İnci Aral Hayatı ve Eserleri

07.08.2015


İnci Aral

(d. 27 Kasım 1944 / ö. -) öykü, roman ve deneme yazarı.

 

1944 yılında ailesinin ikinci çocuğu olarak Denizli'de doğdu. Babası aslen Alanyalı olduğu halde İstanbul’da büyümüş olan orman mühendisi Şahabettin Bey’dir.[1] Annesi ise Ayfer Hanım’dır.  Yazar orman mühendisi olan babasının görevi nedeniyle dokuz yaşına kadar Denizli, Bolu ve Manisa gibi şehirlerde yaşadı.[2] Babası Şahabettin Aral Bey,  henüz otuz beş yaşında iken felç geçirmiş, kırk iki yaşında ise kap krizi nedeni ile hayatını kaybedince [3] ailesi ile  Bursa'daki halasının yanına yerleşti. Annesi Ayfer Hanım ise Orman İdaresinde kâtibe olarak çalışmaya başlamış ancak dokuz yaşında iken babasını kaybeden İnci Aral, on bir yaşında ise annesini tansiyon ve beyin kanamasından kaybetmişti.[4]

 

Böylece İnci Aral, kız kardeşi Sevil ile hem babadan hem de anadan yetim kalmışlardı. İnci Aral’ı Bursa’daki halası, kız kardeşi Sevil’i ise Muğla’daki halası yanına aldı. İnci Aral’ı artık Bursa’daki halası büyütüp yetiştirecekti. [5] Ağabeyini ise yatılı okula vermişlerdi. Böylece ailesi dağılmış, tüm bu acıklı olaylar onun romanlarına da yansımış olacaklardı.

 

İlk ve ortaokulu Bursa’da Yirmi Üç Temmuz İlkokulu ve Çelebi Mehmet Ortaokulu'nda okudu. İnci Aralın parsız okullarda okumaktan başka da pek bir şansı yoktu Bu nedenle parasız yatılı Manisa İlk öğretmen okuluna devam etti.  Edebiyata olan merakı Manisa İlk Öğretmen okulunda başlamıştı. Okulun duvar gazetelerine yazılar yazıyordu. [6] Bu okuldan sonra da Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş  Bölümünü bitirdi.

 

Mezuniyetinin ardından ise Samsun Kız Öğretmen Okulunda yirmi yıl süreyle öğretmenlik yaptı. Samsun’dan sonra  öğretmenlik mesleğinden emekli oluncaya kadar, yazarlıkla öğretmenliği bir arada götürdü. Manisa'da 1968 yılında evlenen yazar, Manisa'ya yerleşti ve on yıl sureyle burada yaşadı. Aral'ın evliliğinden iki oğlu dünyaya geldi. Manisa yıllarından sonra 1974 yılında boşandı.  İzmir'de ve  Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde öğretmenlik yaptı. [7] İnci Aral, ikinci evliliğini, fizik tedavi uzmanı Ali Gür ile yaptı. Çift Ankara'da ikamet etti. İnci Aral solcu çevreler ile temas halinde bir yazar ve öğretmen olduğu için 12 Eylül darbesinden önce Gazi Eğitim’de çalışmış, 12 Eylül’den sonra Bağdat Orta Okulu’na sürülmüştü.  Bu okulda iken de Talim Terbiye ’de bir resim komisyonunda görev aldı. Bir buçuk yıl süren bu görevinden sonra kadrosunun olduğu Bağdat Orta Okulu’ndan emekliye ayrıldı. 1980’den sonra takibat altında kalmış,  1982'de Cumhurbaşkanı hakkında dilekçe veren Aziz Nesin gibi sanatçı ve aydınlar arasında yer almıştı.

 

Ali Gür ile yaptığı evlilikten çocukları olmamıştı. 1984 yılında İstanbul’a yerleşti ve emekli oldu. 1986 1992 yılları arasında bir sanat galerisini yönetti. İnci Aral halen eşi Ali Gür ile İstanbul Çengelköy’deki evinde yaşamaktadır. Uluslararası PEN Yazarlar Derneği'nde onur kurulu üyesi olan İnci Aral, aynı zamanda Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

 

EDEBİ KİŞİLİĞİ

 

Edebiyat hayatına hikâyelerle başlayan sanatçı daha sonra romanları ile de dikkatleri çekecektir. Onun edebiyat dünyasına adım atması “ Ağda Zamanı” adlı hikâye kitabını oluşturacak olan ilk dört hikayesini dergilere göndermesi ile başlar.  Söz konusu bu öyküleri 1977'den itibaren dergilerde yayınlanır.  İlk hikâyeleri Türk Dili ( ilk hikâyesi, Haziranda Ocak 1977 ) de çıktı.  Hikâyeleri Varlık, Dönemeç, Soyut Sesimiz,  gibi dergilerde yayımlandı. [8] İlk öykü kitabı 1979'da yayınlanan "Ağda Zamanı." Oldu. Bu kitapla Akademi Kitabevi 1980 İlk Kitap Öykü Başarı Ödülü'nü aldı.

 

Kahramanmaraş'taki toplumsal olayları anlattığı "Kıran Resimleri" 1983'te yayınlandı. Bu kitapla da Nevzat Üstün Öykü Ödülü'nü kazandı." Kıran Resimleri " adlı kitabı  1989'da Fransızca ‘ya çevrilip yayınlandı. 1992 yılında "Ölü Erkek Kuşlar" adlı romanı ile Yunus Nadi Ödülü'nü kazandı, 2002 yılında yayınlanan romanı "Mor" ile de Orhan Kemal Roman Armağanı'nı aldı. GÖLGEDE KIRK DERECE - 2000 (Öykü) 2001 Yunus Nadi Öykü Ödülünü, ŞARKINI SÖYLEDİĞİN ZAMAN - 2011 (Roman) 2012 Tepeyran Roman Ödülü, Kıbatek Avrasya Türk Edebiyatları ödülünü, aldı. [9] TRTde üç bölümlük “Kirli Sarı” adlı programın metin yazarlığını yaptı. “Buluşma” adlı sinema filminin de senaryosunu yazdı.

Altı öykü kitabı, altı romanı yayımlanmıştır. 1994'te yayımladığı Yeni Yalan Zamanlar, 2002'de yayımlanan Mor ve 2007'de yayımlanan Safran Sarı romanını Yeni Yalan Zamanlar başlıklı bir üçleme haline getirdi.

 

Eserlerinde bireylerin  ruh hallerini, ; kadın-erkek arasındaki uyuşmazlık ve algılama farklılıklarını konu edindi. Kadın-erkek ilişkilerindeki iletişimsizliği, bağlılık ve özgürlük sorunlarını ele alan konular üzerinde durdu. İnci Aral, eserlerinde yalnızca bireylerin dünyalarını anlattığı gibi Türkiye'nin siyasi ve sosyo-ekonomik sorunlarına da değindi. Kadın mutluluğu üzerinde durdu. .” Bireylerin ekonomik, kültürel olgu ve değişimlerin etkisiyle biçimlenen ruh hallerini, toplumsal savrulma ve çözülmeleri, kadın erkek sorunlarını, iletişimsizliği, aşkın imkânsızlığını anlattı.” İnci Enginün, Aral’ın post modern romanın en iyi örneklerini veren bir yazar olarak göründüğünü, özellikle “Yeni Yalan Zamanların” bu açıdan daha fazla söz edilmeyi hak eden bir roman olduğunu”  ileri sürmüştür. [10]  “ İnci Aral'ın romanlarında insanın arzuları, zayıflıkları, hayalleri ve çelişkilerinin yanı sıra toplumun sosyal hayatı da önemlidir.

 

Eserleri [11]

Roman

  • Ölü Erkek Kuşlar (1992) – Yunus Nadi Ödülü
  • Yeni Yalan Zamanlar (1994)
  • Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm (1997)
  • İçimden Kuşlar Göçüyor (1998)
  • Mor (2002) – Orhan Kemal Roman Armağanı
  • Taş ve Ten (2005)
  • Safran Sarı (2007)
  • Sadakat (2010)
  • Şarkını Söylediğin Zaman (2011)
  • Unutmak (2009)

 

               

Öykü

  • Ağda Zamanı (1980)
  • Kıran Resimleri (1983)
  • Uykusuzlar (1984)
  • Sevginin Eşsiz Kışı (1986)
  • Gölgede Kırk Derece (2003)
  • Anlar İzler Tutkular (2003)
  • Ruhumu Öpmeyi Unuttun (2006)
  • Unutmak (2008)

ROMANCILAR İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİ

KAYNAKÇA

 

[1] Çelik, Yakup. (2018). "İnci Aral", Yüzyüze Konuşmalar - Yaşayan Edebiyat, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara, s.110-125

[2] Bülbül, Melik. İnci Aral ve Barbara Frischmuth’un Romanlarında Kadın Coğrafyası. Çizgi Kitabevi. İstanbul.

[3] DR. REFİKA ALTIKULAÇ DEMİRDAĞ, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/aral-inci

[4] https://tr.writersofturkey.net/index.php?title=%C4%B0nci_Aral

[5] DR. REFİKA ALTIKULAÇ DEMİRDAĞ, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/aral-inci

[6] Barbarasoğlu N., “İnci Aral ile Dünden Bugüne”, s.35)

[7] https://tr.writersofturkey.net/index.php?title=%C4%B0nci_Aral

[8] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda isimler, Elips Yyaınları Ankar. 2005 shf 61

[9] https://www.inciaral.net/biyografi.html

[10] https://www.inciaral.net/biyografi.html

[11] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda isimler, Elips Yyaınları Ankar. 2005 shf 61

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar