Yazıda “
Yakıcı Sır,
Stefan Zweıg “ öyküsü hakkında bilgiler, özeti, konusu, ana fikri, kahramanları, olay örgüsü, yazarı, “romanın şahıs kadrosu yazarın diğer romanları,
Yakıcı Sır Stefan Zweıg hayatı,
“adlı eserden alıntılar yer alır.
Yakıcı Sır Stefan Zweıg Eser hakkında yorumlar, romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
ROMANIN YAZIMI BASIMI KONUSU TÜRÜ VB HAKKINDA
EDİTÖR’DEN NOTLAR
Yakıcı Sır, özgün adı” Brennendes Geheimnis “ adlı novella Stefan Zweig ‘in ilk kez 1913 yılında yazılmış olan bir kitabıdır. Yazarın 32 yaşında iken yazdığı bu kitap ölümünden sonra 1945 yılında yeniden yayımlanmış bu tarihten sonra kitap daha da bir ilgi çekmiştir.
Romanlarında çok şiddetli tutku, intihar, ihanet, korku ve aşk duyguları işlemiş olan Stefan Zweig
bu novellasında tutku, şehvet ve kıskançlık konusunu daha da bir öne çıkarmış annesi ile tatile giden bir çocuğun gözünden annesi bir baron ‘un tatilde yaşadığı yasak aşk karşındaki tepkilerini duygu ve düşüncelerini yine bu çocuğun bakış açısından bizlere akarmıştır.
Hayatı boyunca intihar saplantıları ile yaşamış en sonunda da intihar ederek hayatına son vermiş bir yazar olan Stefan Zweig, yakın arkadaşı Ferud’un görüşleri çerçevesinde romanlarında psikolik tajhlillere ve ruhi analizlere çok değer veren eserlerini bu görüşleri çerçevesinde yazan bir yazar olmuştur.
Stefan Zweıg, yazdığı romanı ve uzun hikâyelerinde genellikle intihar, ölüm korkusu, ( bkz
Stefan Zweıg Korku Hakkında Konu Özet İnceleme) aşırı tutkular, bir vesile ile ani ruh değişimleri, bir anda her şeyin tersine döndüğü bir hayat ve aşkı en uç noktalarda hisseden kadınları ve erkekleri anlatmıştır. Eserlerinde çok çarpıcı aşkları ve aniden oluşuveren duygu ve karakter değişimlerini, anlatan
Stefan Zweig’in eserlerindeki aşk öyküleri çok çarpıcı intiharlar (
Sabırsız Yürek ) , aşkından delirenler (
Amok Koşucusu ) , aşık olduğu erkekler için tüm onurlarını ve hayatlarını riske atan kadınlar (
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu- ) , yaşadığı bir olay üzerine çok farklı tepkiler veren insanlar (
Olağanüstü Bir Gece ) mühim yerler tutmaktadır.”
Bu nedenle Yakıcı Sır adlı kısa romanı da psikolojik tahlillere önem veren duygu yoğunluğu, ve karkater tahlilleri ile öne çıkan özellikle çocuk karakter Edgar'ın karakter tahlilleri ve psikolojik analizleri ile değer görmüş olan bir eseridir.
Eser kitap olarak gördüğü ilgi sonrasında filme de alınmış; ilk kez The Burning Secret adı ile 1933 yılında daha sonra da 1988 yıllında Yanan Sır adı ile iki ayrı sinema filmi halinde filme uyarlanmıştır.
KONUSU
Zevkli bir tatil geçirmek ve orada bir kadın avlamak amaçlı tatile giden bir Baron orada bir kadını gözüne kestirir. O kadın tatile 12 yaşındaki oğlu ile gelmiştir. Baron bu kadına erişebilmek için önce oğlu ile dostluk kurar. Küçük Edgar bu dostluktan çok hoşnuttur ve Baronuda annesi ile tanıştırır. Lakin küçük Edgar’ın kafası karışmaya başlamıştır. Çünkü annesi ile tanıştıktan sonra Baron onu artık ortalkıkta dolaşan bir ayak bağı olarak görmeye başlamıştır.
ÖYKÜNÜN ÖZETİ
12 yaşındaki Edgar, annesi Mathilde ile birlikte Avusturya Alplerine tatile gitmişlerdir. Çapkın bir adam olan Baron Otto von Sternfelt ise aynı yere renkli bir tatil geçirmek ve bir kadın avlayarak eğlenceli günler yaşamak amacıyla gelen biridir. Baron, zengin çapkın, Avusturya’nın küçük aristokrat ailelerinden birine mensup, hazinede memur olarak çalışan kendine güvenen birisidir.
Bu baron, 12 yaşında küçük bir çocuk olan Edgar'ın annesi Bayan Matilde Blumental’i gözüne kestirmiştir. Çapkın Baron Edgar’ın annesini elde edebilmek için ilk önce Edgar ile yakınlaşmaya, Edgar ile tanışıp, Edgar’ın dostluğunu ve güvenini kazanmaya başlar. Baron’un bu girişimleri Edgar’ı çok memnun etmektedir. Çünkü Edgar şimdiye kadar kendisini hiç bu kadar değerli hissetmemiş, insanlar tarafından bu kadar yakınlık ve ilgi de görmemiştir.
Bayan Blumental ise hasta olan oğlu Edgar’ın tedavisini hızlandırmak ve oğlunun kendisini iyi hissetmesini sağlamak için bu otele ve tatile getirmiştir. O nedenle de oğlunun mutlu olmasını, sağlığına iyi gelecek şeyler yapmasına o da çok sevinmekte hatta yardım etmektedir. Edgar’ın yakınlığını kazanan Baron ileri adımlarla Edgar’ın annesine yakınlaşmaya ve annesini elde edebilmek için Edgar'ı kullanmaya başlar. Edgar ilk önce Baron’un gerçek niyetini fark edememiş, Baron ile annesini yakınlaştıracak oyunlara iyice alet olmuştur. Ammesi de oğlu ile Baron’un kurduğu bu dostluğu uzaktan uzağa izlemekte ve oğlunun kendisini iyi hissetmesi nedeni ile mutlu da olmaktadır.
Baron en sonunda Edgar kanalı ile Edgar’ın annesi ile tanışmayı başarır. Baron ile annesinin tanışmasına fırsat veren Edgar, gördüğü ilgi karşısında başlangıçta çok mutludur. Üstelik Baron’dan gördüğü ilgiden çok hoşnut olmasından dolayı sürekli olarak ve daha da fazla Baron ile birlikte vakit geçirme çabasına dönüşür.
Baron ile sürekli daha fazla vakit geçirme isteğine dönüşmüştür. Fakat kısa bir müddet sonra Baron onunla daha az vakit geçirmeye özellikle annesi ile ilgilenmeye başlar. Edgar, yakın dostu zannettiği Baron’un kendisine soğuk davranmaya başlamasına ilk önce bir anlam veremez. Oysa Baron, Edgar’ın annesi Bayan Blumental ile aşk yaşamaya başlamıştır. Edgar ilk önceleri annesi ile Baron arasında bilemediği bir sırrın olduğuna hükmetmeye başlar. Fakat çok geçmeden Baron’un onu köprü olarak kullandığını annesine ulaşmak için onun dostluğundan faydalandığını ve bilmeden de buna alet solduğunu anlamıştır. Artık Edgar hem annesi hem de Baron için ortalıkta dolaşan onlara ayak bağı olan can sıkıcı bir çocuk durumuna düştüğünü de idrak eder.
“Yetişkinler ne yaptıklarını saklama konusunda çok zeki değiller ve kısa süre sonra kendilerini ele veriyorlar. … Zeki olduğumuzu unutuyorlar.”
[1]
Bunun üzerine Edgar, annesi ile Baron’u baş başa bırakmamak için çeşitli kaprisler yapmakta, acayip istekler de bulunmakta, annesi ile Baron nereye giderse gitsin onları yalnız bırakmamaya çalışmaktadır. Baron ve Bayan Blumental ise yalnız kalabilmek ve Edgar’ı atlatmak için çeşitli oyunlar oynamaya başlamışlardır. Edgar’ın annesi ve Baron arasında geçen ilşkinin mahiyetini öğrenme çabası, bir gece Baron’un küçük Edgar’ı dövmesi ile son bulur.
Edgar, bunun üzerine otelden kaçıp anneannesinin evine gider. Fakat herşeyin açığa çıkmasından korkan annesi Bayan Blumental o eve Edgar’dan önce gelmiştir. Üstelik Edgar’ın babası da bazı şeyleri çok merak etmektedir……
[1] Stefan Zweig, Yakıcı Sır, çev. Derya Öztürk, Maviçatı Yayınları, İstanbul, 2018, ss.88.