İran Destanlarında Gave Kawa

07.01.2012

 

Demirci Kawa, Sahtiyan bayrak


Demirci Kawa'nın hayatta kalan tek oğlunu vermek istememesi, halkın Kawa etrafında birleşip Dahhak'ı tahttan indirmesi ve Feridun'u tahta geçirmesi anlatılır.

Bundan çok eski zamanlar öncesinde, daha yeryüzünde kimsenin olmadığı dönemlerde Zervan isimli tanrının iki oğlu olmuştur. Birinin adı Hürmüz’dür ve bereket ve ışık saçan anlamına gelmektedir. Diğerininki ise ise Ehrimen (Ehremen Angra Menyu-Zerdüşt İblisi )’dır ve kötülük ve kıtlık saçan anlamındadır.  Fırat ve Dicle’nin yaşam bulduğu, Ahura Mazda ’nın kutsadığı topraklarda Hürmüz hep iyinin ve uygarlığın temsilcisi, Ehriman da onun karşıtı olmuştur. ( BKZ Zerdüşt Tanrısı Hürmüz ve Ahura Mazda )

Hürmüz, dünyada kendisini temsil etmesi için Zerdüşt’ü gönderir ve yüreğini sevgi ile doldurur. Zerdüşt ise buna karşılık oğullarını ve kızlarını Hürmüz’e hediye eder. Ehriman, bu durumu kıskanır ve yüzyıllar boyunca sürecek olan iyilerle savaşına başlar. . Ehriman, bazen gökten ateşler yağdırır bazen fırtınalar koparır ve iyiliğe ve iyilere hep zulüm eder.

 "O zamanlar çölde yetişmiş bir yiğit vardı. Aynı zamanda hükümdar olan bu dini temiz adamın, şöhrete tapan DAHHAK adlı bir oğlu vardı. Çok kötü huylu idi. Pehlev dilinde ona BİYARESP (onbin at) derlerdi. Bir gün şeytan onu azdırdı. Babasını öldürmesine ortak oldu. Böylece zalim Dahhak babasının tahtını elde etti." (Firdevsi, Şehname, sf. 90–96)

En sonunda da içindeki nefreti ve kötülük zehrini zalim Kral Dehak’ın beynine akıtır ve onu bir bela olarak halkın üzerine salar. Zalim Dehak halkının kanını emerken beynindeki zehir bir ura dönüşür ve onu ölümcül bir hastalığın pençesine düşürür. "Şeytan da onu omzundan öpüp kayboldu. Dahhak'ın omuzlarında iki tane karayılan çıktı. Şeytan bu sefer hekim kıyafetine girdi. Dahhak'a "Onları sakın kesme, insan beyni yedir, belki ölürler. Başka çare yok," dedi. (Firdevsi, Şehname, sf. 97–100)

Dahhak, Bişdadiler'in, büyük hükümdar Cemşid'den sonra İran ve Turan tahtına oturup ülkelere tasallut eden beşinci hükümdarıydı..." ( BKZ Cem - Cemşid-i Hurşit ( Divan Şiirinde Cem ve Tüm Özellikleri )

Bundan sonra İran'da karışıklık çıktı. Herkes Cemşid'e itaatten vazgeçti. Çünkü o kötülüğe meyletti. Her yerde bir padişah çıktı. İran'ın süvarileri Dahhak'ı padişah kabul ettiler. ( BKZ Dahhak ve Efsanesi Şiirlerde Dahhak Gave Sahtiyan Önlük )  Dahhak da Cemşid'i ele geçirip iki parça etti, yeryüzünü onun şerrinden kurtardı. Cemşid'in Şehrinaz ile Evrünaz adlı iki kız kardeşini de karı olarak aldı." (Firdevsi, Şehname, sf. 101–103) Dahhak’ın omzunda iki ejderha ve yılanın başı çıkmıştı. Yılanlar Dehhak'ı inanılmaz acılara uğratıyordu... Bir gün hekim kılığına giren şeytan, Dahhak  ’a gelerek “Eğer genç insanlardan iki kişiyi her gün kurban edip beyinlerini yaralarına sürecek olursa iyileşeceğini” söyler.

Dahhak'ın omuzlarından öpen şeytan Dehhak'ın yanından ayrıldıktan sonra Dahhak'ın omuz başlarından iki yılan çıkmaya başladı. Bu yılanların hergün iki insan beynini yemesi gerekiyordu. Böylece Her gün iki genç öldürülerek Dahhak’ın omzunda türeyen yılanlar beslenmeye ve Dahhak'ın acıları azaltılmaya çalışılıyordu.” Dehhak her gece ister halktan olsun, ister yiğit soyundan, iki delikanlıyı sarayına getirtir, ahçı bunları öldürür, beyinlerini çıkartır, yılanlara yiyecek yapardı."( Firdevsi, Şehname, sf. 104–106) Her gün İran ve Türkistan’dan iki genç yakalanarak kurban edilmektedir. Bu işi yapmakla görevli mutfak çalışanı vicdan azabı çektiğinden, öldürülecek olan iki gençten biri gizlice salı verilerek onun beyninin yerine koyun beyni götürmeye başlar. “Memlekette Ermayil ve Kermayil adında iki dindar adam vardı. Bunlar öldürülen iki kişiden hiç olmazsa birini kurtarmak için saraya ahçı olarak girdiler. Kapıcıların yakaladıkları iki kişiden birini öldürüp BİRİNİ KAÇIRDILAR. Sonra bir koyun beynini ölen gencin beyniyle karıştırıp yılana yedirdiler."( Firdevsi, Şehname, .sf. 107)

Saraydan kaçan gençler ise, uzaklardaki dağlara sığınırlar. Her gün bir kişinin serbest bırakılması, meskûn olmayan arazide büyük bir topluluğun meydana geldi. Bunlar evlendiler ve ürediler ve çoğaldılar. "Bu suretle her ay 30 genç kurtarıyorlardı...” Zamanla kimin nesli olduğu belli olmayan Bu gençlerin sayısı iki yüzü buldu. İşte BUGÜNKÜ KÜRT KAVMİNİN ASLI BUNLARDAN TÜREMİŞTİR Kİ bunlar mamur şehir nedir bilmezler... Evleri çöllerde kurulmuş çadırlardan ibarettir. Kalplerinde hiç Allah korkusu yoktur.!" (Firdevs’i, Şehname, sf. l08)

Demirci Kawa'nın 17 oğlundan 16 sı Dahhak'ın tedavisi için elinden alınmış, kafaları kesilerek beyinleri Dahhak’ın boynundaki yılanlara sürümüştür.  Sıra en son oğluna gelince  Dahhak hayatta kalan en son oğlunu vermek istemez. Sabaha kadar demir ocağının başında sabahlar ve oğlunu zalim Dahhak’ın katlinden kurtarmak için çareler düşünürken imdadına göğün yedinci katındaki iyiliğin temsilcisi Hürmüz, Kawa'nın yüreğini sevgi ve umutla doldurur. Gave’nin bileğine güç, aklına ışık verir. Ona Zalim Dehak'tan kurtuluşun yolunu öğretir. 21 Mart sabahı, gün doğduğunda, Kawa, önüne çıkan herkese “Oğlumu kendi elimle hükümdar Dahhak’a teslim edeceğim” diyerek Dahhak'ın sarayına girer. Dahhak’ın huzuruna çıkarırken yanında getirdiği örsünü Dahakk’ın kafasına vurur. Dehak’ın ölü bedeni Demirci Kawa’nın önüne düşer. Bunu duyan bölge halkı isyan eder ve ateşler yakarak saraya yürürler. Demirci Kawa’nın, demir ocağında çalışırken giydiği yeşil, sarı, kırmızı önlüğünü isyanın bayrağı, ocağındaki ateşi ise özgürlük ateşi olarak düşünüp Kawa ( Gave’nin) önlüğünü sallayarak ocağından tutuşturdukları meşaleleri tutarak saraya yürürler.  ( bkz Direfş-i Gayvani: Gave'nin Önlüğü Sahtiyan Bayrak )

Meşaleler ve Gave’nin önlüğü elden ele dolaşır, dağ başlarında ateşler yakılır ve kurtuluş coşkusu günlerce devam eder. Zalim Dehak’tan kurtulan insanlar büyük bir coşkuya kapılır. Demirci Kawa; başkaldırı kahramanı ve timsali olur.

Kaynak: Firdevsi, Şehname,Çevriren Necati Lugal,

 

FERİDUN GAVE, GEYVANİ, DEHHAK İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR 


Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar