Emmare Nedir Nefsi Emmare ve Emmare Mertebesi

20.10.2022

 

Emmare 

 Osmanlıca yazılışı : Emmâre:  اماره

Emmare Kökeni

Emmare sözcüğü Arapça kökenlidir ve Arapça “Amr “kökünden gelmektedir. [1]Emir, amir, amire, emmare ve  "belirti, bazı kişiler arasında özel bir anlamı olan işaret, belirlenmiş olan zaman, randevu" anlamına gelen ,  ˀamārat أمارة   sözcüğü de “ amr “türemiş sözcüklerdir. Emmare kelimesi ˀ "belirledi, buyurdu"  anlamındaki Arapça amara أمر   fiilinin ismi meresi olmaktadır.

Emmare Sözlük Anlamı

Emmare kelimesi sözlüklerde şu şekillerde tarif edilir.Çok emredici. İnsandaki hayvani nefsin şeytanın teşviklerine hiç karşı koymadan tabi olması hali. Kötülüğü emr eden nefs.  İnsanı daima kötülüğe, yasak zevk ve isteklere sevk eden terbiye edilememiş hayvani duygu.

Nefsi Emmare Nedir

Nefs-i emmare insanda bulunan en alt düzeyde hiç eğitilmemiş nefistir. Başka bir deyişle insanın hayvandan farkı olmayan hayvani nefsidir. Nefsi emmare kötülüğü emreden, kötülük yapmaktan zevk alan en aşağı düzeydeki nefistir. Nefsi emare insanı çirkin emellere, dünyevî zevklere, şehvete , günaha , ayıp, günah, yasak, haram olan her şeye sevk eden doğal ve hayvani isteklerdir.  

Bu nefis düzeyi insanın hayvan nefsinden farkı olmayan en alt düzeyi olmaktadır. Bu düzeydeki nefis

Yemek, içmek, sadece heva ve hevesleri gidermek, şehvetini açlığını, susuzluğunu, ölçüsüzce doyurmak, içinden gelen her şeyi olur olmaz her yerde yapmak derdinde olan, şeytanın tüm emirlerini fütursuzca yerine getirmeyi gaye edinen nefistir.

Nefis emmare düzeyinde kalmış olan, şehvetin esîri, şeytanın kölesi olmuş, her türlü hevesi tatmin etmekten utanmayan, keyfine, zevkine, günaha , şehvete, hayvani olan her şeye düşkün olan nefs olmaktadır. Kısaca nefsi emmare nefs mertebelerinin en alt düzeyinde olan nefstir.

Nefsi emmare mertebesinde olan nefs şeytanın istekleri ile mücadele etmeyen, sorgulamayan, nefsin her isteğini derhal yerine getirmeye çalışan, günahı, ayıbı, utanmayı bilmeyen istekleri aşırı olan, kimselerin nefsleri olmaktadır.  İnsanın doğasında olan her istek ve arzuya teslim olan bu nefs yaptığı her türlü kötülüğü yapmaktan utanmayan, her türlü nefsi arzuyu doğal hakkı gören ve yaptıklarından pişmanlık duymayan bir nefistir.

Tasavvufta Emmare Mertebesi

Tasavvufta emmare mertebesi tasavvufa girmeye talip olan dervişlerin, tarikat adabı almamış ilk halini kast etmektedir. Tasavvuf yoluna girmeyi talep eden derviş adaylarına talip veya sâlik denir. Tasavvufa dahil olmak isteyen” nefs-i emmâre mertebesindeki sâlikin seyri "ilallah" âlemi "şehâdet"¸ hâli zevk¸ mahalli "sadr"¸ vâridi "şerîat"¸ şâhidi "tevhîd-i ef'âl"¸ nuru "mavi"dir.” Yani tarikata dahiş olmak isteyen derviş adayı ( talip vye sâlik ) nefsi emare mertebesinde bulunan nefsini hiç terbiye edememiş bir adaydır.

Bu mertebedeki tarikat öğrencisi adayı hayvanî nefsin tesiri altındadır. Talip, salik veya öğrenci henüz çirkin şeylere eğilimli, , dünyevî zevklere düşkün, nefsin heva ve isteklerinden kurtulabilmeyi beceremeyen, tamamıyla hayvanî ve şehvetle ilgili arzularının etkisi altında olan bir adaydır.

Ancak tasavvuf yoluna girmeyi talep etmek ile hayvani nefsinden kurtulma yolunu da seçmiş demektir. Şu halde tarikata dahiş olmak istemiş olmakla nefsi emmareden kurtulmayı talep etmektedir.

Emmare mertebesinde olan talipten herhangi bir şeyi sevmesi beklenir. Her şey bir şeyi sevmekle başlayacağına göre, sevebilmek emaresini gösteren talip nefsi emareden de kurtulmayı başarabilecek demektir.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

KAYNAKÇA 

[1]https://www.etimolojiturkce.com/kelime/emare

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar