KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri MazmunlarVefk Nedir Kökeni Anlamı Tılsımı Kurşun Geçirmezlik Muskası

Vefk Nedir Kökeni Anlamı Tılsımı Kurşun Geçirmezlik Muskası

22.04.2025

Vefk Nedir

Osmanlıca yazılışı vefk : وفق

vefk  وفق  Arapça kökenli bir sözcüktür ve sözlüklerde: uyma, uygun gelme, gönlüne göre “ anlamlarına gelir.[1]

Vefk , hamail  ve  muska  gibi büyü, sihir yapmak, bir cini istekleri yerine getirtmek için emre amade etmek huddâm haline getirtmek amaçlı batıl itikatlara dayanan bir tılsım olmaktadır. ( bkz Huddâm Nedir Hüddam ) Vefk tılsımı, bazı rakamların ve harflerin bir takım sihirlere sahip olduğu, bu sayede cinlerin hizmetçi edilerek her isteği yerine getirileceği inançlarına dayanır.  Bu inançların altında ise harflerin ve bazı sayıların kerametli olduğu, sihirli ve özel manalar içerdiği inançlarına sahip olan Hurufilik inancı yatar( bkz  Hurufi Hurufilik Nedir ve İnanç Sistemleri )

Vefk tılsımının Çin kültürü kökenli olduğu, Hint kültüründen Fars, Arap ve İslam kültürüne taşındığına dair görüşler bulunmaktadır.  Ancak vefk tılsımı, belirli Arabî harf, rakam, kelime,  esma çekmek -esma’ül hüsna-, âyet ve sûrelerin belli bir düzene göre dikdörtgen, üçgen veya  kareler içine yazılması sistemine dayanır. ( bkz  hırz  , hırz- ı emani ( Acem Muskası) hamail- hamayıl- , badem göz - badem muskası ,  )

Bu şekilde hazırlanan vefkler ile”  kehanetler yapılmakta, astroloji, matematik, astronomi verilerden de yararlanarak bâtınî anlamlar çıkarılmaktadır.”  (Çelebi, 2012: 605).[2]

Vefkler;  genellikle kâğıt,  demir, taş ya da camların üzerine çizilmiş dikdörtgenleri veya kareleri eşit ebatlarda ve belli sayılarda kutulara bölerek, bu kutucukların içine sihirli, özel anlamlı,  gizemli olduklarına inanılan Arapça sayıların ve harfler yazılmasına dayanır. “ Sayı yazılan vefkler, sadece tek sayıların kullanıldığı 3‟lü, 5‟li, 7‟li, 9‟lu ve sadece çift sayıların kullanıldığı 4‟lü, 6‟lı, 8‟li olmak üzere iki şekilde hazırlanmıştır. En çok kullanılan vefk türü, 3x3 hazırlanan 3‟lü vefktir  [3]

Bu sayılar, harfler vb belli yazım kurallarına ve belli ayetlerin isimlerine göre sıralanır.  

Vefklerin dört kare kutucuğa bölünmüş ve içinde rakamlar harfler bulunan dikdörtgen türüne murabba ( beduh ) ,  üçgen şeklinde yazılmış olanına ise müselles vefk dendiği anlaşılır. Kare, üçgen veya dikdörtgen şeklindeki vefklerin içine Arapça sayılar ve harflerin yazıldığı anlaşılır. Harflerle yazılan vefklerin ise ebced hesabına göre rakamsal değerlerinin göz önünde tutulduğu bilinir.  Örneğin dal harfi 4, tı harfi 9, be harfi 2 rakamına tekabül eder.

Vefk tılsımını – muska veya hamayılını - yazanlar, yaptıkları tılsımları kişinin isteklerine uygun olarak oluşturduklarını iddia ederler. Yazıkları vefk ile kişinin muradına ereceğini, vefk tılsımı aracılığı ile emre amade olan bir cinin sayesinde ( bkz Huddâm Nedir Hüddam )  arzularının yerine geleceği, Allah’ın kendilerini koruyacağını iddia ederler.  Vefk muskası sevgiliyi elde etme, çalınan eşyayı bulma, sevgiliyi rakipten soğutma, kurşundan kılıçtan korunma gibi çeşitli amaçlar için yazılır.

Vefklerin gömlek haline yazılıp giyildiği boyna bağlandığı bileğe veya pazulara da sarıldığı anlaşılmaktadır. Kısaca vefk tılsımı; cinlerden şeytanlardan yardım alarak tılsımın yapılmasını isteyen kişinin muradına ermesi için yapılır. Eski devrilerde bu tip işlere daha çok rağbet edilmiş, İslamiyet’te yeri olmadığı halde padişahlar bile tılsımlı vefkli gömlekler diktirmiştir.

Vefklerin çeşitli amaçlar için yapıldığı bilinse de en çok rağbet edilen vefk türünün kılıçtan, hançerden toptan tüfekten korunmak amaçlı yaptırılan vefk muskaları veya gömlekleri olduğu anlaşılır.. Bu tılsımı taşıyan kişilere kılıç, hançer bıçak değmeyeceğine inanılır. Hatta tılsımlı gömlek giyenlere veya vefkler taşıyanlara top, gülle ve kurşun işlemez inancı vardır.

Osmanlı Sulatmalarına özel dikilmiş vefkli ve tılsımlı gömlekler müzelerde sergilenmektedir. Birçok padişah ve kişinin vefkli gömlekler giyerek veya üzerlerinde tılsımlı vefkler taşıyarak toptan, tüfekten ve mermilerden korunacaklarına inandıkları bellidir.

Vef, tılsım, hamail, muska konusu çeşitli vesileler ile divan şiirimizde de işlenmiştir. Bazı divan şairlerimizin vefke tılsıma pek de inanmadığı işe yarar olup olmadığı konusunu sorguladıkları ortaya çıkmaktadır.

Avnîyâ  mekr-i rakib-i  divi men itsin diyü
Peyk-i ahın boynuna taktım hamail şah şah      Avni Fatih Sultan Mehme 
Avni Fatih Sultan Mehmet , bu beytinde dev gibi düşmanı alt etmek veya onun silahlarından korunmak amaçlı hamail -vefk -taktığını ifade etmektedir

Se-rûze devlet-i ikbal-i çarha olma dil beste

Bu bir vefk-i müsellesdir bazuya bağlanmış   Naili Kadim

 

Müphem nücûmu gibi sipihrin de Naili

Vefk-i keremde tarh-ı nukâtı ne gûnedir. Naili Kadim

 

Ne tarh-ı vefk-i müselles ne intisâb iledir

Visâli yâra vesile şarâb iledir.      Bursalı Beliğ

 

Sadr-ı âlî-kadr-i İbrâhim Pâşâ-yı kerim

Vefk-ı dil-hâh üzre îmân eyledikte hidmetin Osmanzâde Tâib

 

Ne re’y eylerse hükmü mahz-ı tevfîk u isâbettir

Ne fermân eylese vefk-ı rızâ-yı müsteân üzre  Ziyâ Paşa

Hamail Hamayıl Nedir Muska ve Muskacılık

Muska Nedir Amaçları Kullanımı Türleri Özellikleri

Nüsha Muska Yazmak İzinli Ocaklı Şerbetli Olmak

Sarığa Muska Gül Karanfil Çiçek Sokmak

Nazar Türleri Nazardan Korunma Yolları Nazar Duaları ve Nazarlıklar

 Esma Çekmek ve Esma'ül Hüsna-

Esma Çekerek Sevgili Elde Etmek )


KAYNAK


[1] https://www.osmanice.com/osmanlica-34568-nedir-ne-demek.html

[2] Hakan YILDIZ, Elif YÖYEN, “TOP VE TÜFENGE KARŞI SİHR ü VEFK: ” Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl: 2022/2, Sayı: 43, s. 429-455

[3] Hakan YILDIZ, Elif YÖYEN, “TOP VE TÜFENGE KARŞI SİHR ü VEFK: ” Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl: 2022/2, Sayı: 43, s. 429-455

 

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da