Sabri Şimşekoğlu HayatI Edebi Kişiliği

27.05.2011

 

 Sabri Şimşekoğlu ( Âşık Fezo

1948-1990. Kars  ili  Arpaçay İlçesi Cala (şimdiki adı Doğruyol) köyünde doğdu. İlkokulu Doğruyol köyünde okumuştur. Âşık Ayhan Şimşekoğlu’nun amcası olmaktadır. [1]

Babası fakir bir köylü olan Medet Efendidir. Annesi ise Çıldırlı  Aşık Şenlik’ in çıraklarından olan  Âşık Mehmet’in kızı Reyhan hanımdır.  Anne tarafından dedesi olan Âşık Mehmet ve Annesi Reyhan Hanım, Çıldır’ın Kakaç köyündendir. 

 Âşıklık Geleneği ve halk şiirine olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Çocukluğu köyünde çobanlık yaparak geçti. Bu dönemde köyüne gelen yörenin birçok halk ozanını dinleyerek kendini geliştirmiş ve bağlama çalmayı öğrenmeye heves etmişti. Ailesi çok fakir olduğundan ilkokul tahsilini devam ettirememişti. Bu nedenle de ilkokul üçüncü sınıfta iken okulu bırakmak zorunda kalmıştı. Geleneklere bağlı olarak özel bir usta-çırak ilişkisinde yetişmeyen Sabri Şimşekoğlu saz çalmayı şiir söylemeyi, türkü okumayı kendi çabası ile öğrenmiştir. [2]

Sabri Şimşekoğlu, Murat Çobanoğlu , Şeref Taşlıova  , Çıldırlı  Aşık Şenlik’ , A. Gülistan gibi yörede Terekeme olarak adlandırılan Karapapak Türklerinden bir halk ozanı olmuştu. Çağdaşı olan  Murat Çobanoğlu ,  Şeref Taşlıova gibi  yaşadığı dönemde en çok tanınan Karslı ozanlar arasında olmuştu. Bir gözü arızalı olan şair kendi kendisine öğrendiği sazı ve âşıklığı ile dikkatleri çekiyordu. İlk şiirlerinde Âşık Fezo mahlasını kullanan şair daha sonra kendi adını da kullanmaya gayret etmiştir.

Terekeme halk ozanları arasında Karapapak kültürünü, ağzı ve deyiş özelliklerini en iyi yansıtabilen âşıklardan birisi olarak kabul edilmektedir. [3]

Âşık Şenlik ile birlikte Âşık Kurbanî ,  Tufarganlı Abbas ve Âşık Bala Mehemmet gibi Azerbaycan ve Doğu Anadolu âşıklarının şiirlerinden etkilenen Şimşekoğlu şiirleri adı geçen bu şairlerin etkisi altında yazmıştır.

Yurt çapında yarışmalara katılmamış olan ozanın yaptığı evlilikten dört çocuğu dünyaya gelmiştir. Şiirin pek çok biçimini deneyen ozanımız genç yaşta hayata gözlerini kapamasına rağmen 100'den fazla şiiri bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 17- 18 yaşlarında kendisini göstermeye başlayan ozanın 20 -25 yıllık bir sanatçılık hayatı olan ozanımızın hayatı elim bir trafik kazası ile son bulmuştur.  
Kuzeydoğu Anadolu ve Terekeme ve Azerbaycan âşıklık geleneğini ve yorumlarını oldukça iyi bilen Şimşekoğlu kısa yaşamında birçok eser verdi. İlk gençliğinden itibaren tanınmaya başlayan ve yörede Âşık Fezo adıyla anılan Şimşekoğlu,[4] sonraki dönemlerde Türkiye ve Türkiye dışında birçok şölene katıldı, konserler vermiştir.

Çağdaşı ve hemşerileri olduğu Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova ile birlikte birçok etkinliklerde birlikte olmuştur. Onlarla beraber çalıp söylemiş ve atışmalar yapmış, Âşık Şenlik koluna dâhil ozanlar arasında yer alarak, bir gözü hasarlı olduğu halde oldukça iyi saz çalıp şiirler söylemiştir.  

 Âşıklık Geleneklerine bağlı olarak özel bir usta-çırak ilişkisinde yetişmeyen Sabri Şimşekoğlu birçok genç Halk Ozanların yetişmesine katkıda bulunmuş, ölümüne dek 13 albüm hazırlamıştır. Yöresinde usta bir âşık olarak tanınan Sabri Şimşekoğlu pek çok halk ozanının yetişmesinde katkıda bulunmuş birçok halk ozanı ona hayranlık duyarak ozanlığa başlamıştır. Bunlardan birisi de Karslı Âşık Ergun Yalçın’dır. [5] Birçok halk ozanına ustalık yapan şairin yetiştirdiği halk ozanları şunlardır:

·         Ayhan ŞİMŞEKOĞLU

·         -Ergün YALÇIN

·         -Atalay ARSLAN

·         -Tacettin DURSUN

·         -Turan ARAPOĞLU

Hakkında bilgi veren kaynaklar “gırtlak sanatında üzerine ozan yetişmediği, altmış ayrı makamda türkü okuyabildiği” [6] iddiasındadır. Özellikle söyleme şekliyle dikkat çeken Şimşekoğlu şiirlerinde denediği şiir biçimleri ile de dikkatleri çekmiştir. Şimşekoğlu’nun şiirleri dikkatli bir şekilde taranıp kayda alınmamıştır. Fakat söylediği ve kayda alınmış albüm ve kasetlerinde yaklaşık olarak yüz civarında şiiri olduğu sanılmaktadır

Şenlik koluna bağlı diğer halk ozanları gibi türkülü hikâyeler- serencamlar – anlatması ile de bilinen Şimşekoğlu’nun, Âşık Şenlik’in tasnif ettiği Latif Şah ve Mihriban Sultan adlı halk hikâyesini de çok güzel anlattığı ifade edilmiştir.

Sabri Şimşekoğlu, son çırağı olan Turan Arapoğlu ile birlikte 28 Haziran 1990 tarihinde çırağı Turan Arapoğlu ile Kars’ta bir düğüne giderken bir trafik kazası geçirmişti. Arpaçay’da geçirdiği bu trafik kazasında ölen Şimşekoğlu [7] doğduğu yer olan Doğruyol köyünde toprağa verilmiştir.

Çıkarttığı 13 adet kaseti şunlardır: [8]

KESİLDİ NİŞANIM YÂD OLDU VATAN-LATİF ŞAH İLE MİHRİBAN SULTAN 
NASİHAT BUDUR (ŞİMŞEKOĞLU-CENANİ ATIŞMASI) 
DİNDİRMEYNEN ÇOK AĞLARIM 
YÜCE YÜCE KARLI DAĞLAR 
İÇTİM AŞKIN BADESİNİ 
GARİBEM BEN 
GURBETTE ÖMRÜM GEÇECEK 
VEFASIZ ŞAİR 
MİRZA DAYI
ÖTME BÜLBÜL 
KOCA KARTAL 
KAHROLASI GURBET 
USTA ÇIRAK SOHBETİ (ŞİMŞEKOĞLU-ARAPOĞLU ATIŞMASI) 

 

ŞİİRLERİ İÇİN TIKLAYIN

Oğul Kahrolası Gurbet

Demişler Her Kimin

Var Bende Şimşekoğlu Divanı

Görünür Bahar Gelmiş

Dostlar Sor Sora Dursun

Sevdiğim Yar O Bizim Eller

Hasret Kaldık Köylere

Ozanım Yıllar Yılı

Yarim Gelmedi

Ay Günü Gara Men Bilirim

Yazdılar Mevlam Kadir

Hasret Kaldık Köylere

Yaylalar Of Of (Fikir Baharımda)

Önemli Halk Ozanlarımız ( İlgilendiğiniz isme tıklayınız )

Kayıkçı Kul Mustafa  Katib , Erzurumlu Emrah  Erzurumlu Aşık Sümmani  ,  Divriğili Deli Derviş Feryadi ,  Aşık Yemini Derviş Muhammet ( Malatya- Arguvan) ,  Aşık Ferrahi ,  Kağızmanlı Hıfzı  ,  Musa Merdanoğlu  ,  Posoflu Aşık Müdami  Deliktaşlı Ruhsati , Âşık Zülali,  Âşık Şenlik,  Ercişli Emrah  ,  Âşık Ardanuçlu Efkari, Şarkışlalı Âşık  Şarkışlalı Talibi Çoşkun ,  Kaygusuz Abdal  ,  Kul Himmet Üstadım , Arapgirli Aşık Fehmi Gür Tokatlı Nuri 


KAYNAKÇA 

 

[1] KÜRŞAT ÖNCÜL , KARS AŞIKLARININ HAYATLARI SANATLARI ve ŞİİRLERİNDE ÖRNEKLER ,KARS 2011, shf 85

[2] Songül Dündar, ÂŞIK SABRİ ŞİMŞEKOĞLU, https://www.haberolcek.com/makale/642

[3] Nevzat İncedere, Aşık Sabri Şimşekoğlu ,siyasalbirikim.com.tr/

[4] Uğur Ağdaş, Aşık Sabri Şimşekoğlu https://kafkasfm.blogspot.com/2011/05/ask

[5] Ergun Yalcin, Biyografi ve Şiirleri, https://ergunyalcin.blogcu.com/biyografi-ve

[6] Uğur Ağdaş, Aşık Sabri Şimşekoğlu https://kafkasfm.blogspot.com/2011/05/ask

[7] https://www.karsrehberi.com/Forums-file-viewtopic-t-701

[8] https://www.karsrehberi.com/Forums-file-viewtopic-t-701

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar