Kadınlar Mektebi Hakkında Konu Özet İnceleme Moliere

13.08.2019

 

 

 

  

ESERİN YAZIMI BASIMI ETKİSİ YAZARI HAKKINDA

 

Kadınlar Okulu, “ Kadınlar Mektebi” Fransızca orijinal adı ile  “ L'École des femmes ” , İngilizce çevirisi ile School For Wives” klasik komedyaların büyük ustası Molière  tarafından komedi-bale türünde yazılmış beş perdelik müzikal komedidir.

Eser ilk kez 11 Mart 1672'de Paris’te Theatre de Palais-Royal (Kraliyet Saray Tiyatrosu) de sahnelenmiş, eser "Okumuş Kadınlar" adı ile Tanzimat döneminde Türkçeye çevrilmiş eserin Türkiye’deki ilk sahnelenmesi ise1876 yılında yapılmıştır. [1]

Molière ’nin bu eseri dilimize Okumuş Kadınlar, Bilgiç Kadınlar, Kadınlar Okulu, “ Kadınlar Mektebi adları ile çevrilmiş eseri dilimize ilk kez çeviren  Osmanlı harfleri ile bastırılıp yayınlatan ve sahneye koyan kişi ise Ahmet Vefik Paşa olmuştur. [2] Eserin yeni harflerle ilk baskısı ve çevirisi ise 1944 yılında Ali Süha Delilbaşı tarafından "Bilgiç Kadınlar" adı ile yapılmıştır.

Molière ’nin diğer oyunlarında da olduğu gibi sivri dilli, akıllı, kurnaz, lafını sözünü esirgemeyen ve maskeleri düşürmeyi başaran hizmetçi karakteri bu oyunda da bulunur.

Molière , eserlerindeki tipler ve oluşturdukları tuhaf vakaların üzerinden Fransız toplumundaki burjuva, yoksul, asilzade çatışmalarını, sınıf atlamaya kalkışan kişilerin karşılaştıkları tirajı komik tuhaflıkları, para, şöhret düşkünü kişilerin garip hallerini,  sözde kibarlar, sahte doktorlar, eczacılar, dindarlar, kıskançlar, cimriler, züppeler, ikiyüzlüleri ortaya koymaya çalışan bir yazardır. İnsanlığın garip hallerini güldürürken düşündürtecek yöntemlerle ortaya koymuş olan yazar dünya edebiyatının en önemli güldürürken düşündürten komedi ustasıdır.

Yazarın bu eseri Cimri , Kibarlık Budalası ,Hastalık Hastası  Tartuffe   adlı eserleri ile birlikte yazarın en çok bilinen eseridir

ANAFİKİR

 Görüntüye aldanarak gerçek âşıkların önüne durmamak gerekir. Her şey göründüğü gibi değildir.

KONUSU

Henriette ve Clitandre bir birlerini çok sevmekte ama kızın annesi ve yakınları Henriette’yi şair bozuntusu Trissotin’e vermek istemektedir. Fakat şairin niyeti iyi değildir ve evin amcası şair bozuntusunun iç yüzünü ortaya çıkarmıştır.

KİŞİLER

Chrysale, zengin ve evin reisi

Philamınte, evin karısı,

Armande ve Henriette, ailenin kızları

Arışte, Chrysale'nin erkek kardeşi

Bélise, Chrysale'nin hiç evlenmemiş kız kardeşi

Clitandre, Henriette'nin aşığı

Trissotin, bilgiçlik, alimlik ve şairlik taslayan bir kişi

Vadius, diğer bir bilgiçlik, alimlik taslayan kişi

Martine, hizmetçi

Lépine, Trissotin'in uşağı

Jülien, Vadius'un genç uşağı

ÖZETİ

Henriette ve Clitandre, bir birlerine âşıktır ve evlenmek istemektedirler. Fakat Henriette'nin annesi ve akrabaları bu izdivaca karşıdır. Henriette'nin amcası Ariste ve babası Chrysale evliliğe aleyhtar değildir ama Henriette'nin babası , Henriette’nin annesinin lafından dışarı çıkmayan kılıbık bir adamdır.

Henriette'nin annesi Philamınte, kızkardeşi, Armande ve halası Bélise ise Henriette'nin şair bozuntusu Trissottin ile evlenmesini istemektedir. Kız kardeşi Armande , Clitandre'nin eskiden kendini sevdiğini iddia etmiş ama  Henriette'nin  sevgilisi bunu inkar etmektedir.

Henriette'nin annesi Philamınte ise Clitandre'nin "kültürel ve bilimsel çalışmalar"'ını çok saçma bulmakta ama  sahte şair ve bilgiç adam Trissotin’i kızı Henriette’ye çok layık görmektedir.

Henriette'nin annesi Philamınte’yi razı edemeyeceğini iyi bilen Clitandre, bunun üzerine Henriette’nin halası Belise'i ikna etmeye çalışmış, ama Belise ise Clitandre’nin kendisine kur yaptığını sanarak adamcağızın Henriette ile evlenmesi için kendisinden yardım istediğini anlamazlıktan gelmiştir.

Sahte şair ve bilgiç Trissotin bu üç kadını tesiri altına almıştır. Bu üç kadının üçü de şair bozuntusu Trissottin’i " çok yüksek kültürlü", bir adam olarak görmektedir.  Diğer kültürlü bilgiç Vadıus ile tartışmaya girerler. Vadıus ise Grekçi bi âlimdir. Ve Trissotın’ın okuduğu sonlerin kime ait olup olmadığı konusunda tartışmaya girerler. Evin kadınları ise saçma sapan konuşan bu iki bilgicin konuşmalarını hayranlıkla dinlemektedirler.

Henriette'nin amcası Artiste, genç Clitandre’ye yardım etmeye çalışır ve Henriette’nin babası Chrysale ile konuşur. Belise araya girerek bunun doğru olamadığını ve Clitandre'nin kendini sevdiğini söyleyince. Ariste bunun üzerine Belise'yi alaya alır. Crysale de kızının Clientre ile evlenmesine razı olduğunu ama annesinin buna karşı çıktığını anlatır. Fakat Henriette’nin annesi kızını Trissotin ile evlendirmek istediğini söyler. Kılıbık Chrysale de karısının isteğini onaylamak zorunda kalır. Armande de kızkardeşine çocukların annelerine itaat etmesi gerektiğini hatırlatır.

Oyunun diğer bilgicinden bir mektup gelmiş Trissotin’in sadece para için evlenmek istediği konusunda  aileyi, ikaz etmiştir fakat ailenin bilgiç kadınları bu uyarıya rağmen fikirlerini değiştirmemiştir. Trissotin'in de Henriette ile evlenmekte ısrarlıdır. En sonunda Henriette'nin amcası Ariste, sahte bir mektup göndererek ailenin servetini kaybettiği haberini ortaya atar. Bunn üzerine Trissotin evlilikten vazgeçer. Bu olaya çok kızan ve gerçeği öğrenen u Philaminte de kızı Henriette’nin  Clitandre ile evlenmesini kabul eder.

 Molière İle İlgili Linklerimiz

 

Molière Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Molière Cimri Hakkında Bilgiler ve Özeti

Kibarlık Budalası Hakkında Konu Özet İnceleme Molière

Hastalık Hastası Hakkında Konu Özet İnceleme Molière

Tartuffe Hakkında Konu Özet ve Analiz Molière

Kadınlar Mektebi Hakkında Konu Özet İnceleme Molière

Kocalar Mektebi Hakkında Konusu Özeti İnceleme - Molière

Don Juan Hakkında Özet İnceleme Molière

Gülünç Kibarlar Hakkında Konu Özet İnceleme Molière

 KAYNAKÇA


[1] https://www.wikizero.com/tr/Bilgi%C3%A7_Kad%C4%B1nlar

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/ahmet-vefik-pasa-hayati-eserleri-ve-tiyatroculugu/74522

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Esa Resmi Hesap

Esa Resmi Hesap

3 years ago

Özele gelen bu mesajı  burada paylaşmayı yararlı buldum: "  Yararlı Kadınlar Mektebi ile paylaştığınız yazı Bilgiç Kadınlar olarak geçiyor. Moliere'in kadınlar mektebini yazdıktan sonra aldığı eleştiriler üzerine kaleme aldığı bir eser olarak biliyorum başlığı değiştirirseniz eğer gelip bilgi edinmek isteyen kişiler daha yararlı bulacaktır."