TOHUM KONU ÖZET İNCELEME VE NECİP FAZIL KISAKÜREK

02.10.2019

 

TOHUM VE NECİP FAZIL HAKKINDA

 

Tohum, Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı ve ilk basımı ve sahnelenmesi de 1935 yılında gerçekleşen Necip Fazıl’ın yazmış olduğu ilk tiyatro oyunudur.

 

"Şairler Sultanı" ve 1982 yılının "Yılın Fikir ve Sanat Adamı" ,unvanlı Necip Fazıl’ın yazdığı ilk oyun olan Tohum,  sahnelendiği ve yayınlandığı ilk yılda yeterli bir ilgi görmemiş bu eserin yazılmasını sağlayayan Mushin Ertugrulu da;  yazarı Necip Fazıl’ı da tatmin etmemiş bir oyun olarak anılarda kalmıştır.

 Necip Fazıl tiyatro oyunları yazmaya ilk oyunu olan Tohum (İstanbul 1935) adlı oyunla başlamış, 1937 yılında yazdığı   Bir Adam Yaratmak adlı oyunu ile tiyatro yazarı olarak da çok büyük bir sükse yaratmıştı.  Bir Adam Yaratmak adlı oyunu 1937 – 1938 yılları arasında tam bir yıl kapalı gişe gösterime girmesine rağmen yazar 1938 yılından 1948 yılına kadar oyun yazmamış [1]1948 yılında ise Parmaksız Salih adlı oyununu yazmıştı.   Necip Fazıl Parmaksız Salih adlı oyunun yazdıktan sonra uzun bir müddet oyun yazarlığına veda etmiş, lakin 1960 ihtilalı ile hapse düşünce hapisteki yıllar süresinde REİS BEY de dâhil üç oyun yazmıştı.

Yazar ilk oyunu olan Tohum adlı eserini yakın dostu olan Muhsin Ertugrul’un teşviki ile yazmış,  fakat yazdığı bu ilk eser yoğun bir ilgi de görmemişti.  Fakat bu eserinden sonra yazdığı Bir Adam Yaratmak adlı oyunu oldukça ilgi görmüş oyun bir yıl boyunca İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda  kapalı gişe olarak sahnelenmişti. [2]

Eserlerinde de madde, ruh ve ruh ötesi gibi metafizik konular işlemeyi seven Necip Fazıl’ın Tohum adlı eserinde de sayılan konuları bulmak mümkündür. Yazar bir söyleşisinde bu eseri yirmi günde yazdığını söylemiş, eserin sahnelenmesini de ve Ferhat Bey başrolünü de Muhsin Ertuğrul üstlenmiştir.

Yazar Tohum adlı oyununda Kurtuluş savaşı yıllarında Maraş’ın Fransız işgaline olan direnişini ele almış; düşmanın top, tüfek, mitralyöz gibi devasa silah makinesine karşı galip gelen iman gücü ve bağımsızlık aşkını dile getirmeye çalışmıştır.

KONUSU

Fransız işgaline karşı direnen bir avuç Maraşlı’nın şanlı direnişi

ANAFİKRİ

Ruhun, maneviyatın ve mukaddesatın gücü düşmanın topundan tüfeğinden ve muazzam savaş makinesinden üstündür.

OYUNUN KARAKTERLERİ

Ferhat Bey: Maraş’ın soylu ailelerinden, münevver, bilgili, batı taklitçisi olmayan, maneviyatı güçlü, cesareti ve mertliği ile ünlü, 39 yaşında bir adamdır.

Osman: Ferhat’in çeteler tarafından öldürülen kardeşidir.

Osman’ın Karısı: Kocası öldürülünce esir düşmüş ama Ferhat gelip yengesini kurtarmıştır.  

Hancı: işgal yıllarını anlatan kişidir.

Yolcu: Ferhat ile tanışıp, Osman’ın karısına yardım eden İstanbullu bir yolcudur. 

Tohum Tiyatro Özeti

Hancı esir olmaktan yeni kurtulan İstanbullu genç yolcuya işgal yıllarında Maraş’ta geçen olayları anlatır. Maraş’ı düşmanların elinden kurtaran en önemli kişilerden birisi Ferhat Bey’dir.  Bütün Maraşlılar da Ferhat Bey’den umutludur. Ferhat Bey, maneviyatı güçlü, cesur, yiğit, münevver ve akıllı bir adamdır. Ferhat Bey’in kardeşi Osman çetecilerden gelen bir mektup sonrasında çeteler ile zıtlaşmış, çetelere meydan okuması sonrasında çeteler Osman’ı öldürmüşlerdir.

Osman’ı öldüren çeteler, karısını da alıp kaçırırlar.  Bunun üzerine Ferhat Bey, genç yolcu ile çetelere haber yollar.  Yolladığı haberde geceleyin geleceğini onlara bildirmektedir. Çeteler ise bu meydan okumaya aldırmamış bir meyhaneye dolmuş içki içmektedirler. Saat tam on ikiye geldiği sırada Ferhat Bey çetelerin içki içtiği meyhaneyi basar. İlk kurşunun meyhanenin lambasına atmış, lamba kırılmış ve her yer zifiri karanlık olmuştur.  

Ferhat Bey, karanlıktan da faydalanıp çetelerin reisini Karanlıktan fırsat bilip çetelerin reisini dağa kaldırır. Sonra da çetelere haber salarak Osman’ın karısı ile Çetelerin reisini takas etmeyi teklif eder.  Bu sayede çeteler Osman’ın karısını serbest bırakmak zorunda kalmıştır.

Bunun üzerine Ferhat Bey, Osman’ın karısına yolcu ile birlikte İstanbul’a göndermek ister.  Genç yolcu da Osman’ın karısını İstanbul’a götürmeye razı olur. Fakat Genç yolcu yola çıkmadan evvel Osman’ın karısının Ferhat Bey’e âşık olduğunu anlar. Osman’ın karısı gizliden gizliye Ferhat Bey’e âşıktır. Hatta Ferhat Bey de içten içe bu kadını sevmekte lakin kardeşinin karısı olduğu için bu duygularını kendinden bile saklamaktadır.

Ferhat Bey, tüm bunların Yolcu tarafından sezildiğini anlayınca yolcudan bunu bir sır olarak saklamasını rica eder.  Bu konuşma yapılırken dışarıdan sevinç çığlıkları gelmeye başlamıştır. Seslerden anlaşıldığı kadarı ile Maraş düşmandan kurtulmuştur. 12 Şubat 1920’de Maraş’ın düşmandan kurtulduğu gün Yolcu ve Osman’ın karısı Maraş’tan ayrılmıştır.

 İLGİLİ LİNKLER 

 

·          Necip Fazıl Kısakürek Hayatı ve Edebi Kişiliği

·         N. F. Kısakürek Bir Adam Yaratmak Konusu Özeti Tahlili

·         REİS BEY KONU ÖZET İNCELEME -NECİP FAZIL KISAKÜREK

·         TOHUM KONU ÖZET İNCELEME VE NECİP FAZIL KISAKÜREK

·         TOHUM KONU ÖZET İNCELEME VE NECİP FAZIL KISAKÜREK

·         Parmaksız Salih Konu Özet Analiz Necip Fazıl

·         REİS BEY KONU ÖZET İNCELEME -NECİP FAZIL KISAKÜREK

·         Kısakürek Bir Adam Yaratmak Konusu Özeti Tahlili

·         Çile Necip Fazıl

·         NECİP FAZIL ŞİİRİNİN TEMATİK KAYNAĞI

 

 KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/reis-bey-konu-ozet-inceleme-necip-fazil-kisakurek/111516

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/n-f-kisakurek-bir-adam-yaratmak-konusu-ozeti/111499

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar