Haldun Taner Yalıda Sabah Hakkında Bilgiler Konusu İçeriği

12.11.2019

Haldun Taner Yalıda Sabah Hakkında Bilgiler Konusu İçeriği

 

 

YALIDA SABAH KİTABI HAKKINDA GENEL BİLGİLER 

 

Yalıda Sabah adlı öykü kitabı Haldun Taner’in ölümünden üç yıl önce yayımlanmış olan son öykü kitabıdır. İçinde yedi öykü bulunan ktap ise adını ilk öyküsü olan Yalıda Sabah adlı öyküden almaktadır.

Haldun Taner bu öykü kitabını oluşturan yedi hikâyesinde 1980 yılların Türkiye’sini ve insan manzaralarını ı dile getirmiş, eserdeki öyküler 80'ler Türkiye’sinin sosyal yaşantısını İstanbul sokaklarından gözlemleyerek bizlere aktarmıştır.

Yalıda Sabah adlı öykü kitabı Haldun Taner beşinci ve en sonuncu kitabı olmaktadır. 1983 yılında basılan kitap i yazarın 1980li yıllarda yazdığı öykülerini kapsar.  Yazar bu kitabında diğer eserlerinden daha hafif bir hiciv ve eleştiri kullanmış, kitabının içeriğindeki öykülerde egoistlik, üşengeçlik, cahillik, kabalık, hazır yiyicilik gibi konulara değinmiş ve insanların bu olumsuz taraflarını eleştirmekle yetinmiştir.

Yalıda Sabah adlı öykü kitabı Hürriyet Gazetesinin her yıl düzenlediği Sedat Simavi Öykü Ödülünü kazanmış yazarın öyküleri MEB 100 Temel Eser içerisine alınarak okullara , öğrencilere , öğretmenlere ve  okurlara okunması için tavsiye edilmiştir.

Eserin içinde bulunan hikâyeler şunlardır:

 

Yalıda Sabah

Küçük Harfli Mutluluklar

Karşılıklı

Şeytan Tüyü

Sonsuza Kalmak

Neden Sonra

Yaprak Ne Canlı Yeşil

YALIDA SABAH HİKÂYESİ KONUSU VE İÇERİĞİ

Yalıda Sabah adlı öykü kitabına adını veren ve kitabın ilk hikâyesi olan bu öyküde sözü edilen yalı aslında BağdatKapı Kethüdası Veliyüddin Paşa Yalı’sının yerine yapılan bir apartmandır.  Yani söz konusu yıkılmış bir yalı ve yerine yapılmış bir bina olmaktadır.   Öykünün kahramanı ve anlatıcısı ise bu binanın üçüncü katında mukim olan biridir.

Öyküdeki anlatıcının bizlere aktardığı belli bir olay zinciri yoktur. Öykü, sabah erkenden kalkarak yeni güne uyanan sabahın içinde İstanbul’u doğayı ve insanları gözlemleyen anlatıcının dış ve iç tasvirleri ile betimlemelerine ve yorumlarına dayanır.  

Yalıda Sabah adlı öykünün konusunu şafak doğamadan kalkarak kendisi gibi erken kalkan işine gücüne giden insanların ve uyanan doğanın gözlemlemesi oluşturmaktadır.

Sabahları erken kalkarak doğayı ve insanları gözleyerek nelerin keşfedileceğini ve nelerin farkına varılabileceğini aktaran öyküde Yalı ve apartman çelişkisi sonradan ortaya çıkar.

Hikâyenin zamanını ise sabahın ilk ışıkları ile kırk elli dakika süren sabah saatleri oluşturmaktadır.

Sabahın sesler, loş ışıklar, seslerden çıkarılan algılar ve kavramlar anlatıcının öyküsündeki içeriği oluşturur.

Takanın git gide uzaklaşan patpatı, suya dalıp balık avlayan pelikanın kanat sesi, bir horozun ötüşü, doğa seslerine hoyrat gelen klaksonlar,  öykünün içeriğine yansıyan anlatımlar olmaktadır.

İlk ışıklar vurmaya başlayınca, sözü edilen yalının, yıkılan bir yalı yerine yapılmış bir apartman olduğu anlaşılır. Ayak sesleri de netleşir. Doğayı kirleten klakson sesleri ile ayak seslerine odaklanmalar artar.  Okula giden kızlar, işe giden insanlar,   avaz avaz bağıran kişiler, belediyenin çöp kamyonları, çöp kamyonları için atılan iğrenç çöpler,  sahiplerine yağcılık yapan köpekler de görülmeye başlanmıştır.

Haldun Taner,Yalıda Sabah,Ankara: Bilgi Yay., 1984.

SİTEMİZDE İLGLİ LİNKLER İLGİLİ YAZILAR TIKLATIP AÇABİLİRSİNİZ

Öyküleri

·         Yaşasın Demokrasi (1948)

·         Şişhane’ye Yağmur Yağıyord (1950)

·         Tuş  (1951)

·          Ay Işığında Çalışkur (1954)

·         Sancho’nun Sabah Yürüyüşü  (1964)

·         Konçinalar  (1967)

·         Kızıl Saçlı Amazon  (1970)

·         Yalıda Sabah  (1979)

·         Şeytan Tüyü (1980),

·         Bir Kavak ve İnsanlar

Tiyatro oyunları

 

·         Eşeğin Gölgesi

·         Günün Adamıti (1957)

·         Keşanlı Ali Destanı (1964)

·         Fazilet Eczanesi  (1960

·         Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım (1964)

·         Zilli Zarife (196

·          Haldun Taner Vatan Kurtaran Şaban (1967)

·          Sersem Kocanın Kurnaz Karısı (1969)

·         Astronot Niyazi  (1970)

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar