Yazıda “
Dom Juan veya Heykeli olan Ziyafet Mollıere “ öyküsü hakkında bilgiler, özeti, konusu, ana fikri, kahramanları, olay örgüsü, yazarı, “romanın şahıs kadrosu yazarın diğer romanları,
, Dom Juan Mollıere “adlı eserden alıntılar yer alır.
, Dom Juan Mollıere Eser hakkında yorumlar, romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
ESERİN YAZIMI BASIMI ETKİSİ YAZARI HAKKINDA
Dom Juan veya Heykeli olan Ziyafet ” klasik komedyaların büyük ustası Molière tarafından komedi-bale türünde yazılmış beş perdelik bir müzikal komedidir.
Dom Juan veya Heykeli olan Ziyafet, Molıere tarafından 1665 yılında yazılmış ve Theatre du Palais-Royal'de sahnelenmiştir.
[1] Eser
[2] Osmanlıca olarak
Ahmet Vefik Paşa tarafından dilimize çevrilmişti.
[3]
Eser ilk sahnelenmesinden sonra tepki ile karşılanmış ancak on beşinci gösteriminden sonra zamanın dini liderleri oyunun inançlarıyla alay ettiğini düşündükleri için sahnelenmesini yasaklatmışlar,
[4] aynı gerekçeler ile kitap olarak da basımına da izin verilmemiş o nedenle eser ancak 1884 yılında ilk ve orijinal haliyle yayımlanabilmişti.
Molière bu oyunu İspanyol edebiyatında bulunan Don Juan'ın efsanesine dayanarak yazmış
Moliere, bu oyunda Don Juan tipini bir kadın avcısı olarak göstermişti.
“
Don Juan oyunu, başkahramanın, kutsal ve insani değerleri hiçe sayan, toplumsal ölçülerle çelişen, aykırı kişiliği içinde, insanın ne pahasına olursa olsun, özgür iradesiyle 'kendini gerçekleştirmesi' temasını komedyanın temeli olarak almıştır. Oyun, Moliere'in yapıtlarının genel yapısına uygun olarak seyirciye kendi ikiyüzlülüğünü göstermektedir. “
[5]
Eserin ana teması Dom Juan’ın çapkınlıkları ve dinsizliği olmaktadır. Molière, bu oyununda da n aşağıya tüm sınıfların ahlaksızlığını ortaya koymaya çalışmıştır.
Molıere, eserlerindeki tipler ve oluşturdukları tuhaf vakaların üzerinden Fransız toplumundaki burjuva, yoksul, asilzade çatışmalarını, sınıf atlamaya kalkışan kişilerin karşılaştıkları tirajı komik tuhaflıkları, para, şöhret düşkünü kişilerin garip hallerini, sözde kibarlar, sahte doktorlar, eczacılar, dindarlar, kıskançlar, cimriler, züppeler, ikiyüzlüleri ortaya koymaya çalışan bir yazardır. İnsanlığın garip hallerini güldürürken düşündürtecek yöntemlerle ortaya koymuş olan yazar dünya edebiyatının en önemli güldürürken düşündürten komedi ustasıdır.
ANAFİKİR
KONUSU
ÖZETİ
Dom Juan, kadınlara, şehvete ve aşk oyunlarına düşkün Avrupalı bir asilzadedir. Tanrıya inanmayan kiliseyle alay eden ateist olan Dom Juan, ancak ve ancak katı bir mantığa, güce ve paraya saygı duyan bir adamdır.
Tanrıya ve dinin kurallarına inanan ahaliyi ahmak olarak görmekte ancak kadın güzelliğine düşkün ve her güzel kadınla birlikte olmayı arzu eden bir çapkındır. Dom Juan’ın en yakın dostu ulu Sganarelle’dir. Dom Juan onun tavsiyelerine uymasa bile her şeyi Sganarelle'ye danışmakta ve onun fikirlerini almaktadır.
Ama, enfiyeye düşükün bir adam olan Sganarelle, Dom Juan’ı “Dünyayı gezen en büyük alçak, çılgın bir köpek, bir şeytan, bir Türk, hatta cennete ya da cehenneme inanmayan bir kurban” olarak tanımlamakta buna rağmen korku duyulabilecek olaylardan sakınan bir adam olan Don Juan'’ın bazı ahlaksızlıklarına yardımcı da olmaktadır.
Don Juan, bekâr bir adamdır ve görüp beğendiği her kadın ile romantik bir ilişki yaşamaktadır. Zarif ve romantik görünümlü bir kadın avcısı olan Dom Juan beğendiği kadınlara evlenme teklif etmekte ama her ay farklı bir kadınla evlenmek vaadi ile birlikte olmaktadır.
Dom Juan’ın son aşkı manastırdan kaçırdığı Dona Elvira'dır ve kadın onsuz yapamayacağını söylemekte ve Dom Juan’ı çok sevmektedir. Ama Don Juan, eşe sadakat duymayı saçma olarak görmekte yeni bir kadın ile birlikte olmayı düşünmektedir. Sadakatli bir sadakat erdemini yapmak ne kadar saçma.”
Don Juan düğünlerden hoşlanmakta ve her ay başka bir kadınla evlenmektedir. Bunun pek dindarca bir şey olmadığını söyleyenlere ise " Bu, benim ile Cennet arasındaki bir sorun. Cennet ile aramızdaki bu sorunu çok güzel bir şekilde halledeceğimizden endişeniz olmasın“
Dom Juan yeni nişanlanmış bir kadın görmüş onu çok beğenmiş ve onu kaçırmayı planladığı için yardımcısı Sganarelle’den yardım istemiştir. Don Juan ilk iş olarak Dona Elvira'dan ayrılır. Dona Elvira, Sganarelle'nin yanına gelerek Dom Juan’ın kendisinden ayrılma sebebini öğrenmeye çalışır. Sganarelle ise kadına şu cevabı verir. “İskender ve diğer fatihler ellerinde onca ülke varken neden birçok ülkeyi fethetmek istiyorsa; o da onun için seni terk etti. Çünkü daha pek çok yeri fethetmek için senden ayrılmak zorundaydı.” Don Juan, onu manastırdan aldığı için pişman olduğunu, onu terk ederse tekrar manastıra dönebileceği için bunu yaptığını söylemişti. Dona Elvira ise “ Senin cehennemden korkmadığını biliyorum ama “öfkeli bir kadının öfkesinden” kork diyerek Dom Juan’dan ayrılır.
Sganarelle, derin bir dini anaca sahip olmasına rağmen çıkarları gereği Efendisi Dom Juan’ın kötü emellerine hizmet etmekten geri durmamakta ve efendisinin çapkınlıkları için gerekli bilgileri, araçları, gereçleri ve zemini hazırlamaktadır.
Dom Juan bu defa genç bir köylü kızına gönlünü kaptırmıştır. Batan bir tekneden onları kurtaran köylü kızı Charlotte ‘ye evlenme teklifi eder. Charlotte ‘alında nişanlıdır ama Charlotte’nin babası ise iyi bir şans yakaladığını düşünerek nişanlı kızının Don Juan ile flört etmesine karşı çıkmamış, önceki damadına hemen tekmeyi atıvermiştir.
Dom Juan’ın peşine takılanlar vardır ve yardımcısı onu takipçilerden kurtarmakta ustalık göstermektedir. Fakat Dona Elvira’nın kardeşi Dom Carlos onun peşindedir.
Takipçilerinden kaçan Dom Juan ve Sganarelle, birkaç önce öldürülen bir komutanın mezarı ve heykeli önünde dururlar ve Dom Juan heykeli yemeğe davet eder. Heykel ise ona elini uzatarak Dom Juan’ı cehenneme gönderir.
[1] https://www.bookreports.info/don-juan-summary/
[2] https://www.wikizero.com/tr/Bilgi%C3%A7_Kad%C4%B1nlar
[4] Moliere , Jean Baptiste Poquelin, Don Juan, Çevirmen, Ayberk Erkay, Yayın Tarihi,2011-08-08 ( Arka Kapak)
[5] Moliere , Jean Baptiste Poquelin, Don Juan, Çevirmen, Ayberk Erkay, Yayın Tarihi,2011-08-08 ( Arka Kapak)