KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri MazmunlarHattatlık Sanatı ve Şiirlerde Hattat

Hattatlık Sanatı ve Şiirlerde Hattat

20.08.2016

 

HATTAT NEDİR HATTATLIK SANATI ŞİİRLERDE HATTAT 

Hattat, güzel yazı üstadı. Kelime anlamı olarak:  “ Arapçada güzel yazı yazan anlamına gelen, eğri kesilmiş kalem”, yazı yazan, hat sanatı ile uğraşan sanatçı. Hat, “kaliğrafı sanatı ile uğraşan kimse.

Hattatlık İslam uygarlığının mimari, süsleme, tezhip sanatlarında vb ilerlemesi ile önem kazanmış, cami medrese, şifahane, saray, mezar taşı, kitabe, gibi eserlere güzel yazılar yazma, kuran ayet ve dini eserleri el yazısı ile yazma çoğaltma ve süsleme ihtiyaçlarına paralel olarak çok değer kazanmıştır. Emeviler devrinde önem başlayan hattatlık, Abbasiler devrindeYakut el Mutasımi ile hattatlık ve hat ekolleri ortaya çıkarmış; İran,  Memluk, Osmanlı uygarlıklarında ayrı yarı hattatlık ekolleri meydana gelmiştir.  

Hattatlık Imurat zamanından itibaren Osmanlılarda da önemli bir meslek haline dönüşmüş,  Osmanlılarda  Hattat Şeyh Hamdullah  ve Hattatlık Ekolü ile Ahmed Şemseddin Karahisârî Hat Sanatı ve Ekolü  başlıca ekoller olarak karşımıza çıkmıştır.

Osmanlı hattatlarının ellerini ve parmaklarını güçlendirmek için okçuluk işinde de usta oldukları bilinen bir gerçektir. Bu nedenle Osmanlı devrinin en meşhur hattatları aynı zamanda en meşhur okçularıdır. Şeyh Hamdullah, Minyatürcü Matrakçı Nasuh  , Abdürrahim Karahisarigibi meşhur hattatlar aynı zamanda yaşadıkları devirlerin,  hatta Osmanlı tarihinin en meşhur okçuları ve silahşorları olmuşlardır.  

İslam ve Osmanlı medeniyetlerinde hattatlık sanatı sayesinde çok sayıda yazı stili geliştirilmiş, celi, rika, sülüs, talik, küfi, divani nesih gibi yazı stilleri de meydana gelmiş, kâğıda, deriye, , duvara, yazmaya, tahtaya, mermere taşa oymaya, metal eşyalara kazımaya uygun yazı stilleri geliştirilmiştir.  Din dışı kitaplar, dini eserler, kuran,  kitabe,  ferman,  berat,  cami, çeşme, mezar taşları, minber, eyvan vb ye uygun hattatlık türleri de oluşmuş, hattatlıkla ilgiliTezhi , nakkaşl ve münakkaşlık  vb o devrilerin en gözde sanatları olarak görülmüşlerdir.

Hat sanatı ile yakın ilişkiler içinde olan hatta bir kısmı zaten aynı zamanda hattat olan divan şairlerinin eserlerinde hattatlık ve hat sanatının yer almaması düşünülemez.  Divan edebiyatında ve kamuoyunda hattatlar yazdıkları yazının yazım şekline odaklanmaktan yazdıklarının ne anlama geldiğine dikkat etmeyen kişiler olarak anılmışlardır.  Divan şairleri sevgilin, ağzını, kaşlarını kirpiklerini, yüzündeki çizgileri, ince tüyleri vb çeşitli, harflere, güzel hat ile yazılmış, çeşitli manalara benzeterek hat sanatından ve hattatlardan söz etmişler,   meşhur hattatlardan da bu nedenle söz ederek sevgilinin uzuvlarında beliren hatlar kıyas ederek, sevgilinin uzuvlarında beliren hatları onlara üstün tutmuşlardır.

Niğarin ruhlarından ilm-i narencatı ahz ettik
Rüsumu hatt-ı Yakut’u leb-i cananeden gördük     Hedai

Narenciye ve turunç resmini yapma, yazma ve rengini ve sihrine verme ilmini sevgilinin yanaklarına bakarak öğrendik. Hattat Yakut’un yazma, süsleme ve resmetme ilmini ise sevgilinin dudağından gördük.

Hüsn-i hat ile yazılmazdı o şuha name
Bilse manasın eğer yazdığı lafzın hattat.    Sünbülzade Vehbi

Gâh bir harf  sukûtuyla kılar nâdiri nâr
Gâh bir nokta kusuruyla  gözü kûr eyler    Fuzuli

Şimdi çoktur ketebe sahibi cahil hattat
Lâkin esrâr-ı hurufâ kanı vâsıl hattat           Süruri

Şimdi levhalara ketebe  - adını veya mahlasını- yazan hattat çoktur. Harfleri güzel yazma sırrına vakıftırlar ama yazdıklarının manasını bilmeyen cahillerdir.

Ey kitâbet zahmetinden bî-haber nâkıs-hıred
Bilmiş ol mahz-ı meşakkatdür kalemle hüsn-i hat       Cevri İbrahim Çelebi 

HAT TEZHİP VE MÜZEHHİB İLE İLGİLİ BAŞLIKLARIMIZ

Abdulbaki Arif Efendi Şair Hattat Kazasker

Süleyman Arif Efendi Hayatı Şair Hattat

Meşhur Hattatlarımız ve Ekolleri

Hattat Şeyh Hamdullah Kimdir ve Hattatlık Ekolü

Abdullah Zühdî Efendi Kimdir ve Hattatlık Sanatı

Meşk Nedir Hattatlık ve Müzikte Meşk

Türk Tezhip Sanatı

Tezhip Nedir ve Türk Tezhip Sanatının Tarihçesi

Tezhip SanatıTerimleri: Serap Çağrıcı

Tezhip Türleri ve Kullanılan Malzemeler

Kıl Kalem Samur Fırça Tezhip Fırçası Nedir

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da