Yeni Sanat, Fikir ve Sanat, Beraber, Şâirler Yaprağı, Seçilmiş Hikâyeler, Kaynak, Dost, Pazar Postası, Yelken, Ataç, Yön, Yeni Ufuklar, Yeditepe gibi dergilerde yayımladı.

Halk şiiri tarzında ölçülü, uyaklı, lirik şiirleri ile tanındı. Ardından Nazım Hikmet ve diğer toplumcu şairlerin etkisi ile toplumsal gerçekçi şiire yöneldi. Toplumcu sanatçıların yayın organı hainle gelenToplumcu Sanatçıların bir araya geldiği "Yürüyüş" dergisinin son sayılarını çıkardı.[4] (sayı: 7-18, eylül 1942 temmuz 1943).Roman, Hikaye anı türünde de eserler veren şairin Tüm şiirlerini Adam Yayınevi yayınladı.

 Şiir kitapları: insanlar (1943), Hürriyet (Suat Taşer’le birlikte, 1945), Dağda Ateş yakanlar (1955), Susan Anadolu (1968), Ayışığı (1973). [5] Ölümünden sonra tüm şiirleri (1983) eşi Füruzan toprak tarafından yayına hazırlandı. Şairin Tüm şiirlerini Adam Yayınevi yayınladı.

Vefatından sonra eşi Füruzan Toprak tarafından hatırasını yaşatmak amacıyla 'Toprak Şiir Ödülü' kondu ve bu ödül ilk şiir kitabını yayımlayan şairlere verilmeye başlandı (1980).

Şenesenevler'de kendi adına bir halk kütüphanesi bulunan şair toplumcu şiirin önde gelen şairlerinden biri olarak anılmaktadır. Bostancı Ömer Faruk Toprak Halk Kütüphanesi, Şenesenevler, Lemi Atlı S. 1, Bostancı Kadıköy İstanbul adresinde bulunmaktadır. [6]

 

Eserler

 

Şiir[

·         İnsanlar (1943)

·         Hürriyet (1945, Suat Taşer ile)

·         Dağda Ateş Yakanlar (1955)

·         Susan Anadolu (1968)

·         Ayışığı (1973)

·         Tüm Şiirleri (1983,ölümünden sonra)

Roman

·         Tuz ve Ekmek (1972)

·         Karşı Pencere (1975)

·         Öykü[değiştir | kaynağı değiştir]

·         Gönen Öyküleri (1979)

Anı

·         Duman ve Alev (1968)

 


[1] Anonim, Ömer Faruk Toprak, yasamoykusu.com/biyografi-2094-Omer_Faruk_Toprak, son erişim 21-12-2012

[2] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda İismler, Elips Yayınları, Ank. 2005, shf.538

[3] Anonim, Ömer Faruk Toprak, yasamoykusu.com/biyografi-2094-Omer_Faruk_Toprak, son erişim 21-12-2012

[4] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%96mer_Faruk_Toprak

[5] Dr Aslan Tekin, Edebiyatımızda İismler, Elips Yayınları, Ank. 2005, shf.538

[6] https://www.istanbulkutuphaneleri.org/bm.php?bmid=26&cmd=detail

 

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Esa

Esa

2 years ago

ÖMER FARUK TOPRAK HAKKINDA KAYNAKÇA   Aksu, Halit (1968). "Ömer Faruk Toprak'ın Şiiri". Forum. S. 343. 17-18. Hüseyin, Hasan (1982). "Ömer Faruk Toprak Şiirinin Atkısı ve Çözgüsü". Dönemeç. S. 61. 10. Özyalçıner, Adnan (1981). "Ömer Faruk Toprak Şiiri ve Sanat Anlayışı". Yazko Edebiyat. S. 14. 113-117. Kuzucular Şahamettin, ÖMER FARUK TOPRAK HAYATI EDEBİ KİŞİLİĞİ, https://edebiyatvesanatakademisi.com/Arama.aspx?id=38635 Sakallı, Fatih (2012). Ömer Faruk Toprak Hayatı-Sanatı-Eserleri. Ankara: Gazi Kitabevi. Sülker, Kemal (1983). "Ömer Faruk Toprak'ın Şiir Anlayışı ve Beğendikleri". Bilim ve Sanat. S. 32. 44-46. Toprak, Füruzan (1994). Ömer Faruk Toprak'ın Yaşam Öyküsü, Ömer Faruk Toprak'ın Düz Yazıları. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.