KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri MazmunlarEski Edebiyatta Kotuz ve Kotuzi Sorguç

Eski Edebiyatta Kotuz ve Kotuzi Sorguç

28.11.2015



Eski Edebiyatta Kotuz ve Kotuzi Sorguç 

Haklarında çok detaylı bilgiler bulamadığımız ama az da olsa  şiirlerde karşımıza çıkan eski devrin bazı elbiseleri  bu başlıkta ele alınmıştır.

Kotuz veya Kotuzi

 Eski Türklerde ongun olarak seçilmiş   hayvanları ifade eden  sembollerden biri de biri de  Kotuz’dur. Kotuz, eski Türklerde ongun ile eş anlamlı olarak  içinde bir ruh'u barındırdığına inanılan  bir cisme verilen isimdir. Eski Türkler her hayvanın içinde bir ruh barındırdığına inanır,   yırtıcı kuşları, kotuz veya yak denilen yabani boğaları, geyikleri, gergedanı  veya yaban kazlarını kendilerini koruyan kutsal bir havyan türü veya büyük bir atalarının ruhu olarak kabul ederlerdi.

Ongun bir anlamda atalarının ruhlarının gizlendiği  bir sembol veya cisimdi. Ongun olarak seçilen  hayvanın tüyünü kanadını, boynuzunu, kuyruğunu veya kılını başlarına takıyorlar, bayraklarına resmini yapıyorlardı

 Kotuz, Türkistan’ın Hıta ( Hoten Hata ) dağında yaşayan yabani öküz veya boğaların kuyruklarının bir parçasıdır. Bu kuyruk parçasının hükümdarlık alameti veya o hayvanın  ongun olarak seçildiğini  göstermek maksadıyla bir başlık veya sorguç ile başa takılmasına kotuz denilmiştir.

“Türkler bilhassa doğu Türkistan’ın yüksek zirvelerde yaşayan tüylü cinsi kotuz’u, bir kuvvet simgesi olarak görmekte ve bu simgeye çeşitli anlamlar atfetmekteydi."[1]“Her avcının vurduğu hayvan, onun ongunu sayılıyordu ve bayrağına resmediliyordu. Böylece vurulan ve eti yenen hayvanın ruhuna hulûl etmiş kabul ediliyordu. Hükümdarın ongunu ve ruhunun makamı ise kotuz (yak diye de bilinir) kuyruğundan tuğdu.”[2] Kısaca Kotuz Türklerdeki ongun inancının ifadesi olarak başa takılan bir semboldü.

Eski  devlet büyüklerinin  başlarına tüy , alıcı kuşların kanatlarını  veya  yak diye de bilinen  kotuz adındaki yabani boğaların kuyruklarını sorguç takması hükümdarlık alameti sayılıyordu.  Eski Türklerde  hükümdarlık alametlerinden biri de başa kotuz ( sorguç) takmaktı. Hükümdarlık alametleri ise şunlardı: Otağ(Hakan çadırı),Örgin(taht),Kotuz(sorguç),Tuğ(sancak),yay ve davul

Kotuz kelimesinin başın üzerinde olan bir çıkıntı veya  bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy veya tüy demetine de dendiği bilinmektedir. Kotuz’un ongunu sembolize eden tüylü, kıllı ve kuyruklu başlık anlamına gelmesi de bu nedenle olmalıdır.

Eski türk boylarının  her birisinin kendine özel bir Ongun'u vardı.  “Bu  ongunlar kendi boylarını koruduğuna inandıkları kutsal bir havyan türü ya da büyük bir atalarının ruhunu barındırdığına inandıkları bir cisimdi.” Oğuzların 24 boyunun 6 tane ongunu vardır. Bu ongunların  hepsi yırtıcı (– bkz Alıcı Kuşlar Mazmunu)  kuşlardan seçilmişti.  Ongun olarak seçilen yırtıcı kuşların dışında kullanılan bazı ongunlar da vardır.

Türk boylarının bazıları Yabani boğaları, bazıları, Kuğuları, bazıları geyikleri, bazıları gergedanı ongun olarak seçmişlerdi. Her boyun reisi, ongun saydıkları hayvanın tüyünü veya kılını başına takardı. Başa takılan bu tüye, kanata boynuza veya kuyruk parçasına   vb Kotuz denirdi. Kotuz’un daha ziyade yabani boğanın kuyruğunun başa takılması olduğu ortaya çıkmaktadır.

Kotuzi ise  bu yabani boğanın kuyruğunun rengindeki kumaştır. .A.T. Onay , kotuzi  kelimesinin şu şekilde  şöyle açıklar:  “ Burhan-ı katıya göre  yedek atların boyunlarına takılan deniz öküzü veya Hıta dağlarında yaşayan öküz kuyruğu ve bu kuyruğun rengine benzeyen kumaşa da kotuzi denir[3]

 İLGİLİ LİNKLER

 

Eski Edebiyatta Giysiler Aba Aseli Abani

Eski Edebiyatta Giysiler Ahmediye Alaca Asumani

Eski Edebiyatta Giysiler 4 Basma Beledi Biniş Cübbe

Eski Edebiyatta Giysiler Canfes Çatma Çuha

Eski Edebiyatta Giysiler Çitari ve Diba

Eski Edebiyatta Giysiler Futa-Harir ve İhram

Eski Edebiyatta Giysile


 İLGİLİ LİNKLER

 

[1] Eski Türklerde Maddi Kültürün Oluşumu" / Emel Esin (sy.178)

[2] Eski Türklerde Maddi Kültürün Oluşumu" / Emel Esin (sy.178)

[3] A.T. Onay, Edebiyatımızad Mazmunlar, MEB , 1996- s. 205

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da