SERÜVEN MACERA ROMANI ÖZELLİKLERİ ÖRNEKLER

28.09.2023

 

Macera sözcüğü Arapça kökenlidir ve “aştan geçen heyecanlı, ilginç olay ya da olaylar dizisi,  tehlikeli iş, eylem anlamlarına gelir. Serüven ve aksiyon sözcükleri macera ile aynı veya yakın anlamlara gelmektedir.

Macera romanı tabiri ilginç ve egzotik ülkelere yapılan seyahatlerde meydana gelen heyecanlı olaylar,, ıssız adalarda define arama, denizcilik ile ilgili heyecanlı, çatışmalı, aksiyon ağırlıklı,  beklenmedik olaylara ağırlık veren romanları diğer romanlardan ayırıcı bir terim olarak  kullanılmıştır.

Macera romanlarında hareketli, şaşırtıcı, merak uyandırıcı, aksiyonu öne çıkaran olaylar silsilesi öne çıkar. Olaylar beklenmedik bir şekilde ve hızda gelişir ve bu romanlarda tehlike, gizem, heyecan, merak ve hareketlilik öndedir. Çatışmalar şiddetli, meraklı, ilginç ve hızlıdır. Romanda esas unsur maceradır.  Karakterler, savaşçı, maceraperest,  ilginç, aksiyoner kişilerdir.  Mekânlar uzak, egzotik, ilginç doğal özellikleri olan şaşırtıcı yerler olmakla birlikte daha ziyade doğal olmaları ile dikkati çeker.

Macera romanları her şeye rağmen yaşanabilir olaylar, mekânlar ve maceralara dayanır. Macera romanlarındaki mekânlar çok ilginç olabilmekle birlikte gerçek ya da gerçekte olması mümkün yerler olmaktadır.  Kahramanlar, tiplemeler ve diğer roman kişileri pek çok macera romanında çok da abartılı sayılmazlar. Ancak, Jonathan Swift (Canıtın Svift) “Guliver’in Gezileri” gibi romanlarda devler, cinler veya parmak adamlara; bazılarında denizkızları, insan yiyen yamyamlar, dev ahtapotlara da rastlayabilmek mümkündür. Buna rağmen macera romanları genel olarak olabilecek olaylar, yerler, kişilere vb dayanır. Bu tip romanlarda aşırı risk almak, abartıya kaçabilecek maceralara tanık olmak, insanüstü cesarete ve cüretkârlığa yakın olabilmek gibi olağan olmayı zorlayan durumlara daha ziyade yer verilmiştir.

Macera romanlarında belirli bir tez veya ana fikir iletmek kaygısı yoktur.  Bu tip romanlarda, tezli, felsefi, ahlaki, sosyal faydayı hedefleyen mesajlar iletme amaçları öne çıkmaz. Macera romanları başarılması güç işleri başarmayı hayal eden serüven, gerilim, aksiyon vb den hoşlanan çocuklar, ergenler, genç okurları vb hedef kitle seçen romanlar olmaktadır.

Macera romanları ilk önceleri serüven peşinde koşan denizcilerin ilginç ülkelerde, adalarda vb yaşadıkları ilginç maceralar halinde ortaya çıkmış fakat zamanla polisiye, dedektif, casus , cinayet ve savaş konulu macera romanları gibi alt türlere de ayrılmıştır.  Örneğin Dumas’ın Üç Silahşorlar, HEMINGWAY’in ÇANLAR KIMIN İÇIN ÇALIYOR, SILAHLARA VEDA adlı romanları savaş konulu macera romanlarıdır.  AGATHA CHRISTIE’nin ON KÜÇÜK ZENCI , ŞEYTAN DÖNEMECI , ÖLÜDEN MEKTUP VAR gibi romanları cinayet ve dedektif romanları için örnektir.

Genellikle şaşırtıcı, beklenmedik olay ve durumları ilgi çekici yolculukları, baştan geçen meraklı serüvenleri konu alan temel amacı sürükleyicilik olan roman türü.

Macera Romanlarının Ortaya Çıkışı

Roman türü özellikle 17. Yy.dan itibaren gelişmeye başlamış, çeşitli konularda ve amaçlarla romanlar yazılmaya başlanmıştı. Dünya edebiyatında İlk roman örneği sayılan Hay Bin Yazkan’ın  Endülüs İspanya’sında yazdığı SALAMÂN U ABSÂL  ile  (Dekameron) hikâyelerinden sonra matbaanın icadı ve Cervantes’in Don Kişot adlı romanının yarattığı atmosfer özellikle Batı edebiyatında  roman türüne olan ilgiyi arttırmıştı. Denizcilik alanındaki ilerlemeler, yeni kıtların bulunması, kıtalar arasında deniz yollarının keşfi, yaygınlaşan denizci hikâyeleri, Daniel Defeo’nun ROBENSON CRUSOE  adlı romanı ortaya çıkarmıştı.  İtalyan edebiyatında Alexsandr Dumas’ın  Monte Kristo Kontu, Üç Silahşorlar gibi eserleri ile macera türü romancılığı ortaya çıkmış oldu.

 Dünya Edebiyatında Macera Romanı Örnekleri 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar