Yakup Kadri Panorama Konusu Özeti ve Hakkında Bilgiler

18.01.2020

Yakup Kadri  Panorama Konusu Özeti ve Hakkında Bilgiler

 

 

Yakup Kadri  Panorama

 

Panaroma (2 cilt, 1953) adlı roman Yakup Kadri’nin olgunluk döneminde yazılmış olan bir romanıdır.  Roman ilk kez 1953 yılında 2 cilt halinde yazılmış, bu roman Yakup Kadri’nin diğer romanları ve özellikle Ankara adlı romanının devamı olacak şekilde ve İnkılâplar sonrasındaki Türkiye’nin genel görünümünü ortaya koyacak bir şekilde yazılmıştır.

Yakup Kadri tüm eserlerini Osmanlının yıkılışından, Menderes İktidarı zamanına kadar Türkiye’yi kronolojik bir şekilde anlatmaya gayret eden bir yazardır.  O yüzden Yakup Kadri’nin romanları Osmanlının son dönmelerinden 1970 li yıllara kadar kronolojik bir sıra ile yazılmış Türkiye Devletinin romanları olmaktadır. Nitekim Hep O Şarkı romanında   Abdülaziz, V. Murat ve Abdülhamit'in hükümdarlık zamanlarını, Kiralık Konak ile II. Meşrutiyet Dönemi Türkiye’yi; Hüküm Gecesi  adlı eserinde 3 1 Mart Olayından sonra iktidarı ele geçiren İttihat ve Terakki Cemiyeti ile muhalefet arasındaki siyasi çekişmeleri , Nur Baba adlı romanında Osmanlının ahlak, din ve devlet olarak çöküş öncesi günlerini bir Bektaşi Tekkesi üzerinden aktarmış; Sodom ve Gomore  adlı romanında Osmanlının çöküşünü, İstanbul’un işgalini ve işgalcilerle işbirliği yapan ahlaksız, namussuz,  şerefsiz ve hainler ile kurtuluş mücadelesine destek veren kuvacıları anlatmıştır.

Yaban  adlı romanında ise Ahmet Celal adlı Birinci Dünya Savaşı Gazisinin İstanbul’un işgali ve sonrasındaki  bir Türk aydınının Anadolu halkı ile yaşadığı uyumsuzlukları ve  içine düştüğü boşluğu anlatmaktadır. Yazar bu eserinde İstanbul’un işgali ile Anadolu’da henüz yeşerdiği belli olmayan Kuvayı Milliye hareketi öncesindeki sosyal zemini anlatmıştır.  Ankara romanında ise Sakarya savaşı öncesinden başlayarak, Ankara hükümetinin idareyi ele geçirişini ve Cumhuriyet idaresinin ilk on yılını anlatmış,  Panaroma adlı eseri ile İnkılâplar sonrası Türkiye’sinin genel durumunu ortaya koymaya çalışmıştır.

 

Sözlük anlamı ile panaroma genel görünüm demektir. Yakup Kadri bu romanında Atatürk Devrimleri sonrasında Türkiye’nin genel görünümü ortaya koyarak 1923 ten 1952 yılları arasındaki  Türkiye'nin toplumsal, siyasal  ve genel durumunu çok partili döneme geçen Türkiye’de  Atatürk devrimleri ile başlayan heyecanın zayıflaması, yobazların varlıklarını sürdürmeleri, devrimlere ayak uyduramayanları, Ankara'da oluşan kodamanlar ve burjuva sınıfını,  Ankara’daki   batılı hayata özenti duyan taklitçiler  sınıfını, Ankara’nı parsel parsel satılışını, yurtdışına para kaçıranları,  sistemin bozuk çarklarını ve kişilerini,  ezilen  halkı ve yaşanan namussuzlukları vb dile getirmektedir.

Roman özellikle namuslu vatandaşların namussuz elitler tarafından ezilmesi konusunda daha bir duyarlı davranmıştır.

 

PANORAMA KONUSU

Panaroma ,  genç cumhuriyetin  karşılaştığı tehlikeleri, 1923 ve 1952 yılları arasında  Atatürk devrimine ayak uyduramayanları,   inkılapların yarattığı ivmenin duraklayışı,  yobazların varlığını devam ettirmeleri,  ülke oluşan sosyal adaletsizlikler, ülkenin siyasi durumu, namussuz ve çıkarcı bürokrasinin vatandaşa etiği eziyetleri  vurgulanmıştır.

 KİTAPTAKİ KARAKTERLER

Servet Bey:  Fakirlik içinde büyümüş, şartlarda eğitim almış, meşrutiyet döneminde Paris ‘te okumayı başarmış,  bir baka müdürüdür.  Nedim ve Sevim adlarında iki çocuğu vardır.

Mühendis Ragıp Bey:  Servet Beyin kızına âşık olan, zengin ve namuslu bir vatanseverdir. Sevim ile yurt dışında yaşamaktadır.

Halil Ramiz: İnkılâplara bağlı aydın görüşlü bir milletvekilidir.  İnkılâbı gönülden desteklediği için , inkılaplara karşı düştüğünü fark ettiği mensubu olduğu partiden de istifa eder.

Hacı Emin Efendi: Şapka inkılâbından sonra evine kapanan şeriat yanlısı ve Atatürk’ü dinsiz olarak gören, zengin bir yobazdır.

Komiser Hamdi Bey:  Kibar nazik, saygılı görünen ama katil olan bir memurdur. Üç defa evlenmiş ve eşlerini öldürmüştür. En sonunda hapse düşer.

Fuat:  Felsefeye düşkün hayatın gerçeklerinden uzak, memleketin hâlini hiç beğenmeyen,  para ve şöhret hırsına kapılmış bir genç kızın ağabeyi olan bir vatanseverdir.

Ahmet Nazmi Bey: Cahit Hâlid adlı arkadaşı ile inkılâpları destekleyen bir felsefe öğretmenidir. Sonradan Fuat ile kurduğu fikir arkadaşlığı sonucu beraber vatan sevgisi uğruna bir ayin sırasında öldürülür.

 

PANORAMA  1 ÖZETİ

Bazıları yapılan devrimlerin Osmanlı'ya muhalif bir hareket olarak yorumlamaktadır.   Birçokları yeni idareyi gelip geçici olarak görüyor, yeni devleti geçici bir yönetim şekli gibi görmekte  ve padişahlığın yeniden geleceğini düşünmektedir Ülkedeki yobazlar yeni idareyi sevmemekte eskiye dönmeyi istemektedir. .

Servet Bey, banka müdürü olana kadar çok çile çekmiş, en sonunda geldiği banka müdürlüğü sayesinde ve girdiği ticari işler sonrasında oldukça zengin bir adam olmuştur. Servet Bey’in oğlu Nedim yakışıklı bir gençtir.  Sevim adlı kızı ise tam bir batılı hayat hayranı ve Hollywood yıldızlarına heves eden bir kızdır. Sevim sürekli olarak sosyetik ortamlarda gezip dolaşmaktadır.  

Milletvekili Halil Ramiz inkılâp yanlısı bir adamdır. Halil Ramiz Bey,  türlü dalavereler ile partinin genel başkanı olan Fazlı Bey’in halkı sömürdüğünü fark etmiş,  Fazlı Bey'e baş kaldıran Kenan Bey ile bu işleri sorgulamaya başlayınca genel sekreter tarafından azarlanmış ve partisinden de istifa etmiştir.

Namuslu bir adam olan Osman Nuri Bey yol geçecek diye evinin yıkılması ve girdiği işlerden çıkarılması üzerine kendini boğazın sularına atarak intihar eder.

Ahmet Nazmi (felsefe öğretmeni) ve Cahit Halid (ticaret ofisi müdürü) gibi insanlar inkılap yanlısı iken  Tahincizade Hacı Emin Efendi gibi eski kafalı yobazlar fes giyme yasağı çıktı diye evlerinden dışarı çıkmamaktadırlar.  

Komiser Hamdi Bey üç defa evlilik yapmış, üç eşsini de öldürmüş olan kibar ve nazik gözüken bir komiserdir. Dördüncü eşi  Nebile Hanım altı ay geçmesine rağmen  halen bakire kalması sonrasında Hamdi bey’in tüm eşlerinin katili olduğunu anlamış ve Hamdi Bey’in  bir seri katil olduğu anlaşılmıştır.

Müteahhit Sırrı Bey Mühendis Ragıp Bey ile paraya para demeyecek kadar zengin olmuştur.  Servet Beyin kızı Sevim'in tecavüze uğramış ve Sevim ruhi dengesini kaybedince tedavi  olmak amacıyla annesi ile birlikte yurt dışına gitmiştir.

Parti Genel Başkanı Fazlı Bey, Atikler Köyündeki arazileri çeşitli dalavereler ile elde etmeye uğraşmaktadır. İki oğlunu ve kocasını savaşlarda şehit veren Emet Nine’nin de arazisini almaya uğraşmaktadır.  Emeti Nine, Fazlı Beye kafa tutup arazisini vermediği için Fazlı Bey’in adamları tarafından hırpalanır..

Atatürk ölüm döşeğindedir ve sağlığını yakından takip edenlerin sayısı çok olduğu halde inkılâplarının takipçisi çok azdır. CHP mensubu Emin Efendinin oğlu Tahir, Atatürk ölünce yobazların idareyi yeniden ele geçireceğinden korkmaktadır.  Hacı Emin'e göre  yaşanan tüm felaketlerin nedeni  Araplara karşı çıkışımız ve getirilen inkılaplardır. Hacı Emin evinde besleme olan Fatma’ya da göz koymuş, Fatma ondan bir çocuk peydahlamıştır.

Felsefeci Fuat'ın yakın dostları Cahit Halid ve Dr. Namık, birer Alman hayranıdır. Alman Paktı ile ekonomimizin düzeleceğini düşünmektedir.  Tam bu sırada Rusya'ya yapılan bir saldırı memleketi perişan etmişti.

 

 Yakup Kadri Hayatı Edebi Yönü Eserleri

Ankara Romanı Hakkında Konu Özet İnceleme Yakup Kadri

Yaban Romanı Hakkında ve Özeti : Yakup Kadri

Hüküm Gecesi Hakkında Konusu Özeti Yakup Kadri.

KİRALIK KONAK ÖZETİ VE HAKKINDA ( Yakup Kadri)

Sodom ve Gomore Hakkında Konusu Özeti , Yakup Kadri

Hep O Şarkı Roman Özeti Yakup Kadri

Nur Baba Romanı Özeti Yakup Kadri

 BİR SÜRGÜN  (1937 i Panorama  (2 cilt, 1953)  Hep O Şarkı  (1956)

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar