Mükerrem Kamil Su Hayatı ve Eserleri

08.02.2012

 

Mükerrem Kamil Su

(d. Bursa,1 Temmuz 1904 / ö. 23 Temmuz 1997) Öğretmen, Romancı, Öykücü, Radyo Oyunu Yazarı, Radyo Programcısı, Köşe Yazarı

 

1906'da Bursa'da doğdu. İstanbul'da Çapa Kız Muallim Mektebini bitirdi. Burhaniye, Edremit ve Balıkesir Altı Eylül İlkokulunda ilkokul öğretmeni olarak çalıştı. 1922'de İstanbul Darülfünunu'nu (Çapa Kız Öğretmen Okulu) bitirdi. Çapa Kız Muallim Mektebi'nde öğrenci iken edebiyat öğretmenleri vastası ile edebiyata ilgi duymaya başlamıştı.  İlk öykülerini de bu yıllarda yazmaya başlamıştı.

1936'da Ankara'da Gazi Terbiye Enstitüsü'nde açılan sınavı kazarak ortaokul Türkçe öğretmeni oldu. (1936). İlk görev yeri olan Balıkesir'de 1923'ten 1938'e kadar çalıştı. [1]Mehmet Sami Mektebi Şube Muallimi, Burhaniye Kız Mektebi Baş Muallimi, Edremit Cumhuriyet Mektebi Baş Muallimi, Susurluk Merkez İkinci Mektep Baş Muallimi, Balıkesir Merkez Gazi Yatılı Mektebi Müdür Muavini, Balıkesir Merkez Kayabey Baş Muallimi, Balıkesir Merkez Altı Eylül Mektebi Baş Muallimi oldu. 1936'da Gazi Terbiye Enstitüsü'nde düzenlenen Türkçe-Edebiyat sınavlarında başarılı olmasının üzerine Balıkesir Lisesi Türkçe öğretmeni olarak çalıştı.[2]

 

1938'den sonra Ankara’ya taşındı. 1941'e kadar Ankara'da Birinci Ortaokulu, Üçüncü Ortaokulu ve Dördüncü Ortaokulu'nda çalıştı. Ankara'ya tayin olduktan sonra yükseköğrenimini Almanya'da sürdürecek olan eşi tarihçi Kamil Su birlikte Berlin'e gitti. Berlin’de Almanca öğrenmeye başladı. Fakat II. Dünya Savaşı Almanya’yı tehdit etmeye başlamıştı. Bu nedenle Ankara’ya geri dönmek zorunda kaldı. Almanya dönüşünde 1941'de Ankara Kız Lisesi'ne tayin oldu. Ankara Kız Lisesinde emekliliğine kadar öğretmenlik ve müdür muavinliği yaptı. 1957 yılında Ankara Kız Lisesi'nden emekli oldu.[3]

 

Emekli olduktan sonra  1957–1960 yılları arasında Ankara Radyosu Çocuk Saati Programı Şef Redaktörlüğünü üstlendi. Kadın Saati ve Türk Edebiyatında/Edebiyatımızda Portreler isimli programların yapımcısı ve sunucusu oldu.  Çocuklar için radyo oyunları da yazdı. 7 Haziran 1980'de Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nce Basın Şeref Kartı Belgesi sahibi oldu. [4] Ankara’da Tasvir gazetesinde fıkra yazarlığı yapan Mükerem Kamil,  Yeni Gün ve Zafer gibi gazetelerde köşe yazıları da yazdı.

 

1995 yılında Ankara’dan İstanbul’a taşındı. Hayatının son iki yılını İstanbul’da geçirdi. İlk eşi olan Kamil Su’dan Sedat ve Serap adlı iki çocuk sahibi olan yazar, 23 Temmuz 1997'de İstanbul’da iken rahatsızlanarak Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti.  Cenazesi Ankara’ya getirildi ve Ankara Cebeci Mezarlığı'na defnedildi.[5]

 

EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ROMANCILIĞI

 

Mükerrem Kamil, özellikle çocuklar için yazdığı romanları ile öne çıkan kadın yazarlar arasındadır.  Romanlarında didaktik, ahlaki ve insani değerler öne çıkmış, öğretmen olmak bilincini eserlerine de taşımıştır. Çeşitli türlerde eserler vermesine rağmen özellikle popüler aşk romanları ve çocuklar için yazdığı eserleri ile dikkat çekmiştir. Bazı yazıları Yarım Ay, Resimli Ay, Hayat, Okul ve Öğretmen adlı dergiler ile, Cumhuriyet, Hürriyet, Son Posta, Zafer ve Ulus [6]gazetelerinde yayınlanmış, bazı öyküleri ve romanları da bu gazete ve dergilerde tefrika edilmiştir. .

İlk yazıları Balıkesir Lisesi'nde öğretmen iken lisenin öğretmenleri tarafından çıkarılan Alkım dergisinde yayımlandı. [7]  Balıkesir’de çıkan Gençler Yolu dergisinde yazı ve şiirleri çıktı.

Ankara’ya taşındıktan sonra Yuvasız Çocuk, Meksika Bataklıklarında, Okumaya Başladım, Doğan'ın Kamp Hatıraları, Batı Hikâyesi (Parmak Çocuk) ve Sakarya Yollarında isimli eserleri Yeni Mecmua Çocuk Neşriyatınca 1940'ta fasiküller hâlinde basıldı.

Popüler aşk romanları ile dikkat çeken yazar, Mükerrem Kamil Su, Peride Celal, Kerime Nadir, Muazzez Tahsin Berkant gibi popüler aşk romancıları arasında yer almış, fakat romanlarının hepsinde aşk konusunu ele almadığı için kendine özgü bir popüler aşk romancısı olmuştur. Onun romanlarında milli tarihi ve ahlaki konular da işlenmiştir. Örneğin “Bir Avuç Hatıra “ isimli romanı i II. Dünya Savaşı'nın başladığı yılları anlatmaktadır. “ Sus Uyanmasın” adlı romanında ise evlilik ve aile sevgisini işlemiştir. Onun romanlarında güçlü kadınlar ön plandadır.[8]

 

Bazı romanları 'Hayat Mecmuası' ve 'Hürriyet' gazetesinde tefrika edildi. 'Tasvir' gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın kitaplarından bir bölümünü sadeleştirdi. Prof. Dr. Ahmet Mumcu ile birlikte kaleme aldıkları 'Türk İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük' kitabı yakın zamana kadar liselerde ders kitabı olarak okutuldu. Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Atatürk'ü ve onun devrimlerini anlatan ders kitapları da yazdı.

 

Popüler aşk romanlarıyla tanınan kadın yazar, romanlarında daha çok aşk, tutku ve serüven gibi konuları ele aldı. Bunları olay örgüsünün geri planda kaldığı bir anlatımla yansıttı. Bu romanların çoğu gazetelerde tefrika edildikten sonra roman olarak basıldı. "Sevgi ve Istırabım" romanı 1940'tan 1956'ya kadar 10 baskı yaptı. Ateşten Damla (yön. Memduh Ün, 1959, 1960) ve Ayrı Dünyalar (yön. Turgut Demirağ, 1969) gibi bazı romanları da filme alındı.  

 

Konularını çokluk aşk ve ihtirastan alan, önce dergilerde, gazetelerde tefrika edilmiş, çoğu birkaç kere basılmış romanlarında milli, ahlaki endişeleri de birinci planda tutmuş popüler kadın romancılarımızdan biri oldu. Eserlerinde çeşitli çevrelerden kadın ve erkek kahramanları canlandırdı. Tarihî roman türünden örnekler vererek millî ahlak ve değerleri, vatan, aile ve faziletleri işledi. Klasik temalara orijinallik vermeyi başaran Mükerrem Kâmil Su, 1950'lerden önce büyük ilgi uyandırmıştı.

 

Konularını çoğunlukla aşk ve ihtirastan alan romanlar yazmıştır. Romanları önce dergilerde, gazetelerde tefrika edilmiş, pek çoğu birkaç kere basılmıştır. Mükkerrem Kamil Su milli ve ahlaki endişeleri de birinci planda tuttuğu için popüler kadın romancılarımızın faydalılarından biri olmayı başarmıştır. Mükerrem Kamil Su popüler kadın yazarlarımızdan birisidir. Bazı romanları ölümünden sonra da defalarca basılmıştır.

 

ESERLERİ 

Romanları: Sevgim ve Istırabım (1938), Bu Kalb Duracak (1935), Dinmez Ağrı (1937), Sus Uyanmasın (1938), Istıranca Eteklerinde (1939), Çırpınan Sular (1943), Ateşten Damla (1942), Sızı (1943), Uyuyan Hatıralar (1944), Uzaklaşan Yol (1944), Kaybolan Ses (1945), Büyük Rüzgâr (1955), İnandığım Allah (1946), Bir Avuç Hatıra (1947), İhtiras (1948), Gençliğimin Rüzgârı (1955), Özlediğim Kadın (1959), Aynadaki Kız (1962), Ayrı Dünyalar (1964), Ben ve O (1976), Günah Yolu (1973).

Hikâyeleri: Bir Avuç Kül (1944), Gizlenen Acılar (1944).

Çocuk kitapları ve Diğer :  Mutluluk (1972), Olaylar Gemisi (1973), Vatan Toprağı (1975), Masal Dünyası (1976), Karakız (1977), Ata'nın Romanı (1977), Tarihte Türk Kadını (1971), Malazgirt Zaferi (1971), Kurtuluş Savaşı Başlarken (1973), Millet Malı (1975), Atatürk Bizimle (1979), En Büyük Türk'ten Bize (Yazıları, 1981), Küçük Dünyalar (1981), Dragos'ta Tatil (1985).[9]


ROMANCILAR İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİ


KAYNAKÇA

  • org/forum/soru-cevap/294484-mukerrem-kamil
  • https://www.biyografim.net/mukerrem-kamil
  • https://www.edebiyadvesanatakademisi.com/edebiyad/631-cumhur

Edebiyat, Dil bilim, Kültür, Folklor, Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, ve Araştırmalarınız bize başvurarak bu sitede Paylaşabilirsiniz.
 
  BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM  veya [email protected]

 

[1] Gündoğan, Gülnur (2018). Mükerrem Kamil Su'nun Hayatı ve Edebi Kişiliği Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi.

[2] DR. NURTAÇ ERGÜN ATBAŞI, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mukerrem-kamil-su

[3] Gündoğan, Gülnur (2018). Mükerrem Kamil Su'nun Hayatı ve Edebi Kişiliği Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi.

[4] Fakı, Nurdan (2010). Mükerrem Kamil Su ve Çocuk Edebiyatı. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi.

[5] DR. NURTAÇ ERGÜN ATBAŞI, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/mukerrem-kamil-su

[6] https://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCkerrem_K%C3%A2mil_Su

[7] Gündoğan, Gülnur (2018). Mükerrem Kamil Su'nun Hayatı ve Edebi Kişiliği Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi.

[8] Algül, Ali (2008). Mükerrem Kamil Su'nun Romanları ve Romancılığı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

[9] Algül, Ali (2008). Mükerrem Kamil Su'nun Romanları ve Romancılığı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

2 years ago

Mükerem Kamil Su Hakkında Kaynakça   Algül, Ali (2008). Mükerrem Kamil Su'nun Romanları ve Romancılığı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi. Behçet Necatigil / Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (18. bas. 1999 Demirtepe, Ülkü (1984). "Edebiyat ve Çalışmaları Üzerine Bir Konuşma (Mükerrem Kamil Su)". Sanat Olayı. S. 28. s. 70-73. Fakı, Nurdan (2010). Mükerrem Kamil Su ve Çocuk Edebiyatı. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi. Gündoğan, Gülnur (2018). Mükerrem Kamil Su'nun Hayatı ve Edebi Kişiliği Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi. İbrahim Oluklu / Seni Yazarak (Balıkesir, 2003). İnci Enginün / Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı (2001), TBE Ansiklopedisi (2001), Mehmet Behçet Yazar Genç Romancılarımız ve Eserleri (1937) Mehmet Behçet Yazar / Edebiyatçılar Alemi - Edebiyatımızın Unutulan Simaları , 1999 Mustafa Özbalcı / Mükerrem Kâmil Su (Büyük Türk Klâsikleri, c. 14, 2002), Necatigil, Behçet (2006). "Mükerrem Kamil". Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İstanbul: Varlık Yayınları. s. 291-292. Olcay Önertoy / Cumhuriyet Dönemi Roman ve Öyküsü (1984), Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999),