KategorilerKİTAP ÖZETLERİ VE ELEŞTİRİLERİ Yaşar Kemal Sarı Sıcak Hakkında Konusu

Yaşar Kemal Sarı Sıcak Hakkında Konusu

01.03.2019

 

Yazıda Yaşar Kemal’in Sarı Sıcak ,”  öykü kitabı hakkında bilgiler, özetleri,  konuları,  hakkında bilgiler, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,   anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.

ESERİN YAZIMI BASIMI İÇERİĞİ HAKKINDA 

Sarı Sıcak adlı eseri Yaşar Kemal'in 1955 yılına kadar yazmış olduğu öykülerini bir araya getirdiği ilk öykü kitabıdır.  Bu öykü kitabı ilk olarak 1955 yılında yayınlanmış, Yaşar Kemal’in batırmış olduğu ilk öykü kitabı olmuştur.  Bu kitap İnce Memed adlı romanından önce yazarın tanınmasını sağlayan ilk eseri olmak özelliği de taşıdığından önemlidir.

Çoğunlukla Çukurova’nın sıcaklarında hayat mücadelesi veren insanların dramlarını anlatan bu öyküler, İnce Memed ile başlayıp devam edecek olan romanlarının habercisi, öncüsü, hatta ön sözleri gibidir.

Beyaz Pantolon, Sarı Sıcak , Çoban Müslüm ,  Sinek, Pis Hikaye, Ağır Akan Su, Ekin” gibi  öykülerin yer aldığı bu kitapta “sarı sıcak “ olarak vasıflandırılan Çukurova’nın bayıltıcı sıcakları altında, toz , kir ve ter içinde yaşayan insanların yaşam zorlukları bir yandan sıcak, diğer yandan ağalar, diğer taraftan çalışma zorlukları, acılar, yoksulluklar için de verdikleri mücadele  bu öykülerin temel mevzuları olmaktadır. Kitap, adını kitabın içinde yer alan Sarı Sıcak ismindeki öyküden almaktadır.

Bu öykü kitabındaki öykülerin büyük kısmı Çukurova`da geçmektedir. “Yazar bu öykülerde Anadolu insanının açlık, pislik, hastalık, sefalet ve çevre koşulları içinde verdiği yaşam mücadelesini konu alır.” 22 öyküden oluşan kitaptaki her bir öykü Anadolu ve Çukurova’da farklı şekillerde ezilen insanların dramlarını ve hayta savaşlarını anlatır.  Çocukların, kadınların ve ırgatların açlık, sefalet ve zor çalışma koşulları altında verdikleri savaş ile düşlerinde yaşayan minicik umutları öykülerin ana konuları olmaktadır.  

 

Küçük düşleri, minik umutları için daha da bir sıkı çalışan kıyıda köşede kalmış bu küçük insanları verdikleri büyük yaşam savaşı hemen her öyküde göze çarpar.

Kitaptaki öykülerde sıcak ve çok basit çok sıradan ihtiyaçlarını karşılamak, sarı bir pantolon veya ekmek almak yahut da on kuruşluk maliyeti olan düşlerini yerine getirmek için minik bedenleri ile çok büyük mücadeleler içine giren çocukların acıklı dramları bir hayli yer teşkil eder. Örneğin  “Beyaz Pantolon” öyküsünde Mustafa adlı kahraman hayalini kurduğu pantolonu almak için tuğla ocağında verdiği mücadele dile getirilmiş ;  “Sarı Sıcak”  adlı öyküde ise cehennem gibi sıcakların altında  “Osman’ın” el kadar bedenleri ile can çekişmeleri öykülerin konusudur. Öykülerdeki bu çocuklar hem fiziki olarak hem de duygusal olarak şiddetli taarruzlara uğradıkları gibi boylarından büyük umut ar taşıyan, bedenlerinden iri zorluklarla savaşan, yokluklar ve zor koşullar altında ince, zayıf, besinsiz kalmış bedenleri ile baş etmeye çabalayan çocuklardır. Bu öykülerdeki bu çocuklar hem ruhsal, hem de bedensel yönlerden İnce Memed’in çocukluk yıllarından haber vermektedirler.

"Bak hele," dedi, "bak hele şu deyyus Hasan Beyin yaptığı işe! Kocaman bir tuğla ocağını el kadar bir çocuğa yaktıracak." Kocaman elini açtı: "El kadar."[1]

Sıcaklar altında ezilen, bükülene, tekmelenen, horlanan bu çocukların yanı sıra bu öykülerde aynı muamelelere maruz kalan kadınlar da öyküde önemli bir yer tutar.  Örneğin kitapta bulunan Sinek adlı hikâyedeki kadın sıtma hastalığından ölen çocukların ve insanların yerine yaşayan ve onların dili olan bir kadındır.  Ekin adlı hikâyede ise bir su kavgası yüzünden köydeki birine taş atan bir köylünün bir ekin tarlasında saklanması ve bu esnada kendi kendisi ile hesaplaşması anlatılmıştır.

Birçok yönleri ile bu insanların duygularını, iç dünyalarını, yaşadıkları dertleri irdeler. Bunların ışığında toplumun sorunlarını da okuyucunun önüne serer.

Daha ziyade gözlemci bir anlatıcının bakış açısından anlatılan öyküler Yaşar Kemal’in şiirsel dili içten ve sade ifadeleri ile dile getirilmiştir.

 

KİTAP HAKKINDA NELER DEDİLER

“Kemal’in  yazım stili yalın ve çarpıcı; köylülerin ağzından bütün insanlık adına konuşuyor.”
Publisher’s Weekly, (A.B.D.)

“Yoksulluk, boş inanlar, sinekler, toz, ölümüne çalışma, uçsuz bucaksızlık, bitkinlik, yabanlık, yılmazlık.(...) Çaresizlikten doğan acıma ve duyarlığın evrensel boyutları.”
The Guardian, (İngiltere)

“Köylülerin sefaletini ve sosyal eşitsizliği dile getiren kitaplarıyla Yaşar Kemal, Türkiye’deki son üç kuşağı en derinden etkileyen yazar.”
Neue Zürcher Zeitung, (İsviçre)
[2]

TADIMLIK PARÇALAR

 

Dayan Kerem Usta, dayan iki gözüm, dayan kardaşım. Yüreğini dört okka eyle. İnsanın her şeysiyle, tüm alçaklığıyla başa çıkarsın, kendi kendini aşağılamış, kendini kandıran insanın aşağılaşmasıyla başa çıkamazsın. Dedikodu yapan insan dedikodu yaptığını bilir, onun aşağılık bir iş olduğunu da bilir... Kendi gözünde kendini aşağılar. Bu insanı kendisi kadar kimse aşağılayamaz. Onun için dayan aslanım, dayan Kerem Ustam, dayan elleri güzelim... “[3]

Dedim ki, gitsin, olacağı buydu zaten, sen yap bir iğne. Ben, dedi, soluktakine iğne yapamam, ne faydası var? Koydum parayı önüne. Aha, dedim, sana para. Yap iğneyi. Parasıylan değil mi? Şu ağaca vurdururum, beygirlerime vurdururum. Yap iğneyi kardaş, dedim. Yüreğime dert olmasın, elalem anama avradıma sövmesin, dosta düşmana karşı, dedim. İyi adammış, bir iğne yaptı. Bir iğne daha yaptırdım. Bir daha yap kardaş. Zalanın bende çok hakkı var, dedim. Bir daha yaptı. Deri kemiğe yapışmış, bir deri bir kemik, teyze... Zala öyle olmuş işte. İnanılmaz. Görsen, bu Zala değil, dersin. Gözünlen görsen. Koştum arabayı öğlenin sıcağında. Sıcak çatır çatır. Düştük yola. Ölücüyse de çiftlikte ölsün dedim.”[4]

 İLGİLİ BAŞLIKLARI TIKLAYIN

Yaşar Kemal Hayatı ve Roman Sanatı

İnce Memed Hakkında Özet ve İnceleme Yaşar Kemal

Ölmez Otu Hakkında Konu Özet Yaşar Kemal

Orta Direk Hakkında İçerik Özet İnceleme Yaşar Kemal

Yer Demir Gök Bakır Hakkında İçerik Özet Analiz Yaşar Kemal

Demirciler Çarşısı Cinayeti Hakkında Özet Analiz Yaşar Kemal

Yusufçuk Yusuf Hakkında İnceleme Özet Yaşar Kemal

Yılanı Öldürseler Hakkında Konu Özet Analiz Yaşar Kemal

Kuşlar da Gitti Hakkında Konu Özet Yaşar Kemal

Binboğalar Efsanesi Hakkında Konu Özet İnceleme Yaşar Kemal

Yaşar Kemal'in Ağrıdağı Efsanesi Hakkında Özet İnceleme

Yaşar Kemal'in Ala Geyik Hakkında Özet İnceleme

Yaşar Kemal Üç Anadolu Efsanesi Hakkında Özet

Yaşar Kemal'in Sarı Sıcak Hakkında Konu Alıntılar ( Öykü )

Yaşar Kemal-Yılanı Öldürseler- Romanı Üzerine Düşüncelerim…

Yağmurcuk Kuşu Tenkit Özet İnceleme ve Yaşar Kemal

Kale Kapısı Hakkında Konusu Özeti ve İnceleme Yaşar Kemal

KAYNAKÇA


[1] Yaşar kemal Sarı Sıcak, “Beyaz Pantolon" öyküsünden

[2] https://kitap.ykykultur.com.tr/kitaplar/sari-sicak

[3] Yaşar kemal Sarı Sıcak, “Ağır Akan Su " öyküsünden

[4] Yaşar kemal Sarı Sıcak, öyküsünden

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da