Üçüncü Güvercinin Hikâyesi Hakkında Stefan Zweıg

20.07.2019

 
 
 
Üçüncü Güvercinin Hikâyesi Stefan Zweıg’ın Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor, özgün adı “Rahel Rechtet mit Gott”,  adlı eserinin içindeki öykülerden birisidir.   
 
Yazarın bu öykü kitabına üç ayrı menkıbeden oluşan üç ayrı novellayı yerleştirmiş, Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor ve Üçüncü Güvercinin Hikâyesi  adlı hikayeleri kutsal kitaplarda özellikle Ahit’te geçen şekliyle ele almıştır. Yazarın kitabında yer alan ve üçüncü menkıbe olan Ölümsüz Kardeşin Gözleri adlı öykü ise Hermann Hesse’de de rastlanılan Hint menkıbelerinden alınmış bir öyküdür.  Yazar bu menkıbelerin asıllarına sadık kalmakla beraber bu üç menkıbeyi  de kendi yorumu ile kaleme almıştır.
 
Kitap’ta yer alan diğer menkıbeler den ilki Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor adlı öykü olmaktadır.  Üçüncü Güvercinin Hikâyesi ile Ölümsüz Kardeşin Gözleri adlı hikâyeler ise kitaba alınan diğer öyküler olmaktadır.
 
Stefan Zweıg,  bu kitabını diğerlerinden çok farklı bir stille ele almış kutsal kitaplarda anlatılan menkıbeleri kendi yorumu ile kaleme almış, diğer hikâyelerdeki tutum ve davranışlarından farklı olarak bu öykülerini farklı konular,  farklı bir metot ve anlayışla yazmıştır.
 
Yazarın kutsal metinlerdeki menkıbelerden faydalanarak yazdığı bu öykülerinde yazar  huzuru, barışı, ve kendilerini arayan insanların kendi hayatlarını ve Tanrı’dan beklentilerini dile getirmektedir.
 
Üçüncü Güvercinin Hikâyesi yazarın Nuh Tufan’ından esinlenerek yazdığı bir hikâyedir.  Bu hikâyede Nuh,  tufandan sonra suların çekilip çekilmediğini anlamak için iki güvercin göndermiş onlardan umduğu sonucu öğrenememiştir. Bu defa üçüncü bir güvercin daha gönderir ama bu defa gönderdiği o güvercin geri dönmez. “ Zweig’ın öyküsünde güvercinin dönmeyişinin nedeni Eski Ahit ’teki gibi toprağın kuruması değil, her yerde ölüm ve felaket görmesidir.”
 
Üçüncü Güvercin çok gecikmiştir. Nuh, o güvercini sabırla beklemektedir. Lakin üçüncü güvercinin aradığı şey yeryüzünde yoktur.  O kuş insanlık içinde huzur ve barışın olduğu bir yeri aramaktadır. Bulmak için de gece gündüz uçmakta bulamadığı için de dönememektedir.  Nuh onu umutla bekliyorken o kuş yukarılarda hala kanat çırpmaktadır.
 
İnsanlıkta barışı bulamadı hala, fakat güvercin aradığını bulamadan evine dönemez, bulamayınca da sonsuza kadar dinlenemez.”
 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar