Korsan Gemi Esir Bende Köle Gulam

18.02.2018

 
 
Korsan Gemi ve Esir (  Bende Köle  Gulam )
 
 
Osmanlıca yazılışı:  گمی - گمی - gemi -
Osmanlıca yazılışı: قورصان - korsan 
Osmanlıca yazılışı: gulâm – غلام
Osmanlıca yazılışı : köle - كولە.
Bende  Osmanlıca yazılışı: bende - بنده
 
Korsan sözlüklerde “ Deniz taşıtlarına saldıran, yağmalayan haydut” olarak tarif edilir. Eski devrilere ait bu tarifin günümüzdeki anlamı biraz daha genişlemiş hava araçlarına saldıran kişilere hava korsanı; internette saldırı amaçlı dolaşan siteler de korsan site denmiştir.  
 
Korsanlar eski devrilerde denizlerde yağma, çapul, gasp amaçlı dolaşan hırsız, haydut, soyguncu denizcilerdir. Gemiler ile dolaşarak gemilere saldıran korsanlar, gemileri soyan, gemidekileri esir eden esirleri ve çaldıkları malları diğer ülkelerde ve limanlarda satan kişilerdir.  Eski devirlerde bu nedenle korsanların saldırısına uğramak, korsanlara esir düşmek hikâyesi çok zengindir.
 
Genellikle bir milleti veya milli br orduyu temsil etmeyen çapulculardan oluşan korsanlar çoğunlukla ganimet ele geçirmek isteyen, insan ve esir ticareti yapan kişilerdir. Korsanlara esir düşerek satılanların akıbeti her zaman çok kötü olmamış,  esir olarak satılan pek çok çocuğun, kızın, kadının ve erkeğin içinden çok meşhur kimseler çıkmıştır.  Osmanlı devletinde korsanlar tarafından İstanbul’a getirilip satılanlar içinde isimleri tarihe geçmiş olan Hürrem Sultan, Kösem Sultan gibi padişah annesi de olmayı başarmış valide sultanlar vardır.
 
Saraydaki hadım ağalarının hemen hepsi korsanların hadım ederek ( bkz  (  Enemek , Ceb Etmek ( Hadım Etmek- İgdiş Edilmek – Tavaşi ) getirip sattıkları  Habeşli, Sudanlı,  Mısırlı  kölelerdir. ( bkz Habeş – Habeşi Köle-  )  Kulaklarına halka takılan ( Halka Beğüş (Bende-İ Halka-Begûş)   bazı Habeşi,  Kara Hadım köleler oldukça yüksek makamlara da ulaşabilmişler, bunlardan bazıları Saray Ağalığına hatta vezirliğe kadar yükselmeyi başarmıştır. Statüleri yükselen kölelerin kulaklarındaki halk beğüşler de çıkarılmıştır. ( bkz Gûş ( Kulak Çekmek– Küpe Takmak Sevgiliye Köle Olmak )
 
Örneğin Kanuni zamanında Kanuniden sonraki en güçlü kişiler olan Hürrem Sultan ile Pargalı İbrahim Paşa’nın her ikisi de Osmanlı sarayına köle olarak girmişlerdi.
 
Elbette ki korsanlara esir düşen her esirin şansı böyle yaver gitmemişti Şansı yaver gitmeyenler gemilerde kürekçi olarak kalıyor, küreklere zincirlerle bağlı olarak yaşıyorlardı.  Köle olarak satılanlar dinlerini ve milliyetlerini de kaybediyorlar, genellikle ömür boyu esaret altında kalıyorlardı.
 
Eski dilde köleye gulam, halka beguş veya bende de denilirdi.  Divan şiirinde esir olmak çok farklı şekillerde ve hayali gerekçeler ve sebepler ile de karşımıza çıkmaktadır. Bazı şairlerimiz Korsan, korsan gemisi, korsanların geldiği dalgalı karanlık denizler ile sevgilinin saçları, zülüfleri vb arasında münasebetler de kurmuşlar, sevgiliye bende, olmak, sevgiliye esir düşmek, sevgiliye bağlanmayı korsanların eline düşmek olayı ile ilişkilendirmişlerdir. Bu sevgili bazen sultan;  bazen de şeyh bile olabilmektedir.  
 
Ezelden şâh-ı ‘aşkuñ bende-i fermânıyuz cânâ
Mahabbet mülkinün sultân-ı ‘âlî-şânıyuz cânâ       Baki'nin Şiirleri
 
Mihneti dil seri zülfünde çeker ey Baki
Kafiristana düşen kimse de mihnette midir ?  Baki'nin Şiirleri
 
 Bendesiyem bir şehüŋ ‘âlemde nâmıdur Kubâd
Hâk-i pâyın tâc-ı şâhî ise lâyık Keykubâd                    Bursalı Rahmi Şiirleri
 
Ne dehrün bendesi ne şâh-ı âlî-şânıyuz cânâ
Esîrün olalı milk-i gâmun sultânıyuz cânâ                Nev'i Şiirleri
 
Eyledi devrân beni bir pâdişâhuñ bendesi
Çarh ser-gerdânıdur anuñ zemîn efgendesi      Zati Şiirleri
 
Yire göge sıgmadum gün gibi Zâtî şevkden
Eyledi tâ bendesi ol ârız-ı tâbendesi                      Zati Şiirleri
 
Her şâh-ı kadr bendesidür şâhumuñ menüm
Her mâh-rûy nökeridür mâhumuñ menüm          Dede Ömer Ruşeni
 
Zülfüñ ki anberîn-nefesi-y-le gulâm ider
Bir dâne-y-ile aklı giriftâr-ı dâm ider                 Ahmedi Şiirleri
 
 
 
 

2

4

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Turan Korkmaz

Turan Korkmaz

7 years ago

Çoğu güzel yazı ve şiir tahlilsiz kalıyor. Bu güzel paylaşımınız için de bence tahlil gerekli

Aslan Doğan

Aslan Doğan

7 years ago

Bu sitede tenkit ve tahlile daha çok önem verilmeli. Bu güzel paylaşımlar böylece değer kazanır Tebrik ederim sizi de