Mühürlü Hazine Nedir

07.04.2020

 
 
MÜHÜRLÜ HAZİNE
 
 
Eski devrilerde hatta günümüzde dahi, fermanların, beratların,  mektupların önemli yazıların ve evrakların mumla mühürlendiğini,  bu mumun üzerine gönderen kişinin veya kurumun mührünün vurulduğu bilinen bir uygumladır.
Bu uygulamanın malum nedeni gönderenin gönderdiği kişiden başka kimsenin bu evrakı, mektubu açmaması ve okumamasını sağlamaktır.  
 

Eskiden fermanların atlas çuha keseler içine konulup açılacak yerlerine bal mumu akıtılıp üzerine mühür vurulduğu, günümüzde dahi okullarda sınav evraklarının zarfa konulup üzerlerine mum dökülüp mühürlendiği bilinen şeylerdendir. Önemli kâğıtların ve evrakların açılıp açılmadığını anlamak için mühürlenmesi günümüzde de devam etmektedir.[1]

Nitekim devlet hazinesinde içinde altın ve gümüş paralar olan keselerin de ağızlarının mühürlü olduğu bilinmektedir.

Aynı gerekçeler ile bu günde günümüzde zabıta veya devlet tarafından kapatılmış işyerleri ev, vb nin kapılarına mühür vurulmakta yasağın delinip delinmediği bu şekilde kontrol edilmektedir.

Eski devrilere devlet hazinelerinin kapılarının da aynı gerekçeler ile mühürlendiği, hazineye kimsenin girip girmediği bu şekilde anlaşılırdı.

Hazine odasının kilitleri üzerine kırmızı mühür mumu akıtılır ve üzerine padişahın mührü basılır, bu şekilde kildin açılıp açılmadığı anlaşılmış olurdu.[2]  Bilindiği gibi Yavuz Sultan Selim, Topkapı sarayının hazinesini ağzına kadar doldurmuş, kendisinden sonra hazineyi dolduran bir padişah çıkana kadar kendi mührünün kullanılmasını vasiyet etmişti. Velâkin ondan sonra başka hiç bir kimse hazineyi doldurmayı başaramadığı için Topkapı Sarayının hazine kapısının kilitleri Yavuz Selim’in mührü ile mühürlenmek zorunda kalınmıştı.

Nitekim bir ülke fethedilince Fatihlerin ilk işleri fethettikleri ülkenin hazinelerini ele geçirmek olmuştur.  Zaten fetihlerin amaçları da budur.

 Hazine mührü divan şairleri tarafından çeşitli şekillerde kullanılmış, sevgilinin dişlerini inci, dudaklarını la’l,  ağzını da mühür ve hazine olarak kabul etmişler, mührün açılması ile çeşitli hayaller kurmuşlar ve benzetmeler de yapmışlardır.  Edebiyatta Mühr-ü Süleyman gibi değişik işlevleri olan tılsımlı olan , sırr bilinmeyen,  mahlukları zapt u rapt altına alan mühürler de tasavvur edilmiştir. ( bkz   Mühr-ü Süleyman ( Hz Süleyman’ın Yüzüğü- Hatem Yüzük ) ( bkz Kumaşa Damga Vurmak - Mühr-ü nübüvvet- Hatem-i nübüvvet )

Mührün, ayni sevgilinin ağzının açılması la’llerin, yakutların, incilerin mercanların dökülmesi gibi tasavvur edilir.

Mühr-ü hazine-i dile yâd el dokunmasın
Muhtumîdir yine anı ol padişah açar       Naili

Leblerin mühr-i Süleymân oldugıyçün ey perî
Her yâneden ejdehâlardır ııigeh-bânın senin    Necatı

Hatemi la’lün öpen mülk-i bedehşândan çıkar
Ârzû-yı hüsn ile iden dostum cândan çıkar       Revani ( 16 Yy) [11]

Ey perî-çihre lebüñ mühr-i Süleymândan yeg
İns ü cin emrüñe me’mûr bugün begsin beg   EMRÎ

Mühr urdı lebün agzuma kim eyleye hâmûş
 Ey meh nideyin mühri açar mihrün idüp cûş   Hamdullah Hamdi

Leb-i la’lüŋdeki cânâ görinen hatt-ı gubâr
Beŋzer ol mûrçeye mühr-i Süleymâna deger  Bursalı Rahmi 

Mühr urdı lebün agzuma kim eyleye hâmûş
Ey meh nideyin mühri açar mihrün idüp cûş   Hamdullah Hamdi 

Feth oldı kilid-i der –i gencine-i bahtım
Zülfi isyehinden yine bir iki tel aldım    Naili

DEFİNE HAZİNE TILSIM İLE İLGİLİ BAŞLIKLARIMIZ VE LİNKLERİ

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar