Süleyman Peygamber İle İlgili Unsurlar

26.11.2022

 

Hz Süleyman İle İlgili Unsurlar

ASAF : Hz Hz Süleyman’ın teyzesinin oğlu, kâtibi, büyü ve tılsımın mucidi akıl ve feraseti ile meşhur, Hz Süleyman’ın çok güvendiği ve en büyük yardımcısı olan efsanevi veziridir.

AZEC:: Hz  Süleyman’ın  yaptığı veya yaptırdığı bir bina adı.

HÂTEM YÜZÜK : Hazreti Süleyman’ın mührü bir yüzüğüdür. Kutsal metinlere göre dört köşeli bir kaşı olan bu yüzüğü Cebrail, Cennetten çıkarıp Hz Davut’a vermiş ve bu mühür babasından dolayı Hz Süleyman’a geçmiştir.   HZ Süleyman bu yüzük ile    “Devleri, Perileri, Âdemoğullarını, yelleri, kuşları, canavarları, dünyada ne ki varsa hepsini buyruğu altına alıyor, sayesinde bütün mahlûkata hükmediyordu.”

HÜDHÜD: Hz Süleyman’ın haberci kuşu.Hüdhüd, çok uzaklardaki şeyleri görebilen, çöllerde suyun yerini tesbit edebilen, konaklama yerlerini ve su kenarında ıugun yerler bulan, Hz Süleyman ile konuşan haber götürüp getiren bir kuştur.  Hüdhüd, Sebe ülkesine gitmiş,  Belkıs adlı melikesinden söz etmiş, bu melikenin puta taptığını söylemiştir. Hüdhüd , Süleyman’ın mektubunu Belkıs’ın yatağına bırakır.

KUDÜS: Hz  Süleyman’ın  Filistin'de   tarafından imar ettirilen Mescid-i Aksâ'nın bulunduğu şehir ( BKZ RÛHU’L KUDÜS KUTSAL RUH NEDIR YEHOVA BABA OĞUL VE TANRI’NIN RUHU )

Mescid-i aksâ : Kudüs'te Hz. Süleyman tarafından yaptırılan mukaddes mescid. Ancak bu mescid Süleyman Tapınağının yerine yapılmıştır.

Neml suresi:  Kur'an-ı Kerim'de Süleyman Suresi de denilen 27. Sure

Sahr : Hazret-i Süleyman (A.S)'in mührünü çalan ifrit.

Sebe'  (Sebâ- Sabâ) Hazret-i Süleyman’ın sevgilisi Saba Melikesi Belkıs’ın yurdu.  Belkıs'ın Yemen'de hükmü altında bulundurduğu mâmur şehir. ( bkz SABÂ RÜZGÂRI SEVGILIDEN ESEN YEL -)

Süleyman-ı emâret: Hz. Süleyman'ın (a.s.) saltanatı, devleti.

Taht-ı Belkıs: Belkıs’ın tahtı. Yemen padişahlarından Şerahil'in kızı Belkıs, başka kardeşi olmadığından babasının yerine Yemen'e hükümdar olmuştu.  

BELKIS :     (BELKIS SABA MELIKESI VE EFSANESI ) Hazret-i Süleyman’ın sevgilisi Yemen veya Etiopya’daki Saba ülkesinin Melikesi. Hz Süleyman onun için sırça sarat yaptırmış,  onu sarayında konuk etmiş, onu ve ülkesini imana getirmiştir.

Süleyman Mabedi: Kudüs’teki Mescid-i aksa’nın şimdiki yerinde MÖ 964'te yapımına başlanan ve MÖ 957'de bitirildiği belirtilen Hz Süleyman’ın yaptırdığı mabed. (  "Mukaddes Ev" Beit HaMiqdaş “ de denir.)

Süleyman’ın sırça köşkü: Hz Süleyman’ın Camdan yapılmış, zemini billur, altında balıkların yüzdüğü görülen, Saba Melikesini ağırladığı köşkü.

Süleyman’ın asâsı :  Hz Süleyman’ın cinlere hükmeden asası.  Hz Süleyman mabetlerini cinlere ve devlere yaptırırken asasına dayalı olarak onların başında beklermiş. Süleyman öldüğü halde mabed bitene kadar asasına dayalı olarak mabed bitene kadar cinlerin ve devlerin başında beklemiş. Mabed biter bitmez de Sülayman’ın asası ve kendisi yer düşmüş. Rivayete göre Süleyman asaya dayalı halde iken ölünce asaya da kurt düşmüş ve mabed bitince asa da çürüyüvermiş

Taht-ı Süleyman: Efsanelere göre Hz Süleyaman’ın altından yapılmış bir tahtıdır. Hz Süleyman’ın bu ağır tahtını rüzgârlar taşırmış

Taht-ı Süleyman Sit Alanı : Tahran'a 400 km. batıda, Urmiye- Hamedan karayolu Takab şehri yakınlarında bulunan büyük bir Zerdüşt ateşgedesi kalıntılarıdır.  Bu tapınak kalıntıları yakınlarında Sasani ve İlhanlı devrinde inşa edilmiş bir kale bulunmaktadır. Araplar bu bölgeyi fethedince buraya Taht-ı Süleyman adını vermişlerdir. Bu sit alanı 2003 yılında Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

SÜLEYMAN PEYGAMBER ÖZELLIKLERI RIVAYETLERI   

SÜLEYMAN VE İSRAIL KRALLIĞI HÜKÜMDARI KRAL ŞELOMON HAYATI HIZMETLERI  

ASAF ÂSEF KIMDIR HZ SÜLEYMAN'IN VEZIRI

HÂTEM VE HZ SÜLEYMAN’IN YÜZÜĞÜ

HÜDHÜD NEDIR İBIBIK VE HZ SÜLEYMAN’IN ULAĞI

MÜHR-Ü SÜLEYMAN NEDIR HZ SÜLEYMAN’IN HATEM YÜZÜĞÜ

HÜDHÜD NEDIR İBIBIK VE HZ SÜLEYMAN’IN ULAĞI

DEV NEDIR EDEBIYATTA VE ŞIIRLERDE DIV DEV

DAVUD PEYGAMBER ŞIIRLERDE HZ. DAVUT

İSHAK PEYGAMBER KISSALARI EDEBIYATIMIZDA HZ İSHAK

CEBRAIL CIBRIL ( ŞIIRIMIZDE CEBRAIL )

RÛHU’L-EMÎN NEDIR CEBRAIL

RÛHU’L KUDÜS KUTSAL RUH NEDIR YEHOVA BABA OĞUL VE TANRI’NIN RUHU

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar