Nebî Peygamber ve Resul Nedir Nebi ve Resul’un Farkları

13.06.2020

 

 

Nebî Peygamber ve Resul Nedir Nebi ve Resul’un Farkları

 

Osmanlıca yazılışı: Nebî :  نبى

 

Sözlüklerdeki tanımları:

“ Haberci, peygamber. “

 

“Tanrı’nın buyruklarını insanlara ileterek onları aydınlatan, onları iyi ve doğru davranmaya yönelten kimse, yalvaç, peygamber.”
“ Kendisinden önce gelmiş olan resulün şeriatı üzerine amel eden Peygamber.
“Kendinden önce gelen Resulün dinini tebliğ eden peygamber “
“Müstakil şeriat sahibi olmayıp başka bir peygamberin şeriatıyla amel eden peygamber.”

Sözlüklerdeki tanımlarına bakıldığında Nebi kelimesinin resul kelimesi gibi Allah’ın elçisi peygamber anlamına geldiğini ama Resul sözcüğünün anlamından farklı olarak yeni bir din ortaya koymayan, yeni bir dini tebliğ etmeyen,  önceki peygamberin tebliğ ettiği dine davet eden peygamberle Nebi dendiği anlaşılır.

Şu Halde nebi ‘de peygamberdir ama Resul değildir. Resul peygamberler ise, yeni bir din getiren, yeni bir dini tebliğ eden, yeni bir kitap indiren peygamberdir. Buna göre, yeni bir din ortaya koyan ve kendisine tebliğ edilen kitabı ve dini insanlara tebliğ eden: Hz İsa ( İncil) , Hz Musa ( Tevrat) , Hz Davut (Zebur) , Hz Muhammet ( Kuran)  Resul olan peygamberlerdir.

Nebi, peygamberdir ama kendisinden önce inen bir dini yayan, kitabı olmayan, yeni din yani şeriat ortaya koymayan peygamberdir.  Resul ise hem peygamber hem de nebi olarak anılabilir. Fakat Nebi peygamber olarak anılır ama resul olarak anılmaz. Fakat bir dinin emirleri tebliğ etme ve insanları o dine  davet etmek açısından, Resul ile Nebi arasında bir fark yoktur.

Nebi kelimesi, Hz Peygamberimiz   için de kullanılmıştır. .

Hasâisün’ Nebi: Sadece Hz Peygambere has olarak konulan haramlar:  Zekât almak, savaşa girmekten çekinmek, ganimet mallarını dilediğince almak,  dünya malına göz dikmek, iyiliği başa kalkmak, suçu ispat, suçluyu tespit etmeden suçlu ilan etmek.

Nebi ve Resul’den şiirlerimizde bu ayrımların farkında olunarak bahs olunur.

Bâ-Hakk-ı nebî Hazret-i Allahı unutma
Kulsın kul iseñ kulluk idüp şâhı unutma        Tokatlı Kani 

Nəbi günəş kimi, vəli isə ay,
Allahla müqabil olub alar pay.  GÜLŞƏNİ-RAZ 'DAN

İLGİLİ SAYFALAR VE LİNKLERİMİZ

Mucize Nedir Peygamberlerin Mucizeleri

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar