Şerif Benekçi Hayatı Romancılığı

04.12.2015
 
 

Şerif Benekçi (d. 29 Eylül 1950 Kütahya - ö. 8 Eylül 2008)  Romancı ve yazar.

Yazıda Şerif Benekçi ‘ nin hayatı, doğumu, ölümü, çocukluğu, gençliği, evliliği, öğrenimi, eğitim yılları, ailesi, çalıştığı işler, mahkûmiyeti,  yazarlığı, eserleri,  romanları,  edebi kişiliği,  etkilendiği yazarlar, siyasi kişiler ve düşünceler,  etkilediği yazarlar, işlediği konular, Türk edebiyatındaki yeri, eserlerinden alıntılar, anekdotlar,  anlatım tekniği, bakış açısı, romanların  tekniği, romanlarının  türü, eserleri, eserlerinin basım yılı ,basım hikâyesi, eserleri ile biyografisi arasındaki alakalar, aldığı ödüller  vb incelenmiştir.
 

Şerif Benekçi  (d. 29 Eylül 1950 Kütahya - ö. 8 Eylül 2008)  Yazar, Mütercim, İmam, Memur

 

Hayatı

 

Kütahya, Gediz’e bağlı Muhipler köyünde 1950 yılında doğdu. Ancak iki yıl geç yazıldığı için nüfus kaydında doğum tarihi 1952 olarak gözükmektedir. Babası Mehmet Bey, annesi Emine Hanım’ıdır.  Babası Muhipler köyünde Benekçioğulları, annesi ise Araplar olarak bilinen sülaleye mensuptur. [1] Çocukluğu hem köyünde hem de ailesi ile birlikte mevsimlik işçi olarak çalışmaya gittiği Manisa ovalarında geçmiştir. [2]

İlkokulu Muhipler köyünde bitirdi. Ankara İmam-Hatip Okulunun parasız yatılı ortaokul birinci kısmını 1970 yılında okudu. Ortaokuldan sonra Kütahya Lisesine devam ederek 1973’te Kütahya Lisesini bitirdi.  Yazı hayatına lise birinci sınıfta ilk hikâyesi  olan “Toprağın Türküsü “  Kütahya’da yayımlanan  Dumlupınar gazetesinde çıktı. [3]

 

İstediği yüksekokula gidemediği için Almanya’da  yükseköğretim yapmak için gitti ve orada bir müddet kaldı.  Goethe Enstitüsüne devam edip Almanca eğitimi aldı.  Daha sonra yurda dönüp ODTÜ İdari Bilimler Fakültesine yazıldı ancak bu okulu tamamlayamadan bıraktı.  1977 yılında Asiye Hanım ile evlendi ve bu evlilikten Emine Edibe ve Betül adlarında iki çocuğu dünyaya geldi. 1975-1977 yılları arasında Devlet İstatistik Enstitüsünde görev yaptı. 1977-1978 yılları arasında kısa bir süre Gediz’de Tekel Müdürlüğünde de çalıştı.  Bu görevden ayrılıp Gediz’de ticaretle uğraştı. 1977’de bir yayınevinin açtığı roman yarışmasında üçüncü teşvik ödülünü aldı.  Bu ödülden sonra özellikle romancılık üzerinde yoğunlaştı.

 1977-1984 yılları arasında yeminli mütercim olarak çeşitli noterlerde çalıştı. Erzurum AÜ İşletme Fakültesine öğrenci olaran bu okuldan mezun olmayı denedi. Fakat buradaki eğitimini de yarım bırakarak 1982’de Erzurum’dan ayrıldı. 1983-1985 yılları arasında Kütahya Porselen Fabrikasında tercümanlık yaptı.[4]

1985 yılında imamlık yapmaya karar vererek Gediz’e bağlı Dereköy’de imam olarak çalışmaya başladı. Aynı sene tayini İstanbul’a çıktı. İstanbul’da Sefaköy’de Fatih Camii, Beyazıt’ta Saraç İshak Camii ve Yeşilköy’de Hacı Mevlüt Nalbant Camii’nde on dört yıl İmam-Hatiplik yaptı 1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine kaydoldu. Bir yıl öğrenim gördükten sonra buradan da ayrıldı. Daha sonra AÜ Açık öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler Ön lisans Programını 1995 yılında bitirip mezun oldu.[5]

1999 yılında imam-hatiplikten ayrıldı. Memuriyetinin son yedi yılında DPÜ’de önce Meslek Yüksekokulu Sekreterliği, ardından Bilgi İşlem Dairesi Şube Müdürlüğü yapan yazar, 2005 yılında emekliye ayrıldı.

Yakalandığı  akciğer kanseri nedeniyle 8 Eylül 2008'de hayatını kaybetti.

 

Romancılığı 

Benekçi  Türk dili ve edebiyatı üzerine beş ayrı çalışma yaptı.  İngilizce ’den bir roman çevirisi  yapan yazarın bir de  Siyer kitabı vardır.  Benekçi bazı yazılarında Orhan Ardıçlı müstear adını kullandı Bu ad ile de inceleme ve araştırmaları  ile değişik dergi ve gazetelerde yayımladı.  Yüzlerce hikâye, deneme ve sohbet yazıları da yazdı.  Yazıları Türk Edebiyatı, Devlet ve Töre gibi dergilerde yayımlandı. [6]

 

 Bu çalışmalarına rağmen  hak ettiği  şöhrete ulaşamamış ve çapı iyi anlaşılmamış bir yazar  ve romancı olarak kaldı.  Asıl  önemini de  yazdığı romanları ile sağladı.

 

Milli meseller ve milli kültürü konu edinen romanları ile tanındı. Romanlarındaki   ana tiplemeler  oldukça aktif, mücadeleci ve  dışa dönük; buna karşılık yan  tiplemeleri  ise pasif ve içe dönük kişilerdir. “Romanlarında şehir ve köy kültürleri arasında kalan insanların  yaşadıkları kültürel çatışmalarla, bu çatışmaların birey ve toplum üzerindeki psikolojik ve sosyolojik yansımaları felsefî yaklaşımlarla ele alınmışlardır.”

 

Doğuyu batıyı temsil eden kuşaklar ve kültürler çatışması romanlarının fonundaki diğer özelliklerdir. Şarkçılık ve Garpçılık mefhumları  medeniyetlerin  mukayesesi romanlarındaki ana mevzular olarak belirir. Şarklı kalmak veya doğulu kalmak ikilemi üzerinde yaşayan toplumsal katmanlarla mücadele eden aktif, canlı ve inançlı tipler romanlarındaki karakterlerinin  yönlerini belirlemektedir.

 

Garplılaşmaya direnen toplumsal kültürün şuursuz direniş romanlarındaki diğer özelliktir. Romancının ana  kahramanları bu direnci şuurlu hale getirmeye çalışan milliyetçi ve  inançlı karakterler olmaktadır.

 

Onun romanlarındaki karakterler ve tiplemeler romanlarında  üzerinde sürekli olarak durduğu “yanlış şekilde Garplılaşmayalım”  ana düşüncesinin belirginleşmesini sağlayan yalnız, yabancılaşmış ve birbirleri ile çatışan insanlardır.  Romanlarındaki  öz konulardan bir diğeri ise “  Cumhuriyet döneminin iktisat politikaları, sosyal tabakalaşmayı iyice belirginleştirmiş, bunun neticesinde toplum içinde birbirine yabancı ve âdeta düşman fertler yaratmıştır.”[7] Şeklinde açıklanacak  fikirleridir.

Benekçi’nin romanlarında diğer bir temel unsur ise din tasavvuf ve sosyal bunalımlardan çıkış yollarında getirdiği öneriler olmuşlardır. Benekçi, toplumsal bunalımın  ancak tasavvuf inançları ile gideribileceğini savunmuş,   buna rağmen “tasavvufu, toplumun yaşadığı bunalımlardan bir çıkış yolu değil, daha çok dinî daha anlamlı, sevimli ve nitelikli yaşamanın bir zorunluluğu” [8]olarak görmüştür.

 

 

Hakkında Çalışmalar

DEĞİRMENCİ, Hakan, Dumlupınar Üniversitesi’nde “Şerif Benekçi’nin Romanlarında Kültürümüzün Unsurları” yüksek lisans .(2001).  DEĞİRMENCİ, Hakan, “ŞERİF BENEKÇİ’NİN ROMANLARINDA DİN VE MİSTİSİZM”  “Şerif Benekçi’nin Romanlarında İnsan ve Toplum”

Gündoğan, Hikmet (1986), Romancı Şerif Benekçi ile Roman ve Romanımız, Aylık Dergi, S:87, İstanbul. Taşdelen, Ali (1990), Günümüz Romancılarından Şerif Benekçi ile, Türk Edebiyatı Dergisi, İstanbul.

Romanları:  

  • Şimdi Ağlamak Vakti (1986),
  • Emin İle Selim  1987
  • Kırlangıçlar Erken Göçtü (1987),
  • Bir Şafak Yürüyüşü (1988),
  • Kumsalı Olmayan Ada (1990),
  • Güvercin Geçidi (1991).

ROMANCILAR İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİ

 KAYNAKÇA

 

[1] Değirmenci, Hakan (2001). Şerif Benekçi’nin Romanlarında Kültürümüzün Unsurları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi.

[2] Taşdelen, Ali (1990). “Günümüz Romancılarından Şerif Benekçi ile”. İslâm Aylık Mecmua. S. 83. 69-70.

[3] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda isimler , Elips Yayınları  , 2005, S. 109

[4] ( DR. SEDA GÜL KARTAL, http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/benekci-serif

[5] Tekin, Arslan (2012). Edebiyatımızda İsimler. 5 baskı. İstanbul: Boğaziçi Yay.

[6] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda isimler, Elips Yayınları, 2005, S. 109

[7] Hakan Değirmenci, Şerif Benekçi’nin Romanlarında İnsan ve Toplum, Akademik İncelemeler Sayı:1 Cilt:1 Yıl:2006

[8] DEĞİRMENCİ, Hakan, ŞERİF BENEKÇİ’NİN ROMANLARINDA DİN VE MİSTİSİZM, https://www.ayk.gov.tr/wp-content/uploads/2015/01/DE%C4%9E%C4%B0RMENC%C4%B0-

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar