KategorilerGÜZEL SANATLARMinyatür ve Gravür SanatıŞemailname Padişah Minyatürleri Nakkaş Osman

Şemailname Padişah Minyatürleri Nakkaş Osman

03.12.2014

Nakkaş Osman ‘ın  minyatürler ile süslediği bu eser Topkapı Sarayında TSMK, H1563 de kayıtlıdır. Eser Osmanlı sultanlarının özelliklerini anlatan ve ilk tarihi el yazma kitap olarak kabul edilmektedir. Kısaca Şemailname olarak adlandırılan bu eser  1579 tarihinde yazılmıştır ve tam adı  ‘Kıyafetü’l-İnsaniye fi Şemailü’l-Osmaniye’de dir.[1]

Ysvuz Selim zamanında Tebriz’in alınması ile Tebriz’de bulunan birçok minyatürcü ve nakkaş İstanbul’a yollanmış, bu minyatürcülerin  sayesinde Osmanlı minyatür sanatı belli bir ivme daha kazanmıştı. Batılı ressamlar ve İranlı minyatürcülerin farklı anlayışları ile şekillenen ve kendine özgü bir minyatür anlayışı geliştiren Osmanlı minyatür sanatı Nakkaş Osman ’ın minyatürlerinin de hazırlanmasına zemin oluşturmuştu.

 III. Murat’ın sanata düşükün bir Padışah olması, Nakkaş Osman ’ın eserlerinin günümüze kadar ulaşmasında ve Nakkaş Osman’nın eserlerini meydana getirmesine vesile olmuştur.   16. yüzyılın ikinci yarısında, sarayın baş minyatürcüsü  olan Nakkaş Osman bu eserini II. Murat’ın isteği üzerine hazırlamıştır. ( bkz Şemail name Padişah Minyatürleri Nakkaş Osman- Şehinşahname ve Minyatürleri Seyyid Lokman ve Nakkaş Osman- -Üstat Nakkaş Osman Hayatı Hakkında Tespitler- Matrakçı Nasuh ve Nakkaş Osman  )

Nakkaş Osman’ın hayatı hakkında  çok fazla bir bilgiye bilgiye sahip  olmasak da yaptığı 600’den fazla minyatür[2] minyatür sanatımıza oldukça renk getirmiştir.

1. Murat’ın emri ile hazırlanan Şemailname İlk 12 Osmanlı padişahının yüz ve vücut şekillerinin, giysilerinin anlatıldığı ve içinde Sultan Orhan’dan III. Murat’a kadar olan sultanların portrelerinin yer aldığı  oldukça kıymetli bir eser oldu. Osmanlı Minyatür sanatı ve padişah portreleri açısından çok mühim bir ser olan bu kitabın ve minyatürlerinin hazırlanmasında hiç bir masraftan kaçınılmamış, sarayın imkânları Nakkaş Osman’ın bu eseri için seferber edilmişti. III. Murat’ın (1574-1595) sanata ve tarihe olan merakı  bu eserdeki padişah portrelerinin yapılmasında çok etkili olmuş,  onun zamanında yapılan resimli yazma kitaplarını hazırlanması için hiç bir masraftan kaçınılmamıştır.

Nakkaş Osman’ın resimleri ile süslenen Şemailname’ de bu dönemde hazırlanmıştır.    Nakkaş Osman’ın bu eserindeki minyatürler ve padışah portreleri  çağdaşı ve sonraki Türk ressamlarına model olmuş ve sonraki dönemlerde birçok kopyası yapılan bir eser haline gelmiştir. Tarihçi Gelibolulu Mustafa Âli,  Menakıb-ı Hünerveran  adlı kitabında  Nakkaş Osman’dan övgüyle söz etmiştir.  Nakkaş Osman bir ekol oluşturmuş, Osmanlı  minyatürlerine  ayırt edici  bir özellik kazandırmıştır.[3] (Bkz  Seyyid Lokman Aşuri, Seyyid Lokman Aşuri Hayatı ve Eserleri,  Seyyid Lokman Aşuri ZÜBDET ÜT TEVARİH,  Şehinşahname ve Minyatürleri Seyyid Lokman ve Nakkaş Osman)

Bu eserde I. Osman’dan III. Murat’a kadar on iki Osmanlı padişahının Nakkaş Osman tarafından yapılmış portresi yer almaktadır.   Eser  33,5x20cm boyutlarında 77 sayfalık  bir eserdir.[4] Nakkaş Osman bu resimleri hazırlarken  geçmişteki padişahları çizebilmek için, Avrupa’dan getirtilen bazı ressamların resimlerden de yararlanmış, önceki Türk minyatürcülerinin yaptığı minyatürlerdeki padışah minyatürlerinden de faydalanarak bu albümünü oluşturmuştur.

Nakkaş Osman bu resimlerini çizerken Sinan Bey gibi padişahların portrelerini çizen Türk nakkaşlarının minyatürlerini oldukça dikkatli incelediği, portreleri çizerken  özellikle padişahların yüz hatlarını bu minyatürlere  ve resimlere dayanarak çizdiği açıkça bellidir.  

Nakkaş Osman minyatürlerinde geleneksel üslubun yanında Batı portreciliğinden de etkiler taşıyan bu minyatürlerindeki padişahlar ellerinde çiçek veya mendil tutan, bağdaş kurup bir yastığa dayanarak oturmuş  şekillerde resimlendirilmişlerdir.

Padişahların yüzleri dörtte üç profilden çizilmiş,  yüz ifadelerine ve yüz hatlarına çok özen gösterilmiştir.  “Madalyon çerçeveler içine yerleştirilen bu portreler, biçim açısından, 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar kitap sayfalarında şablon olarak kullanılmıştır.” [5]

KAYNAKÇA


[1] Arseven, Celal Esat, Minyatür, Sanat Ansiklopedisi, c. 3, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1950, s: 1423 

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/nakkas-osman-ve-minyatur-sanatciligi/79299

[3] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/sehinsahname-ve-minyaturleri-seyyid-lokman-ve-nakkas-osman/80748

[4] Nalan Yılmaz, Osmanlı Saray Atölyesinin Baş Minyatürcüsü Nakkaş Osman, https://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR&sectionID=1&articleID=774&bhcp=1

[5] Nalan Yılmaz, Osmanlı Saray Atölyesinin Baş Minyatürcüsü Nakkaş Osman, https://lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR&sectionID=1&articleID=774&bhcp=1

Osman Gazi    Şemailname       
         

 Orhan Gazi - Şemailname                   

 Fatih Şemailname-                         

   
Yavuz Selim , Şemailname             

  KANUNİ

 II. SELİM - Nakkaş Osman    


 BAZI MİNYATÜR BAŞLIKLARIMIZ VE LİNKLERİ

Seyyid Lokman Aşuri ZÜBDET ÜT TEVARİH

Şehinşahname ve Minyatürleri Seyyid Lokman ve Nakkaş Osman

Seyyid Lokman Aşuri Hayatı ve Eserleri

Seyyid Lokman Aşuri ve Minyatür Eserleri

Şehinşahname ve Minyatürleri Seyyid Lokman ve Nakkaş Osman

Matrakçı Nasuh ve Nakkaş Osman

Nakkaş Osman'ın Hayatı ve Hakkında Tespitler

Şehnameci Talikizade Mehmet Suphi Hayatı ve Eserleri

Nakkaş Osman Şemailname ve Padışah Minyatürleri

KİTAB- I SİYER-İ NEBİ VE MİNYATÜRLERİ

Alaeddin Ali Çelebi'nin Minyatürlü Humayunname Nüshaları

Az Bilinen Selçuklu ve Osmanlı Minyatürcüleri İle Eserleri

ÇAĞDAŞ TÜRK MİNYATÜRÜ VE MİNYATÜRCÜLERİ

Hariri Makâmât Adlı Eseri ve Minyatürleri

Hünername ve Minyatürleri

İlhanlı Safevi Özbek ve Babür Devletlerinde Minyatür

Levni Hayatı Minyatürleri ve Şairliği

Minyatür Nedir . Doğu Batı Kültürlerinde Minyatür

MİNYATÜR NASIL YAPILIR ?

Minyatür Nedir ve Özellkleri

Minyatür’ün Tarihçesi ve Osmanlı Minyatür

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da