KategorilerDİL BİLGİSİYazı TürleriKoro Nedir Tiyatro ve Trajedilerde Koro ve Özellikleri

Koro Nedir Tiyatro ve Trajedilerde Koro ve Özellikleri

30.04.2022

 

 

KORO NEDİR

 

Latİnce:  chorus

Eski Yunanca :  χorós χορός

İtalyanca: chorus, coro

 

Koro sözcüğü Eski Yunanca ’da dans, dans topluluğu, trajediye dans ve şarkıyla eşlik eden topluluk anlamındadır. Sözcük dilimize aynı anlamlarıyla batı dillerinden girmiştir.

Koro, antik Yunan kültüründe trajedilerde olayların sahnede canlandırılamayan kritik noktalarını açıklayan bir topluluk olarak ortaya çıktı. Kadınlı ve erkekli bu topluluk toplu ve sesli olarak oyunun geçmişteki olaylara dair bağlantılarını seslendiriyordu.

Eski tragedyalarda koro anlattıkları bağlantı veya açıklayıcı olayları genellikle müzikal bir şekilde söylüyordu. Eski tragedyalarda ve komedyalarda oyun sırasında konuşanlar oyuncular çıkınca da koro şarkıya devam ederdi.

Eski tragedyalarda koronun söylediği şarkılar oyunların en şairane kısmını oluştururdu. Oyuncular sahken dışına çıksalar da koro seslendirmesine devam eder hem de sahne boş kalmamış olurdu. Eski devre ait oyunlarda koro esasında halkın dili, görüşü olaylar arasında bağlantıyı kuracak şekilde seslendirilen açıklama veya yorumlama bölümü gibi bir işlev de taşıyordu

Sonraki dönemlerde çok sesli veya teksesli müzik yapıtlarını seslendirmek için de kullanılmaya başlandı. Hatta sadece koroyu oluşturan kadınlı erkekli şarkıcıların okuyabileceği müzik yapıtları da bestelendi. Solo söyleyen şarkıcılara eşlik edebilecek şekilde de korolar oluşturuldu. Bu tip toplulukların oluşturdukları müziğe de koro denmiştir.

Korolar genellikle kadın ve erkeklerden karma şekilde oluşturulur. Ama erkek çocuklarla yetişkin erkeklerin ya da yalnızca yetişkin erkeklerin yer aldığı korolar da kurulmaktadır.

İLGİLİ YAZILARIMIZ

Müzikli Tiyatro : Opera Operet Bale Revü Skeç

Tiyatro Nedir Eseri Oyunu ve Unsurları

Ahmet Vefik Paşa Hayatı Eserleri ve Tiyatroculuğu

KUKLA TİYATROMUZ VE İBİŞ

Servet-i Fünun Döneminde Tiyatro

Tiyatronun Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

Bale Tiyatrosu Dansı ve

Tragedya Trajedi Nedir ve Özellikleri

Tiyatronun Tarihi Tragedyalardan Dramlara Kadar

Açlık Tragedya

Dram Nedir ve Özellikleri

Melodram Nedir

Dram Nedir Tarihçe Özellikleri Temsilcileri

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da