Perili Köşk ve Ömer Seyfettin

19.10.2019

Perili Köşk ve Ömer Seyfettin

 

Perili Köşk Ömer Seyfettin

Perili Köşk  adlı öykü Ömer Seyfettin’in  ilk  kez   22 Nisan 1919’da  Zaman‘da yayımlanmış olan bir öyküsüdür.

Ömer Seyfettin’in, Perili Köşk, Bahar ve Kelebekler ,Kesik Bıyık, Aşk Dalgası,  Balkon, Aşk ve Ayak Parmakları,  Fon Sadriştayn’ın Karısı, Havyar ,   Niçin Zengin Olmamış gibi öyküleri sosyal fayda amaçlı öyküleri olmaktadır.

Daha çok Türkçü ve milliyetçi duygular işleyen öyküler yazan Ömer Seyfettin, çok sayıda kahramanlık konulu hikâyeler yazmış ama 1918 yılından sonraki hikâyelerinde değişik konulara değinmişti. Perili Köşk adlı öyküsünde ise halkın batıl inanışlarından faydalanarak insanları ve kiracılarını kandıran uyanık bir köşk sahibinin en sonunda sert bir kayaya çarparak, düzenbazlığının cezası çekmesi konusu işlenmiştir.

PERİLİ KÖŞK KAHRAMANLARI

Sermet Bey: Akıllı, cesur, gürültüye papuç bırakmayan eliyle tutmadan, gözüyle görmeden, söylenti ve batıl itikatlara inanmayan biridir.

Bekçi: Perili kökü bekleyen bekçi

Hacı Niyazi Efendi: Peri kılığına girerek insanları ve kiracılarını kandıran ev sahibi

Artemisya: Sermet Bey’in hizmetçisi

Perili Köşk Özeti

Sermet Bey, kendine bir ev ararken hayal ettiğinden daha güzel bir ev bulmuştur. Gezmediği yer kalmadığı halde bir türlü kendine uygun bir ev bulamayan Sermet Bey’in bulduğu bu ev çam ormanı çok güzel bir köşktür.

Köşkün bekçisi ile konuşur ama görevli bekçi bu köşkün Perili olduğunu bu nedenle kimsenin bu köşkte oturmak istemediğini anlatır. Fakat perilere, cinlere inanmayan Sermet Bey, çok hoşuna giden bu evi elinden kaçırmak istemez.

Bekçiye bu evi tutmaya kararlı olduğunu söyleyerek evin sahibi ile görüşmek ister ve bekçiden kendisini evin sahibinin yanına götürmesini ister. Sermet Bey ev sahibi Hacı Niyazi Efendiden evin anahtarı alır, evi gezer ve evin içini de çok beğenir.  Ev sahibi Hacı Niyazi Efendi evi hakkında Perili olduğuna dair laflar edildiğini bu yüzden kiracıların kaçıp gittiklerini ama bu sözlere de inanmamasını söyler.  Sermet Bey de perilerin masallarda olduğunu söyleyerek ev sahibi ile pazarlık yapar. Hacı Niyazi Efendi üç yıllık kirayı almadan evini veremeyeceğini söyler.  Fakat Sermet Bey evi tutmaya kararlıdır.  Bu durum n kafasında soru işaretleri bıraksa da şartları kabul ederek üç yıllık kirayı peşin verip köşke taşınırlar.

Mahalledeki herkes en fazla bir ay oturacaklarını sonra da korkup kaçacaklarını söylemekte bu söylentiler ev halkını da tedirgin etmektedir. Lakin bir müddet sonra köşkün bahçesinde beyaz bir hayalet görünüp kaybolmaya başlar. Evin hizmetçisi Artemisya hayalet görmüş ve çok korkup elindeki çay bardaklarını düşürmüştür. Sermet Bey ve ev halkı koşarak Artemisya’nın yanına gelmişler ve camdan dışarıda beyaz bir şeyin oynayıp kaçtığını görmüşlerdir.

Sermet Bey’in ev halkı bunun üzerine büyük bir korkuya kapılıp evden taşınmak ister.  Ama hayaletlere perilere inanmayan Sermet Bey işin aslını öğrenmeye ve hayaleti yakalamaya karar verir. Bunun üzerine bir plan yapıp hayalet için bir pusu kurup onu beklemeye başlar.  

Bu planı işe yaramış Sermet Bey en sonunda Beyaz Peri geldiği zaman üzerine çullanıp hayaleti yakalamıştır. Hayaletin üzerindeki beyaz örtüyü kaldırınca içinden köşkü onlara kiraya veren ve üç yıllık kirayı peşin alan Köşkün sahibi Hacı Niyazi Efendi çıkar.

Böylece kökün esrarı da ortaya çıkmıştır. Ev sahibi Hacı Niyazi Efendi, köşkü kiralamakta, bir kaç yıllık kira ücretini peşin almakta sonra da hayalet kılığına girip kiracıları korkutmakta ve onları evden çıkartıp köşkü başkasına tekrar kiraya vererek dolandırıcılık ve sahtekârlık ile para kazanmaktadır.

Ev sahibinin sahtekârlığını gören Sermet Bey ev sahibine h bu durumu mahalleliye söylemeyeceğini ancak altı yıllık kirayı peşin aldığına dair kendisine bir kontrat imzalaması gerektiğini söyler. Çaresiz kalan Hacı Niyazi Efendi de buna razı olmak zorunda kalır.

Ömer Seyfettin 'in Bazı Hikâyeleri

Pembe İncili Kaftan Konusu Metni Ömer Seyfettin ve Hikayeciliği

Diyet Özeti Konusu Ömer Seyfettin ve Öyküleri

Ömer Seyfettin Kütük Hikayesi Konusu Özeti İnceleme

Ömer Seyfettin Topuz Konu Özet İnceleme ve Tam Metni

Ömer Seyfettin Falaka Öyküsü Hakkında İnceleme ve Metni

Ömer Seyfettin Ant Hikayesinin Özeti Metni Önemi

Ferman Ömer Seyfettin İnceleme Özet Metin

Bahar ve Kelebekler – Ömer Seyfettin Özeti Konusu Metni

Keramet Ömer Seyfettin Konusu Özeti Tam Metn

Zeytin Ekmek Öyküsü İnceleme ve Metni Ömer Seyfettin

Yüzakı Öyküsü Konusu Metni ve Ömer Seyfettin Hakkında

Yüksek Ökçeler Özet Konu İnceleme ve Metni Ömer Seyfettin

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar