Mutlu Ölüm Romanı ve Albert Camus Hakkında

13.07.2020

Mutlu Ölüm Romanı ve Albert Camus Hakkında


 Yazıda Albert Camus Mutlu Ölüm (La Mort heureuse romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,   Mutlu Ölüm (La Mort heureuse

 romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,    Mutlu Ölüm (La Mort heureuse adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir

 

Mutlu Ölüm Romanı ve Albert Camus Hakkında

Mutlu Ölüm ( özgün Fransızca adı ile : La Mort Heureuse )  Cezayir doğumlu Albert Camus’un  (7 Kasım 1913 – 4 Ocak 1960) ölümünden sonra yayınlanan İlk Adam adlı romanı gibi   bitmemiş bir romanıdır.

Albert Camus,  Yabancı  (1942),   Veba  (1947),Düşüş (1956) yazarın sağlığında  bitirilmiş ve yayınlanmış romanları olurken İlk Adam (Le premier homme) İlk Adam ( 1985)   ve Mutlu Ölüm (La Mort heureuse) (ölümünden sonra, 1970)   adlı eserleri  ölümünden sonra yayımlanabilmiş romanları olmaktadır.

A.Camus,  henüz 47 yaşında iken Paris´te geçirdiği bir trafik kazası sonrasında hayatını kaybetmiş İki Adam ve Mutlu Ölüm adlı romanları bu nedenle sağlığında yayınlanmamıştı. Bu yüzden İlk Adam ( 1985)  ve Mutlu Ölüm adlı romanları A. Camus öldükten sonra kızı Catherine tarafından yayımlatılmıştır.

Aslında Albert Camus,  Mutlu Ölüm adlı romanını 1930'ların sonunda tasarlamış ama çeşitli nedenler ile bu romanının bitirmeyi ve yayımlamayı ertelemişti. Mutlu Ölüm adlı roman konu bakımından  Yabancı (1942) adlı romanına da çok benzemekte olduğundan yazarın bu romanı üzerinde değişiklik yapmak istemiş olması da romanın basımının ertelenmesine neden olmuş olabilir.  Kaynaklara göre  Mutlu Ölüm adlı romanı Albert Camus’un  Yabancı (1942) adlı romanının hareket noktası olmuş, Camus bu eserini yazarken Yabancı adlı romanı aklına gelmiş ve bu eserini bu şekilde bırakarak  Yabancı  (1942) adlı romanını bitirip yayınlamıştır. Bu nedenle Mutlu Ölüm ile yazarın Yabancı adlı romanları arasında önemli benzerlikler bulunur.

Mutlu Ölüm adlı roman Camus’un kendi öz geçmişinden de önemli izler taşır. Romanın kahramanı olan Mersault,  aynı zamanda Yabancı adlı romanındaki ana kahraman olmaktadır.[1]

Albert Camus, Mutlu Ölüm  adlı romanında kendi çocukluk yıllarından anılara da sık sık yer vermiştir. Nitekim, Camus bu romanında çocukluğunu geçirdiği Belcourt’un yoksul mahallelerine, deniz taşımacılığı şirketindeki memur olarak çalıştığı günlerde yaşadığı anılarına, yaptığı tren yolculuklarına,  1936'da yaptığı Orta Avrupa yolculuklarındaki izlenimlerine vb de yer vermiştir.  Hatta Camus bu romanında “ ilk eşi Simon Hié ile evliliğine dahi bir gönderme “ yapmıştır.

Mutlu Ölüm adlı roman, Camus’un aşk hayatına dair birçok bilgilerin de sızmış olduğu düşünülen bir romanı olma  özelliği taşır.  Roman, diğer yandan Camus’un kahramanı Patrice Mersault' üzerinden aşk ile ilgili düşüncelerini de dile getirdiği bir eseri olmaktadır.

Kısaca, Mutlu Ölüm adlı romanındaki Mersault’a,  Albert Camus’un anılarını yaşayan, onun düşüncelerini anlatan  bir kahraman olarak bakabilmek  mümkündür.  

 

SEÇKİN ROMANLAR  İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Yabancı Hakkında Özet ve İnceleme Albert Camus

Albert Camus - Veba - Hakkında Özet İnceleme

Albert Camus Düşüş Romanı Hakkında İnceleme ve Özet

İlk Adam Romanı Konusu Hakkında ve Albert Camus

Mutlu Ölüm Romanı ve Albert Camus Hakkınd

Oliver Twist Hakkında Özeti Charles Dickens'ın Hayatı

David Copperfield Hakkında ve Özeti Charles Dickens

Aşk ve Gurur Romanı ile Jane Austen Hakkında

Dönüşüm ve Özeti F. Kafka

Dava Romanı Özeti Ve Hakkında Franz Kafka

Monte Kristo Kontu ve Özeti A. Dumas

Üç Silahşörler İnceleme ve Özet Alexandre Dumas

Martın Eden ve Özeti Jack London

Vahşetin Çağrısı ve Özeti Jack London

Yüzbaşının Kızı Hakkında ve Özeti A. Puskin'in Hayatı

KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/yabanci-hakkinda-ozet-ve-inceleme-albert-camus/84165

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar