72. Koğuş Hakkında Bilgiler Konusu Özeti ve Orhan Kemal

04.03.2020

72. Koğuş Hakkında Bilgiler Konusu Özeti ve  Orhan Kemal

 

 72. Koğuş Hakkında Bilgiler

 

72. Koğuş, adlı eser Orhan Kemal'in 1954 yılında ilk önce uzun hikâye olarak yazdığı daha sonra da tiyatro oyunu haline getirdiği bir eseridir.  

Bilindiği  gibi Orhan Kemal 1931 yılında babasının kurduğu bir partinin kapatılması nedeni ile ilk önce Türkiye’den kaçmış, babası ve ailesi ile birlikte bir müddet Beyrut’ta yaşamış, o yıllarda bir basım evinde işçi olarak çalışıp basın ve yayın dünyasını tanımıştı. [1]    1932 yılında ülkeye dönmüş, ama Nazım Hikmet  ve MAKSİM GORKİ hayranı olan yazar,   Sosyalist düşünceler taşıması, Komünizm propagandası yapmak TKP üyesi olmak suçlarından 1939 yılında hüküm giymiş, Kayseri, Adana ve Bursa cezaevlerinde toplamda beş yıl yatmıştı.  [2]

Bu nedenle Bereketli Topraklar Üzerinde ,Baba Evi , Avare Yıllar  gibi romanalrın yazarı olan Orhan Kemal   ‘in bu eseri mahkûmiyet yıllarında yaşadıklarının bir özeti olmaktadır.  Ülkede bir nevi kıtlığın yaşandığı bu günler hapishanedekiler için de bir hayli zor geçmiş,  üretilen gıda ürünlerinin büyük bir bölümü katılmamız muhtemel olan savaş için orduya stoklanan bu yıllarda ülkede de çok büyük bir gıda ve yakıt sıkıntısı yaşanmıştı. Yazar II. Dünya Savaşı yıllarını hapishanede geçirmiş, bu eserinde de  II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’deki bir cezaevinde  yaşanan olayları  ve bir koğuşta yaşanan açlık  ve sefalet ile mahkûmların yaşadığı acılar anlatılmaktadır.

Eserin ele aldığı zaman 1940 yılıdır ve Orhan Kemal de bu yıllarda Bursa ceza evindedir.  Eser ise 1940 yılında Bursa Hapishanesinde kaldığı 72. Koğuşu anlatmaktadır.  [3]

Orhan Kemal bu eserini  ilk önce uzun bir hikaye şeklinde kaleme almış daha sonra da bu eserini bir tiyatro  oyunu haline getirmişti. Eser sonraki yıllarda 1987 ve 2011’de filme de alınmış, 1987 yapımı film de Kadir İnanır, Halil Ergün, Menderes Samancılar başrolleri paylaşmıştır. [4] 2011 yapımı filmin yapımcılığını Yavuz Bingöl ve Kerem Alışık üstlenmiş, Murat Saraçoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği filmde Kerem Alışk, Yavuz Bingöl ve Hülya Avşar gibi oyuncular rol almıştır. [5]

KONUSU

Ahmet Kaptan  Bursa Ceza evinde ve “ insan haysiyetinin düşebileceği en dipsiz kuyu “ olan 72. Koğuşta mahkumdur.  Bu koğuşta yoksulluk had safhadadır ve buradaki mahkumlar “en yakınını bile üç kuruşa vurabilecek kadar alçalmış “ kişilerdir.   Dünyada ise II. Dünya Savaşı yaşanmakta, ölüm ve korku kol gezmektedir.

 

ÖYKÜNÜN ÖZETİ

Ahmet Kaptan, cezaevinin en fakir mahkûmların yaşadığı, 72. Koğuş 'ta yaşayan bir Karadenizli bir kaptandır.  Bu koğuşta kalan yok yoksul, çırılçıplak, ser sefil mahkûmlara ise “ Âdem babalar” denmektedir.     

 Olay, Ahmet Kaptan'a annesi tarafından  yüz elli lira harçlık gelmesiyle başlar.  Böylesi bir harçlık oradaki mahkûmlar için inanılmaz büyüklükte bir servettir.

Bu 150 lira koğuşta kalan tüm mahkûmların hayat koşullarını değiştirebilecek bir miktar olduğu gibi Ahmet Kaptan eli açık ve çok cömert bir adamdır. Ahmet Kaptan zenginler koğuşuna gitmektense 72. Koğuşun koşullarını düzeltmeye gayret edip, oradaki yoksul mahkûmların hayatını iyileştirmeye başlar, cansızlar ve adam babaların karnı yemek ve çay görmeye başlamıştır. Cansızlar ve adam babalara giysiler ve şilteler de temin edilir.

Ahmet Kaptan,  gelen bu parayı koğuştaki herkesin yaşam koşullarını düzeltebilecek bir şekilde harcamaya başlar. Ahmet Kapatan koğuşta kalan cansızlar ve adem babalara yemek yedirip, çay içirmeye başlamıştır. Ancak Berbat, Kaya Ali ve Bobi Niyazi, bu paranın çok sürmeden biteceğini hesap ederek Ahmet Kaptan'ın parasını kendi ellerine geçirmenin yolunu düşünmeye başlarlar. Bir plan kurarak Ahmet Kaptan’ı kumara alıştırmaya çalışırlar. Böylece para bitmeden onların eline geçecektir.

Cezaevi Müdürünün adamı olan Bobi Niyazi, Ahmet Kaptan'ın parasına göz dikmiştir. Bobi Niyazi'nin planı işe yaramış Berbat ile  Kaya Ali'nin  dümenine giren Ahmet Kaptan kumar oynamayı kabul etmiştir.  Kaptanın meydancısı Kaya Ali,  Ahmet Kaptan'ın kumar oynamasını doğru bulmamış ama Ahmet Kaptan'a da kumar oynama diyememiştir.  Ahmet Kaptan, hapishanenin zengin kumar cısı Sölezli ile zar atmaya başlamıştır. İlk sıralar Ahmet Kapatan kazanmış ve koğuşa camlar alınır, koğuş duvarları da boyanır, cansızlara ve adam babalara yataklar temin edilir.

Ahmet Kaptan, ceza evindeki diğer ağaların paralarını ellerinden almakta ve bu paralar sayesinde 72. Koğuş’un şartları daha da bir düzelmektedir. Lakin Ahmet Kapatan sürekli olarak kendisini sevecek bir kadın hayali ile yaşamakta bunu da birkaç defa belli edecek şekilde konuşmuştur.

Ahmet Kaptan'ın meydancısı olan Bobi  Niyazi ve  Kaptan'ın sağ kolu olan Berbat , sürekli olarak Ahmet Kaptan'ı daha fazla sömürmek derdinde olan iki yüzlü kimselerdir.  Bobi Niyazi, Ahmet Kaptan'ın elbiselerini kadınlar koğuşunda kalan Fatma adlı bir kadına yıkamaktadır.  Fatma isimli bu mahkumun Ahmet Kaptan'a aşık olduğunu Ahmet Kaptan'a duyurmaya başlar. Hatta kendi eli ile yazmış olduğu mektupları Fatma yazmış gibi Ahmet Kaptan'a getirmekte ve ondan bahşişler almaktadır Fatma hakkında anlattıkları ile Ahmet Kaptan'ın Fatma’ya aşık olmasını da sağlanmıştır. Fatma’dan haberler getirerek ve Fatma'nın ağzından yazılmış gibi mektuplar yazarak Kaptan’dan para sızdırmaya devam eder.

 Akli Fatma’da kalan Ahmet Kaptan, kumarda para kazanmayı bırakır. Zaten şansı da dönmüş kumarda da kaybetmeye başlamıştır.  Üstelik bütün gününü Fatma ile yaşayacağı günleri düşleyerek geçirmeye başlamıştır. 

Fatma’ya karşı kara sevdaya kapılan Kaptan Fatma hapisten çıktıktan sonra da onu hiç unutamaz.  Kış gelmiş, havalar çok soğuktur. Ahmet Kaptan'ın parası bitmiş,  koğuş eski haline dönmüştür. İlk önce yataklar ve giysiler satılmıştır.  Ahmet Kaptan'ın dahi yatağı ve giysileri satılır.  Bir kış günü Ahmet Kaptan ile Y cansızlar ve adem babalar demir parmaklıkların önünde soğuktan donarak ölür

İLGİLİ YAZILARIMIZ

Orhan Kemal Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Bereketli Topraklar Üzerinde Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

Baba Evi Romanı Hakkında Özeti Orhan Kemal

Avare Yıllar Roman Özeti Orhan Kemal

ESKİCİ VE OĞULLARI HAKKINDA ÖZET İNCELEME ORHAN KEMAL

Eskici ve Oğulları Hakkında Konusu Türü Orhan Kemal

Orhan Kemal ‘in Murtaza Hakkında Konu Özet İnceleme

Gurbet Kuşları Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

72. Koğuş Hakkında Bilgiler Konusu Özeti ve Orhan Kemal

El Kızı Hakkında Konu Özet ve Orhan Kemal

Cemile Romanı Orhan Kemal 


[1] Şahamettin Kuzucular, https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/orhan-kemal-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/74905

[2] Şahamettin Kuzucular, https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/orhan-kemal-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/74905

[3]  Funda Masdar, Türk Sineması'nda Orhan Kemal Uygulamaları: Yedi Örnek, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Van, 2011

[4] https://www.beyazperde.com/filmler/film-231535/

[5] https://www.beyazperde.com/filmler/film-190809/

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar