Nişancı Ahmet Feridun Nüzhet'ül Esrar'ül Ahyâr

12.03.2015

 

 

Nüzhet'ül Esrar'ül Ahyâr

 

Osmanlı devlet adamı ve yazarlarından olan  Münşeâtü's-Selâtin,  Kanunname Miftâhı Cennet,  Nüzhet'ül Esrar'ül Ahyâr gibi eserlerin sahibi olan Nişancı Ahmet Feridun  Bey'in doğum yeri tarihi bilinmemektedir. Kaynaklara göre ölüm tarihi İstanbul 1583 yılıdır.[1] Defterdar Çivizade Abdi Çelebi'nin yanında, evinde ve himayesinde  yetişmiş,,  Sokullu Mehmet Paşanın yanına kâtip (1552), sonra da divan kâtibi oldu. Nahcivan seferine (1554) katılmış,  Sokullu Mehmet Paşa’nın sadrazamlığa yükselmesi ile Divan-ı Hümayun kâtipliğine getirilmiştir. [2] Kaynaklardan anlaşıldığına göre bununla da kalmayarak aynı zamanda Sokullu'nun " Sır kâtibi " olduğu anlaşılmaktadır.

Kanuni tarafından Dergâh-ı Ali Müteferrikalığına getirilerek kendisine Selanik’te bir zeamet verilmiştir. Zigetvar seferinde ölen Kanuni'nin ölümü II. Selim haberdar olana kadar saklanmış, yeniçeri teşkilâtı cülûs bahşişinden dolayı ilk defa bir Padişah’a başkaldırma belirtileri göstermiştir.  II. Selim iki kez yeniçerilere Cülus bahşişi vermek zorunda kalmıştır. [3] Bu kargaşa da çıkan olayları bastırmak, asayişi temin ederek olayları yatıştırmak aşamasında çok önemli kararlar vermiş ve asayişin sağlanmasında oldukça mühim bir rol oynayarak sükûneti sağlamıştır.  II. Selim'in tahta çıkışında gösterdiği bu yararlılık önce; 1570 yılında reisülküttap,[4]1573 yılında da nişancı olmasını sağlamıştır.

Nüzhet-ül-Esrar-ül-Ahyâr der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar

(Kanuni Sultan Süleyman Son Seferi) Bu eser   Zigetvar seferine ve Sokullu Mehmet Paşaya ve Selim II' nin ilk yıllarına aittir.  Nüzhet-ül-Esrar-ül-Ahyâr der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar (Zigetvar Seferi Haberlerinden En iyilerinden Esrarlar Bahçesi)  anlamlarına gelir.  Bu eserleri Zigetvar kalesi fethinden II Selim'in tahta çıkışı ve ilk yıllarını anlatan bir eseridir.  Bu eser yazma halinde kütüphanelerde bulunmaktadır ve  üç nüshası bilinmektedir. Bu eseri minyatürlerle de süslenmiş şekildedir.[5]

Eser, Nüzhet'ül ahbar adı ile de bilinir. " Bizzat olayların içinde bulunan müellifin gözlemlerini yansıtan eser Kanuni Sultan Süleyman ’nin Sigetvar seferine hareketiyle başlar, II. Selim’in tahta çıkışı ve saltanatının ilk yılı olaylarını ihtiva eder."

“Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi’nde (Hazine, nr. 1339) Süleymanname adıyla kayıtlı, 13 Receb 976 (1 Ocak 1569) istinsah tarihli minyatürlü yazma muhtemelen müellif nüshasıdır. Eserin bilinen öteki nüshaları Türk Tarih Kurumu ile (nr. 36, Şehnâme-i Sultân Süleyman ve Feth-i Kal’a-i Sigetvar ve Gayri Vak’alar) Millet (Ali Emîrî, nr. 330, Nüzhetü’l-esrar fî fethi kal’ati Sigetvar) kütüphanelerindedir. Son nüsha 1916 yılında istinsah edilmiştir. Eserin bir başka nüshası da Leiden Üniversitesi Kütüphanesi’ndedir (bk. Babinger, s. 120). “ ( Bkz: Abdülkadir Özcan] [FERİDUN AHMED BEY - cilt: 12; sayfa: 397)

Bu eser, 46 yıllık hükümdarlığının ve hayatının son seferi olacak olan  Kanuni'nin.  Ölümünü ve oğlunun tahta çıkış yıllarını birinci elden tanık olan Nişancı Feridun Ahmet Bey’in tanıklığı ile anlatmaktadır. Kanuninin Sigetvar'da vuku bulan vefatı bir süre saklanacak.  46 yıllık hükümdarlığının ve hayatının son seferi olacak koca Kanuni'nin. Dünyaya savaşarak veda edecek.

Ordusunun hedefinden sapmaması için “ Sigetvar'da vuku bulan vefatı bir süre saklanacak. Ancak Sigetvar Kalesi başarıyla ele geçirildikten sonra dönüş yolunda, Belgrat civarında, binlerce hafızın Kur'an tilavetiyle ahrete irtihali artık iyice su yüzüne çıkacak. İlk cenaze namazı orada kılınacak. Sonra payitaht İstanbul'a gelinecek, ikinci ve son cenaze namazı, merasimi ve defin gerçekleşecek.  Feridun Ahmed Bey'in bu eserinde, an be an yaşadığı Zigetvar seferini orijinal minyatürlerle de süsleyerek "göstererek de anlatmaya çalışılmıştır.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde, kütüphanenin 1339 numaralı envanterinde bulunan yazma nüshası günümüz Türkçesine de çevrilmiş,  Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları arasındaki yerini almıştır. Nüzhet-i Esrar'ül Ahyar Der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar(Sultan Süleyman'ın Son Seferi)  adlı eser Zeytinburnu Bel.Kültür Yay. / Tarih Dizisi tarafından kuşe kâğıda,  ( 431 s. -- Kuşe-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm ) İstanbul, 2012 de basılmıştır. [6]

Sitemizdeki BazıTevarihler Gazanameler Gazavatnameler Zafername Selimnameler 

Âşıkpaşazade Hayatı ve Tevarih-i Ali Osman

Tacü't Tevarih Hoca Sadettin Efendi

Şükrullah Behçetü't-tevarih

Oruç Bey Tarihi Tevarih'i Ali Osman

Hadidi Tevarihi Ali Osman

İlk Osmanlı Tarih Eserleri Yahşi Fakih Ahmedi Saray Takvimleri Anonim Tevarih-i Ali Osmanlar

Lütfi Paşa Tevarih i Al'i Osman Asafname

Ruhi Tarihi Tevarihi Ali Osman

Kemalpaşazade İbn-i Kemal Tevarih- i Al'i Osman

Za'im Mir Mehmed Katib Camiü't Tevarih

Tevarihi Ali Osman Behişti Tarihi Behişti Ahmet Sinan Çelebi

Tacü't Tevarih Hoca Sadettin Osman Gazi Gördüğü Rüya

Ramazanzade Nişancı Mehmed Paşa Tevarihi Ali Osman

Seyyid Lokman Aşuri ZÜBDET ÜT TEVARİH

Rüstem Paşa Tevarih-i Al-i Osman

Dâstân ve Tevârîh-i Mülûk-i Âl-i Osman'dan

Dâstân ve Tevârîh-i Mülûk-i Âl-i Osman- Bu tevârîhi çün eyledüm

Tursun Bey Tarihi i Ebu'l Feth Sultan Mehmet Han

KAYNAKÇA

[1] Şahamettin Kuzucular, https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/nisanci-ahmet-feridun-bey-munseatu-s-selatin/75154

[2] Abdülkadir Özcan, Feridun Ahmet Bey, TDV yayınları İslam Ansiklopedisi, c.12, shf, 396-397, İstanbul- 1995

[3] Anonim,https://www.enfal.de/osmanlitarihihasircizade/012.htm, son erişim 21-11-2013

[4] Abdülkadir Özcan, Feridun Ahmet Bey, TDV yayınları İslam Ansiklopedisi, c.12, shf, 396-397, İstanbul- 1995

[5] Abdülkadir Özcan, Feridun Ahmet Bey, TDV yayınları İslam Ansiklopedisi, c.12, shf, 396-397, İstanbul- 1995

[6] https://www.yenisafak.com.tr/kultur-sanat/zigetvar-seferinin-kitabi-yayinlandi-590238

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar