Hastalık Hastası Hakkında Konu Özet İnceleme Moliere

11.08.2019

 
 
Yazıda “Hastalık Hastası,  Mollıere  “ öyküsü hakkında bilgiler, özeti,  konusu, ana fikri,   kahramanları,  olay örgüsü,   yazarı, “romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,  Hastalık Hastası,  Mollıere  “adlı eserden alıntılar yer alır. Hastalık Hastası,  Mollıere   Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
Hayat, Hislilere Trajedi, Düşüncelilere ise Komedi Gibi Gelir. “
Moliére...
 
ESERİN KONUSU YAZIMI TÜRÜ BASIMI SAHNELENMESİ VB HAKKINDA 
 
Hastalık Hastası, Fransızca orijinal adı “  Le Malade imaginaire”  klasisizmin temsilcilerinden
Molière tarafından komedi-bale türünde yazılmış olan üç perdelik müzikal komedidir.
 
Molière’nin son eseri olan bu oyun yazarın verem hastalığına yakalandığı ve hastalığının en son evresinde olduğu zamanlarda yazılmış ve sahnelenmiştir. Hastalık Hastası yönetmenliğini bizzat Moliere’nin yaptığı ve başrolünü oynadığı ilk gösterimi ise 10 Şubat 1673 günü Paris'te Kral 14. Louis’in huzurunda yapılmıştır.[1]
 
Bu oyun Moliere’nin sağlığında üç kez daha sahnelenme şansını bulmuştur Moliere’nin yönetmenliği ve Argan rolünü üstlendiği dördüncü temsili 17 Şubat 1673'te gerçekleşmiştir. Verem hastası olan yazar Argan rolünü oynarken ağzından kan gelmeye başlamış, kanlı öksürük krizini atlatan yazar ısrarlara rağmen oturduğu yerde oyunu devam ettirmiş, oyun bittikten sonra evine döndüğünde ve henüz 51 yaşında iken vefat etmiştir. 17 Şubat 1673.[2]
 
Bun nedenle Hastalık Hastası adlı oyunun içeriği ile Molière’in hastalığı arasında derin bir ilinti vardır.
 
Yazarın bu oyununda temel konu *Hipoknadriyak sendrom” u adı verilen kişinin kendisini  sürekli olarak i hasta zannetme endişesi işlenmiştir. Oyun sürekli olarak kendisini hasta zanneden zengin bir adamın kötü niyetli doktorlar ve eczacılar tarafından sömürülmesi konusunu işlemektedir. Hastalık hastası zengin hastalarının vehmini körükleyerek daha çok ilaç almasını ve daha çok tedavi görmesini sağlayan düzenbaz doktorlar ve eczacılar ile onun kandırıldığını anlayan yakınlarının çabaları arasındaki komik çatışmaları ve olayları ele alan bu oyun, güldürürken düşündüren tam bir kara mizah örneği olmaktadır.
 
Eserlerinde tipler ve oluşturdukları tuhaf vakaların üzerinde duran Moliere, yazdığı oyunlarda Fransız toplumundaki burjuva, yoksul, asilzade çatışmalarını, sınıf atlamaya kalkışan kişilerin karşılaştıkları tirajı komik tuhaflıkları, para, şöhret düşkünü kişilerin garip hallerini,  sözde kibarlar, sahte doktorlar, eczacılar, dindarlar, kıskançlar, cimriler, züppeler, ikiyüzlüleri ortaya koymaya çalışmış; insanlığın garip hallerini güldürürken düşündürtecek yöntemlerle ortaya koymuştur.
 
Yazarın bu eseri  Cimri  ve Kibarlık Budalası  adlı eserleri ile birlikte yazarın en çok bilinen eseridir (Mollıere Cimri Hakkında Bilgiler ve Özeti) – (Kibarlık Budalası Hakkında Konu Özet İnceleme Mollıere )
 
bu oyunda da zenginleri sömüren, mesleğini kötüye kullanan kişileri eleştirir.
 
 
ANAFİKİR
Doktor ve eczacı iki yüzlü ve kötü niyetli olursa hastalık hastalarından para kazanmaya çalışır.  Yolunacak kaz gibi görüneni herkes de yolmaya kalkar.
 
KONUSU
 
Argan sağlıklı olduğu halde kendini hasta sanan hastalık hastası zengin bir adamdır.İkinci eşi onun bir an önce ölmesini ve mirasına konmayı beklemektedir.  Doktorlar ve eczacılar onun hastalık hastası olmasından faydalanmakta sürekli olrak tedavi ve ilaç parası alarak onu yolmaktadırlar. Evin hizmetçisi ve  kardeşi olayların farkına varmış, Argan’a gerçekleri göstermeye iki yüzlülerin maskelerini düşürmeye kara vermişlerdir.
 
 
Karakterler:
 
Argan: Hastalık hastası zengin, cahil, saf bir adam
Tuanet :  Argan’ı kollamaya olan bitenlere karşı ayıktırmaya çalışan akıllı bir hizmetçi  Beline :   Argan' ın 2. Eşi
Beralde: Argan'ın erkek kardeşi doğanın biricik ve en iyi tıp ya da ilaç olduğunu ileri sürerek, kardeşini bütün o ilaçlardan ve elbette doktorlardan uzak durmaya çağırmas
LOUISON, Argan'ın küçük kızı; Angélique'in kız kardeş
ANGÉLIQUE, Argan'ın büyük kızı, Cléante'ın sevgilisi
CLÉANTE, Angélique'i seven delikanlı.
MÖSYÖ PURGON, Argan'a bakan hekim
MÖSYÖ FLEURANT, eczacı.
 
 
ÖZETİ
 
Argan, hastalık hastası olan zengin bir adamdır.  Argan ikinci eşi Beline’yi çok sevmektedir. Oysaki Beline ona çok iyi davranır gibi gözükürken Argan’ın bir an önce ölmesini dilemektedir. Çünkü Argan ölünce ona yüklü bir mirası kalacaktır.
Bu yüzden de iki yüzlü Beline, kocası Argan’a yapmacık bir şekilde çok iyi davranmakta, kendini hasta sanan Argan’ın hastalık vehmini sürekli körüklemektedir.
 
Argan’ın Louıson ve Angelika adlı iki kızı vardır.  Büyük kızı Angelika bir genç adam ile flört etmekte ve babasının sorunları ve üvey annesinin iki yüzlü davranışları ile ilgilenmemektedir.
Hasta olmadığı halde sürekli olarak kendisini hasta zanneden Argan, sahtekâr doktorlar ve eczacıların eline düşmüştür. Doktoru ve eczacısı onun hastalık hastası hallerini sürekli onaylamakta daha fazla ilaç satmanın daha fazla tedavi ücreti almanın yollarına bakmaktadırlar.  Doktoru sürekli yeni tedaviler önerip ücret almakta eczacısı ise ona her gün ilaçlar hazırlayıp satmaktadır.  Eğer verdikleri tedavileri uygulamaz ve ilaçları kullanmaz ise Argan hemen ölçektir.  Argan ise hastalığının adını dahi bilmeden, sürekli olarak ben çok kötüyüm, tedavi olmazsam ölürüm, diyen cahil bir adamdır.
 
Argan, Cléante adlı bir geç ile flört eden büyük kızı Angelique'yi Doktor Thomas ile evlendirmek istemektedir. Argan’ın tek amacı kızını doktor ile evlendirirse tedavi masraflarından kurtulmaktadır. Bu durum büyük kızı Angelique ile sevgilisi Cléante’nin keyfini kaçırmaktadır.
 
Argan’ın hizmetçisi Tuanet  ise eczacıların ve doktorların kötü niyetlerini anlamıştır. Açıkça ifade edemese bile efendisini olan bitene karşı ayıktırmaya çalışmaktadır.
 
Tuanet  doktor maskesi altına gizlenen, kendini mucizevi bir hekim olarak gösteren ve sık sık tedavi önererek efendisinin parasını soyan  doktorun maskesinin altındaki sahtekar ve düzenbaz kimliği görmüştür. Eczacınıun da yaptıklarını farkına varmıştır . Fakat Tuanet, eczacının ve doktorların dediğinden dışarı çıkamayan efendisine onların iç yüzünü göstermekte efendisini içine düştüğü açmazdan ve yanlışlardan kurtarmakta çok zorluk çekmektedir.  “Bütün keramet cübbe ve takkede. Bunlarla konuştuğunuzda bütün zırvalıklar bilgeliğe, bütün budalalıklar hikmete dönüşür.”
 
 
Eşi Beline ise sürekli olarak onu çok sevdiğini söylemekte ama diğer bir yandan da kendi çıkarları için uğraşmakta kocasının bir an önce ölmesini sağlayacak çareler peşinde koşmaktadır. Çünkü Argan ölünce ona büyük bir servet de kalacaktır.
 
Efendisini korumak isteyen Toinette efendisine kurulan tuzaklardan haberdar olmuş  ve ona kurulan tuzaklardan efendisini korumak için her şeye burnunu sokmaya , rakipleri ile korkusuzca savaşmaya başlamıştır. olan tek kişidir...
 
Toinette, Argan'ın erkek kardeşi Beralde’ye her şeyi anlatmıştır. Beralde de kardeşini korumak güdüsü ile hareket etmeye başlar. Toinette ile Beralde evdekilerin, doktor ve eczacının gerçek yüzünü Argan’a gösterebilmek için bir oyun tertip ederler.
 
Béralde, karrdeşi Argan’a “  doğanın biricik ve en iyi tıp ya da ilaç olduğunu” anlatır.  Etrafında olan bitenleri görebilmesi ve eşinin ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmak için  Argan’ın ölü taklidi yapmasını ister...
 
[1] https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/hastalik-hastasi-1
[2] https://tiyatrolar.com.tr/tiyatro/hastalik-hastasi-1
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar