Munis Faik Ozansoy Hayatı ve Eserleri

12.09.2011

 

 Munis Faik Ozansoy 

 

 Munis Faik Ozansoy, (d. 22 Mart 1911 Midilli Yunanistan) - (ö. 1975), Türk bürokrat, şair ve yazar.

Aslen Diyarbakır’dan[1] gelen birkaç nesil şair yetiştirmiş bir ecdada sahiptir.[2] Babası Faik Ali Ozansoy ’dur.  Babası Faik Ali Ozansoy  ,tarihçi ve şair Diyarbakırlı Sait Paşa'nın küçük oğludur. Süleyman Nazif ise onun amcasıdır. [3]Ailenin Ozansoy soyadını alması da şair yetiştiren bir aileden gelmeleri münasebetiyle olmuştur.

Annesi ise Bursalı Haydar Paşa’nın kızı Mevhibe Hanım’dır. Babası ile Annesi 1908 yılında babası Bursa’da görev yaparken evlenmişlerdir. [4] Munis Faik anne ve baba tarafından da paşazade olan biri olarak dünyaya gelmiştir.  Munis Faik, Babası Faik Ali ve Annesi Mevhibe hanımdan dünyaya gelen beş çocuktan birisidir. Munis Faik, babasının Midili adasında Mutasarrıf olarak görev yaptığı sırada 1911 dünyaya gelir. Daha sonra babasının tayini Erzurum’a arkasından da Kütahya’ya çıkmıştır. Bu yüzden onun çocukluk yıllarının bir kısmı buralarda geçmiştir.

Mütâreke döneminde babası esas memleketleri ve babasının doğum yeri olan Diyarbakır’da da babasının birkaç ay Diyarbakır valiliği yaptığı sırlarda kalma ve görme fırsatı olmuştur. Faik Ali Bey, Diyarbakır valiliği sırasında 1919’da Erzurum Kongresi’ne şehirden heyet gönderilmesi istendiğinde reddetmiş, bu yüzden de cumhuriyetin ilanından sonra dışlanmıştı. Faik Ali 1920’de Ebubekir Hâzım Tepeyran  Bey'in dâhiliye nazırlığı sırasında müsteşarlığa getirildiği için İstanbul’a dönmüşlerdir. [5]Fakat iki ay sonra kabinenin düşmesi sonucu, bu görevden istifa etmiş Cumhuriyet idaresinin kurulmasından sonra da babası bir daha devlet görevine alınmamıştı.

Babası  Faik Ali Ozansoy İlk ve orta öğrenimini  Diyarbakır'da yapmış lise ve yükseköğrenimini İstanbul'da Mülkiye Mektebi'nde tamamlamış 1919 yılından sonra da İstanbul’a yerleşmişti. Ailesi ile İstanbul’a giden Faik Ali Bey,  1920 den sonra Kaymakamlık, Mutasarrıflık ve son görevi olan müsteşarlık görevinden sonra Mülkiye Mektebi’nde Fransızca öğretmenliği ve Saint Benoit Fransız Lisesi’nde ise Türkçe öğretmenliği yapmaya başlamıştı. Bu yıllar arasında aile artık önemli ölçüde bir geçim sıkıntısı içine düşmüşlerdi.  Bu yıllarda henüz on on iki yaşlarında olan Munis Faik ‘te sıkıntılar çekmiş oldu.

 

Babası gibi şair olmak isteyen Munis Faik Cumhuriyet döneminin ilk şair ve yazarlarından biri olmuştur. İlk şiiri 1930 yılında henüz lise öğrencisiyken çıktı. Yazdığı şiirleri Şark, Çığır, Millet, Bayrak, Hisar dergilerinde bastırdı. Liseyi İstanbul’da bitirdikten sonra Ankara’ Üniversitesi Hukuk Fakültesine gitmek istedi. Babası Faik Ali, 1933 yılında öğretmenliği bırakarak onunla birlikte Ankara’ya geldi. [6]Oğlu ile birlikte 1936’da “Marmara” adlı aylık bir dergi çıkardı.[7]Fakat bu dergi, sadece 10 sayı yayımlandıktan sonra kapanmıştı.

İlk eseri olan Büyük Mabedin Eşiğinde (1938) adlı şiir kitabını bastırdı. Bu kitabını daha sonra diğerleri izledi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Okulu bitirince İş Bankası’nda çalışmaya başladı. 1 Ekim 1950 de babasını Ankara’da iken kaybetti.

Ankara Sanat Severler Derneği gibi pek çok derneğe üye olan şair ICA (Association Internationale des Arts Critiqués) gibi derneklere de üye olmuştu. 1950 yılında Hisar Dergisinin kurucuları arasına katılarak Mehmet Çınarlı , İlhan Geçer,  Gültekin SamanoğluMustafa Necati Karaer, Osman Fehmi ÖZÇELİK, Hasan İzzet AROLAT , Yahya Beneka ve Fikret SEZGİN adlarındaki çekirdek grubun arasındaydı. Munis Faik Ozansoy Bu gençlerin arkasında ağabeyleri olarak gençlerin yol göstericisi olmuştu. 

Memuriyet hayatında Dış Ticaret Dairesi Başkanı, müsteşar, Basın-Yayın ve Turizm Umum Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri gibi görevlerde bulundu. 1960 İhtilalinde bir müddet Balmumcu’da nezaret altında tutulmuşa ama sonuçta tahliye edilmişti.  Daha sonra T.C. Merkez Bankası Umum Müdürlük müşaviri ve Ankara Sanayi Odası genel sekreterliği gibi görevlere getirildi. Ankara Öğretim Derneği ve Galatasaray Kültür Merkezi’ni kurdu. 1965’te Başbakanlık Müsteşarı, 1971’de Dışişleri Bakanlığı UNESCO Daimi Temsilcisi ve Paris büyükelçisi olarak görev yaptı.

1975 yılının Mart sonunda, "Milliyetçi Cephe" adı ile tanımlanan kabinede görev almışsa da kısa süre sonra Kalp krizi sonucu Paris’te hayatını kaybetti. Paris’te ölen şair, İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığı’na gömüldü.

Vefatından sonra İstanbul, Küçükçekmece'de bir okula on adı verilerek adı yaşatılmaya çalışıldı.

Üzerinde ciddi çalışmalar yapılmamış olan şairin hayatı ve şiirleri hakkında Yrd. Doç. Dr. Sinan Çitçi kapsamlı bir çalışma hazırladı

Hayatı boyunca hiç evlenmeyen Munis Faik yalnız yaşamayı tercih etti.

EDEBİ KİŞİLİĞİ


Şairler ile dolu bir aileden gelen Munis Faik, şairlik hevesini babasından ve amcalarından almış;  daha küçük yaşlarında iken aruz ölçüsü ile şiirler yazmak hevesine kapılmıştı. Şair ve edip olmasında en büyük faktör şüphesiz ki babası Faik Ali Ozansoy’dur. İlk şiirleri ve yazıları Galatasaray’da öğrenciyken, daha sonra Galatasaray adını alan Akademi dergisinde yayımlamıştı. Onu şairliğe heveslendiren babası Faik Ali Ozansoy ile birlikte Marmara’yı çıkarmıştır (15 Nisan 1936). İlk şiir kitabı, Abdülhak Hamid’e ithaf ettiği Büyük Mâbedin Eşiğinde (1938) adlı şiir kitabı olmuştu.

Daha çok şair olarak tanınmasına rağmen dil, edebiyat, güzel sanatlar ve işleri ile ilgili konularda çok sayıda makale yazdı. Bu tip yazıları Türkiye İktisat Gazetesi, Standard, Türk Ekonomisi, Türkiye İktisat Mecmuası gibi yayın organlarında çıkmıştır.

Hisar dergisi çevresine girerek burada başyazılar yazmış olan bu nedenleHisarcılar Topluluğu [8] edip grubu içinde de adı geçen Munis Faik, Hisarcılar topluluğu kurulurken Hisarcıların abisi konumunda bulunuyordu.

Şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar'daki şiir zevkini yakalamaya çalıştı ve özellikle bu iki şairin etkisi altında kaldı.Selâhattin Pınar (1902-1960), "Bir Deli Gönlün" adlı şiirini Neva şarkı olarak besteledi.

Şiir kitapları:

·         Büyük Mabedin Eşiğinde (1938),

·         Hayâl Ettiğim Gibi (1948),

·         Yakarış (1959),

·         Bir Daha (1959),

·         Zaman Saati (1965),

·         Yakınma (1968),

·         Kaybolan Dünyâ(1971).

Denemeleri:

·         Düşündüğüm Gibi (1957),

·         Manzum Trajedi: 

·         Medea (1963, T.Saraç Fransızca’ya çevirdi, 1966)

Munis Faik Ozansoy Şiirleri  



KAYNAKÇA 

·         [1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/suleyman-nazif-hayati-edebi-kisiligi-eserleri/74572

·         [2] Raşit Koç, Fâik Ali Ozansoy’un Şiirlerinin Tematik Olarak İncelenmesi, Turkish Studies Cilt 5 Sayı 2, Bahar 2010

·         [3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Ali_Faik_Ozansoy

·         [4] https://tr.wikipedia.org/wiki/Ali_Faik_Ozansoy

·         [5] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/faik-ali-ozansoy-hayati/75540

·         [6] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/faik-ali-ozansoy-hayati/75540

·         [7]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Ali_Faik_Ozansoy

·         [8] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/hisarcilar-toplulugu-kurulusu-gorusleri/114098

·          

Edebiyat Dil bilim, Kültür, Folklor, Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, ve Araştırmalarınız bize başvurarak bu sitede Paylaşabilirsiniz.

 BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM  veya s_kuzucular@h

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Esa

Esa

3 years ago

HAKKINDA KAYNAKÇA   Batur, Sabahattin (Şubat-1960). “Munis Faik Ozansoy’la Bir Konuşma”. Dost. S. 29. s. 3. Çakırtaş, Mehmet (1967). “Şair Munis Faik Ozansoy Hayatı ve Şiirleri”. Defne. S. 43. s.16-19. Çınarlı, Mehmet (1979). Sanatçı Dostlarım. İstanbul: Ötüken Neşriyat. Çınarlı, Mehmet (1999). Altmış Yılın Hikâyesi. İstanbul: Kitabevi Yayınları. Dıranas, Ahmet Muhip (1975). “Munis Faik Ozansoy”. Hisar. S. 138/213. s. 9. Dil, Şahinkaya (1961). Çağdaş Türk Şiirinden Örnekler. Ankara: Başkent Yayınları. DOÇ. DR. YASEMİN MUMCU, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ozansoy-munis-faik Ediboğlu, Baki Süha (1968). Bizim Kuşak ve Ötekiler. İstanbul: Varlık Yayınevi. Emiroğlu, Öztürk (2000). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Hisar Topluluğu ve Edebî Faaliyetleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları. Gülsemin HAZER, Munis Faik Ozansoy’un Şiirinde Sembol ve İmge, https://atif.sobiad.com/index.jsp?modul=makale-detay&Alan=sosyal&Id=AXC-e9F7yZgeuuwfWClE Işık, İhsan (2006). Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. C. 7. Ankara: Elvan Yayınları. Koç, RaşitFâik Ali Ozansoy’un Şiirlerinin Tematik Olarak İncelenmesi, Turkish Studies Cilt 5 Sayı 2, Bahar 2010 Kuzucular Şahamettin, https://edebiyatvesanatakademisi.com/Icerik.aspx?a=/e/%c4%b0ZLE/Cumhuriyet-D%c3%b6nemi-%c5%9eairlerimiz/Munis-Faik-Ozansoy-Hayat%c4%b1-ve--Eserleri/%c5%9eahamettin-Kuzucular/f5e50f80-7019-4e36-a5c0-eed37cc8e289 Mumcu, Yasemin (2013). Şair Oğlu Şairim. İstanbul: Zepros Yayınları. Nebioğlu, Osman (1961-1962). Türkiye’de Kim Kimdir Yaşayan Tanınmış Kimseler Ansiklopedisi. İstanbul: Nebioğlu Yayınevi. Özçelik, Osman Fehmi (2008). “Hisar Dergisi”. Hayâl. S. 25. s. 62. Soyuer, Halil (1966). “Munis Faik Ozansoy”. Defne. S. 4. s. 9. Toros, Taha (1986). “Süleyman Nazif’ten kardeşine ağabey öğüdü: Evlenmek mi? Haşa! Düşmanıma bile önermem!”. Milliyet. s. 11. Toros, Taha (1992). Mazi Cenneti. İstanbul: İletişim Yayınla