Tanrıça Atalanta Kimdir ve Efsaneleri

02.06.2020

 

 

 

Tanrıça Atlanta Kimdir ve Efsaneleri

 

Yunan mitolojisinde Artemis’in  yardımcısı olarak gösterilen Arkadya ve Boita mitolojilerinden Yunan mitolojilerine transfer edildiği düşünülen avcı ve okçu bir yarı tanrıça karakteridir.  Atalanta, av sırasında Tanrıça Artemis’e eşlik eden bir kadın olarak anlatılır. Yunan Mitolojileri onu yer altının kötülükler tanrısı Hades’in kızı olarak göstermiştir. Kimi kaynaklar ise babası Arcadialı İasus, annesi de Klymene'dir. [1]

Babası Hades ve Arcadialı İasus, Atalanta’nın yerine erkek bir çocuk beklemektedir. Fakat doğan çocuk kız olunca Atalanta’nın abası onu vahşi doğaya terk edip gider.  Fakat, Artemis bunu fark edip Atalanta’yı büyütmesi için dişi bir ayıyı görevlendirmiştir. Nitekim bu dişi ayı onu usta bir avcı olarak büyütür.  Büyüyünce ise bir kahin ona  " Atalanta, evlenme! Evlilik senin ölümün olacak ." diye bir kehanette bulunur.

Arkadya Prensesi olan Atalanta okçulukta hiç kimsenin yenemediği, kimse ile de evlenmek istemeyen hamisi   Artemis gibi evlenmemeye ant içen avcılık, okçuluk, iffet, bakirelik, el değmemişlik sembolü bir yarı tanrıça olarak tarif edilir. Ok atmadaki ustalığına çok güvenen Atalanta tıpkı hizmetinde olduğu Artemis gibi hiç kimse ile evlenmek istemediği için olsa gerek kendisi ile evlenmek isteyenlerin önüne okçulukta kendisini geçme şartını koymuştur. Onun şartı koşarak hedefi vurmaktır.  

 

Bu nedenle kendisi ile evlenmek isteyenlerle okçuluk yarışmalarına girmekte yarışı kaybedenleri de öldürmektedir. Artemis yardımcısının evlenmesini istediğinden olsa gerek Atalanta’ya âşık olan Hippomenes’e yardımcı olur. ( Hippomenes’in adı başka kültürlerde Melenyos olarak anlatılır.) Hippomenes de Atalanta ile evlenebilmek için Atalanta ile ok atmak yarışına girer. Artemis Hippomenes’e  yarış esnasında Atalanta’nın önüne üç tane altın elma düşürmesini tembih eder. ( Bazı varyantlarda üç altın elmayı bu delikanlıya veren Afrodite’dir.  Afrodite  bu elmaları Kıbrıs’ta yetişen bir ağaçtan alıp vermiştir.) Atalanta okunu atarken Hippomenes’te Atalanta’nın önüne üç altın elma düşürür. Atalanta elmaları almak isteyince Hippomenes’e yenilir[2] ve onunla evlenmek zorunda kalır. Fakat Hippomenes ve  Atalanta bir birlerini çok arzulamışlar. Evlenmelerini sağlayan Artemis’e veya Aprodite’ye şükran duygularını iletmeyi de unutmuşlardır. Üstelik sevişmek için Zeus’un tapınağını seçerler. Zeus da Artemis veya  Afrodite  ’nin telkinleri ile bu yanlış seçime çok kızmış, bu olayı tanrılara bir isyan veya hakaret olrak değerlendiren Zeus, onları birer erkek ve dişi aslana dönüştürür.

Görüldüğü gibi Atalanta efsanesi Antik Yunanlıların gözünde erkek ve dişi aslanın nasıl oluştuğunu kendince izah eden bir inancı taşımaktadır.

Başka bir rivayete göre de  Atalanta, Artemis'i sembolize etmektedir ve Artemis’in diğer adı olmaktadır.

Yunan tanrı ve tanrıçalarının göksel öğelerle alakalandırılmalarından dolayı olsa gerek Atalanta’nın adı bir asteroidin de adı olmuştur.  36 Atalante

İLGİLİ LİNKLERİMİZ


Kaynak 

  •  
  • [1] https://www.evrensel.net/haber/163452/atalante-nin-isyani
  • [2] Büyük Larousse, Aristaios Maddesi , Milliyet Yayınları, c, II. S. 797


0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar