Dişi Örümcek Refik Halit Karay

16.03.2020

 
 
 Dişi Örümcek  Refik Halit Karay
 
 
Dişi Örümcek adlı roman Refik Halit Karay ‘ın ilk baskısı 1953 yılında yapmış olduğu ilginç bir aşk romanıdır.
 
Kadınlara düşkün bir yazar olan Refik Halit, bu romanında Nurper adında bir kadın kahramanın hayatı ve eylemleri etrafında farklı bir aşk romanı yazmış, erkekleri elde ederek gözü dışarıda olan erkekleri cezalandıran ilginç bir kadın portresi oluşturmuştur.
Eser ilginç konusuna rağmen ilk baskısından sonra uzun bir müddet ikinci baskısını görememiş eserin ikinci baskısı ise ancak 1974 yılında İnkılap ve Aka Kitabevleri tarafından gerçekleşmiştir.
 
Dört bölümden oluşan roman, avlarını ağlarına yapıştırarak alan örümcek adını alması ile de ilginçtir.
 
 
 Romanın Özeti
 
Romanımız, Arabistan’a tayini çıkan bir ailenin yerleşmesi ve bu ailenin hanımı olan Nurper isimli kahramanın tıpkı bir dişi örümcek gibi birçok erkeği ağzına düşürmesi ve bunların sonlarını kendi elleriyle hazırlayışını anlatıyor.
 
 
Arabistan’da ki Türk Konsolosluğunda çalışan Viskonsül Hayati Bey, Ebu Ali ile birlikte iskeleye giderek yeni gelen bir aileyi vapurdan alıp Peltekyan adlı bir Hıristiyan’ın oteline yerleştirirler. Hayati Bey bu ailenin Konsolos Bahtiyar Bey’in koruması altına gireceğini tahmin etmektedir.  
 
Bu ailenin kadını olan Nurper ilgi çekici ve bir güzelliğe sahip bir kadındır.  Nurper bir müddet sonra otel çalışanları ile samimi olan  Arapça ve Ermenice de bilen bir Türk kızıdır.
Hayati Bey  ertesi gün Nurper’i park müfettişi Casmin’le otururken görmüştür.  Hayati Bey onu bu halde görünce endişelerinde haklı olduğunu anlamıştır.
 
 
Konsolos Bahtiyar Bey, Nurper ve ailesine ilgi duymaya başlamış onları yemeğe götürmüştür. Yemekte Nurper ile yalnız kalmayı da başarır. Nurper, kendisini içki içmeyen bir hanım gibi göstermekte ama etrafındaki bütün erkeleri de etkilemektedir.
 
Nurper , masum ve mutsuz bir kadın rolü takınmakta,  tanıştığı erkeklere bundan yakınmaktadır. Üçüncü evliliğini yapmış 26 yaşında bir kadın olan Nurper ile  Bahtiyar Bey, Ebu Ali, Peltekyan ve Casmin ilgi duymaya başlamış, Nurper ise bekar ve genç bir adam olan Casmin’e yönelmiştir.  Fakat  Nurper, hemen hepsi ile birlikte olmakta onların içkili meclislerine katılıp onlarla yemek de yemekte, hepsini de kendine aşık etmeyi düşünmektedir. .
 
Nurper, kendisine karşı kayıtsız kalan Hayati Beyi’de etkilmeye çalışır ama başarılı olamaz.  Fakat  Hayati de ona ilgi duymaya hatta onu kıskanmaya başlamıştır.
 
 
Nurper, gitgide daha da iyi giyinmekte, partilerin ve davetlerin başlıca konuklarından biri haline gelmektedir. Albert’ ların davetinde Prenses gibi nam salmış olan  Natalie ile de tanışmıştır.. Natalie  ise Nurper’i çok beğenmiş kendi gençliğini sanki Nurper’de görmüştür. Natalie bu davet de  Bahtiyar Bey ile Nurper’i baş başa bırakır.
Konsolos Bahtiyar, Nurper’e yakınlaşmak istemiş ama Nurper, nikâhlısından başkasına el sürdürmeyeceğini ona belli etmiştir.  
 
Nurper, erkeklerin aklını başından alan ve ihtiyaçları gereği onları kullanmayı iyi bilen bir kadındır.  Murtaza Bey’i de etkilemiş ve onun dükkânındaki en güzel elbiseleri borç adı altında alarak giyinmiştir.  Fakat elden para almamaktadır.
 
Nurper sık sık Murtaza’ ların konaklarındaki eğlencelere, Ebu Ali’nin evine de gitmektedir.
Nurper, erkeler ile yaşadığı her şeyi Hayati’ ye anlatmakta sadece Hayati Bey’e samimi davranmaktadır. Hayati ise giit gide ona ısınmaya başlamıştır.
Fakat Nurper etrafındaki erkeklere zarar da vermeye başlar. Nitekim Bahtiyar,  Nurper’i kıskanmaya başlamış,  bu yüzden Ebu Ali’yi güzelce dövdürüp işinden de atmıştır. . Ebu Ali ölürken bile Nurper’i sayıklayarak ölmüştür.
 
 
Fakat Konsoloslukta çalışan Ebu Ali’nin yerine alınan Ebu Kasım’da Nurper’e âşık olmuştur.
Nurper’le çok ilgilenen Casmin’in de tayini çıkarılır.  İşinden de olan Casmin , Nurper’in kocasından ayrılıp kendisiyle evleneceği hayali ile beklemiş en sonunda bu umutla hem bir katil olmuş hem de alkolik olup çıkmıştır. .
 
Dükkan sahibi Murtaza ise eşinden ayrılıp Nurper ile evlenmeyi düşünmüş, bunun üzerine Nurper, dükkancı Murtaza  ile yollarını ayırmıştır. Konsolos Bahtiyar,  Nurper’in etrafında kim varsa uzaklaştırmış Nurper’in kocası ile kendi karısını da İstanbul’a göndermiştir.  
 
Bahtiyar Bey, mebus olma hayalindedir.  Ancak Nurper’in yazdığı mektupları Bahtiyar Bey’in kızı Leyla  yakalamış ve bu mektupları annesine yollayınca Bahtiyar Bey’in mebus olma hayalleri de suya düşmüştür. Bir iş için Ankara’ya giden Bahtiyar Bey  döndüğünde Nurper ile iyice samimi olan  Hayati ile  tartışıp kriz geçirir. .
 
Bahtiyar Bey en sonunda Nurper’in erkeklerle  sadece gönül eğlendirdiğini ve onları çıkarları için kullandığını bunu yapmaktan da zevk aldığını anlamıştır.; Murtaza’ da  ruhsal bunalıma girmiştir.  Şoför Hayri bile Nurper’e aşık olmuş bu aşkı yüzünden taksisi  bile satılmış,ailesi dağılmıştır. .
 
Oysaki Nurper’in tek amacı kocasından ayrılıp Hayati ile evlenmektir. Çünkü  Hayati  hem çok samimi hem de evlilik açısından mantıklı bir adamdır. Nurper bu fikrini Hayati Bey’e de söyler.
Nurper eski kocalarıyla da görüşmeye devam etmekte ve borçlarını da onlara ödetmektedir.  
Nurper,  erkeleri dinlemekte ve geçmişlerinde kadınlara zarar veren erkekleri cezalandırmaktadır. İki karısı olanları, sevgililerini aldatanları, başkalarının yuvlarını yıkan erkelere pençe atmakta ve onları cezalandırmaktadır.
Hayati , Nurper’in kendisine layık olmayan bir kadın olduğunu bile bile evlenmeye karar verir. Nurper eşi Sadun’ dan ayrılırak Hayati ile evlenir.
 
Hayati’nin tayini İskederiye’ ye çıkar ve güzel bir düğün yaparlar.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar