Yılda Bir adlı öykü Refik Halit Karay ‘ın 1919 yılında yayımladığı Memleket Hikayeleri adlı hikaye kitabındaki 12. Hikayesidir. Toplamda 18 öyküden oluşan Memleket Hikâyeleri yazarın 1913 yılında sürgüne gönderildiği, Çorum, Bursa, Bilecik ve Ankara’da da kaldığı yıllarda yazdığı öykülerden oluşmuştur.
Yazarın bu öyküsü bazı açılardan yazarın Yatık Emine adlı hikâyesine benzemektedir. Yazar bu öyküde Teselyalı Değirmenci Bekir ile Çingene Kızı Elif’in yılda bir kere tekrar edebilen buluşması ve sonrasında Elif’in kötü yola düşmesi konusunu ele almaktadır.
Refik Halit, İstanbul’da doğup büyüyen bir yazar olarak sürgüne gittiği Anadolu’ya İstanbullu gözü ile bakmış o yıllardaki Anadolu ahalisinin halini oldukça başarılı gözlemlerle öykülerine yansıtmıştır. Yazarın bu hikâyeleri 20. Yy başlarındaki Türkiye’yi Osmanlılının son yıllarını ve o yıllardaki sosyal siyasal ekonomik şartları, devlet ve memurluk sistemini en iyi şekilde ortaya koyan belgeler olmaktadır.
ÖYKÜ ÖZETİ
Teselyalı Bekir, Teselya’dan gelmiş bu köyde değirmen işletmektedir. İşlettiği bu su değirmeni köyden hayli uzaktadır. Teselyalı Bekir, karısını da Teselya’da bırakmış bu nedenle kadın özlemi duymakta, aklı fikri de bir kadınla birlikte olmayı düşleyen hayallerle uğraşmaktadır
Teselyalı Bekir’in bu su değirmenine köyden yaşlı kadınlar gelip gitmektedir. İşlettiği su değirmeninin yanına Çingeneler gelip konaklamıştır. Bekir bir bu Değirmenin yakınında konaklayan Çingenelerin yanına ziyarete gider. Çeribaşı buğdayları öğütmesi için Elif adındaki bir kızı Bekir’le birlikte değirmene yollar.
Teselyalı Değirmenci Bekir ile Çingene kızı Elif o gün yakınlaşırlar ve birlikte olurlar. Elif’te Bekir’e karşı ilgisiz kalmamış Bekir ile birlikte olmaktan o da mutlu olmuştur.
Bekir, Elif’e tekrar ne zaman bu değirmene geleceğini sorar. Elif’ de bir yarın göçüyoruz ama seneye yine buraya geleceğiz diye cevap verir.
Eretesi gün Elif ve diğer Çingeneler buradan göçmüşlerdir. Bekir bir sene boyunca hasretle Elif’i beklemeye başlamıştır. Ertesi yıl olmuş göçer Çingeneler Bekir’in değirmeninin yakınlarındaki o yere yine gelip konmuşlardır. Bekir hemen onları ziyarete gider ve çeribaşına Elif’i sorar. Çeribaşı ise Elif’in hasta olduğunu ve Elif’in kasabada kaldığını söyler. Öğrendiğine göre Elif kötü yola düşmüş ve başını bir sürü belaya sokmuştur.
Daha sonra Çeribaşı iyice yaşlanmış bir kadını Bekir ile değirmene yollayıp unları öğütmesini söyler.
Refik Halit Karay Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri
Memleket Hikayeleri'nden Özetler Refik Halit Karay
Gurbet Hikayeleri Hakkında Eskici Hikayesi Özeti Refik Halit Karay
EDEBİYATIMIZIN ÜSTADLARINDAN REFİK HALİT KARAY
SÜRGÜN Romanı Özeti ve Refik Halit Karay Hakkında
Refik Halit Karay Yatık Emine Hikayesi İnceleme Özet ve Metni
Refik Halit Karay Şeftali Bahçeleri Öyküsü ve Özeti
Gurbet Hikayeleri Hakkında Eskici Hikayesi Özeti Refik Halit Karay
Refik Halit Gurbet Hikayeleri Testi Öyküsü ve Özeti
Refik Halit'in Gurbet Hikayeleri Analizi ve Yara Öyküsü Özeti
Gurbet Hikayeleri Antikacı Öyküsü Konusu Özeti ve Refik Halit
Refik Halit Gurbet Hikayeleri Dişçi Öyküsü Metni ve Öykü Hakkında Düşünceler
Refik Halit Gurbet Hikayeleri Öyküleri Özetleri ve Metinlerine Bağlantılar