Alponse Daudet ve Değirmenimden Mektuplar

17.10.2019

 
Değirmenimden Mektuplar özgün Fransızca adı ile Les Lettres De Mon Moulin, Dünya Edebiyatının en önemli öykü yazarlarından Fransız asıllı yazar Alponse Dudet tarafından yazılmış olan öykü kitabının adıdır. Eser ilk kez 1869 yılında Paris’te Hetzel yayınevi[1] tarafından yayımlanmış, eserin ilk bakısı 17 hikâyesini içeren bir kitap halinde basılmıştı.  Eserin Lemerre’de yapılan yeni baskısında ise 1874’de Robert Helmont’ta ortaya çıkan beş hikâyesi de eklenmiş, Değirmen’imden Mektuplar adlı hikâye kitabındaki 22 hikâye bu şekilde tamamlanmıştı. [2]
 
Yazarın Değirmenimden Mektuplar adlı öykü kitabı dünya edebiyatının en önemli öykü kitaplarından birisi haline gelmiş ve dünya klasikleri arasında sayılmıştır.
 
Daudet Hakkında
 
Alphonse Daudet (1840-1897): Fransa’nın Nimes kentinde dünyaya gelen Daudet ailesi iflas edene kadar avare bir hayat sürmüş, ailesinin iflası ile genç yaşında eğitimini yarıda bırakıp kendi halinde bir gazeteci olan ve Paris’te yaşayan ağabeyinin yanına gitmiş, edebiyat çevreleri ile tanışma fırsatı bulan. Şiir, roman, hikâye, mektup, anı-mektup türlerinde eserler vermeye başlamıştı. Genç yaşlarında yaz aylarını satın aldığı Fontvielle adlı değirmende geçiren Daudet, bu değirmendeki yıllarını ve orada gözlemlediklerini hikâye kitabı haline getirecekti.
 
Hayatını yazıları ile kazanacağını düşünen Daudet’in Paris’teki ilk yılları sefalet içinde geçmişti. Buna rağmen yanına sekreter olrak girdiği Morney Dükü’nün yardımları sayesinde bir müddet hayatını idame ettirmeyi başarmış 25 yaşında iken eşi Julia ile bir tiyatroda tanışıp evlenmiş,[3] bu evlilikten sonra maddi yönden düzenli bir hayata başlamıştı. Ancak evlendiği yıl hamisi olan Morney Dük’ü öldükten sonra şehir hayatından sıkıldığı için yaşamını sürdürdüğü Midi yakınlarında bulunan Fontvielle’de bir değirmen almıştı.
 
Bu değirmen ve çevresindeki kır hayatının kendisine huzur verdiğini düşünmüş ve eserlerinin pek çoğunu da yıllardır çalışmayan, atıl durumda olan metruk ve yıkık dökük bu değirmende yazmıştı. Bir müddet Cezayir ve Korsika’da da kalan yazar bu eserini yayımladıktan sonra çok kısa bir sürede şöhretli bir yazar haline geldi.
 
1858 yılında ayayımlana  Les Amoureuses (Aşık Kadınlar) adlı şiir kitabı ile edebiyata dünyasına adım atan Daudet, 1868 yılında Küçük Şey, 1869 yılında yayımlanan  Değirmenimden Mektuplar  adlı eseri  ile artık şöhretli bir yazar haline gelmişti.[4]
 
Jack , Taraskon'lu Tartarin, Tartarin Alpler'de, Taraskon Savunması ve Taraskon Limanı adlı eserleri de olan yazarın  Değirmenimden Mektuplar, adlı eseri Sabri Esat Siyavuşgil tarafından Türkçeye  çevrilmiştir.
Değirmenimden Mektuplar  adlı öykü kitabında toplam 22 öykü bulunur. Bu öykülerin her biri anı mektup türünde yazılmış öykülerden oluşmaktadır.
 
DEĞİRMENE YERLEŞME 
 
“Buraya gelişime en çok şaşıran tavşanlar oldu. Geldiğim gün, en aşağı yirmi tane tavşan vardı. Beni, görünce gittiler. Umarım yine gelirler. İkinci kattaki baykuş hoşuma gittiği için onunla yeni kira sözleşmesi yaptım.
 
Değirmenimden çok memnunum. Burası tam istediğim gibi, gazetelerden, faytonlardan, sisten çok uzakta, güzel kokulu, sıcak bir köşe! Etrafımda ne kadar güzel şeyler var. Buraya yerleşeli sekiz gün olmadı ama içim coşkuyla dolup taşıyor…”
 
Beaucaire Postası:
 
Buraya gelirken, dolmuş görevi yapan bir posta arabasına binmiştim. Arabadaki insanlar çok konuşkan ve şakacı idiler. Hepsi birbirini tanıyordu. Sürekli, aynı arabada bulunan kasketli­nin kaçıp kaçıp geri gelen karısından bahsediyorlardı. Kasketli, “Yeter artık, yalvarırım kesin artık” dediyse de dinlemediler. Diğer­leri inmiş, ikimiz kalmıştık. Bana dedi ki: “Bana iyi bak arkadaş! Bir gün buralarda bir cinayet olduğunu duyarsan, hiç tereddüt etmeden ‘katilin kim olduğunu biliyorum’ diyebilirsin.”
Yüzü, küçücük solgun gözleriyle ne kadar sönük ve üzgün­dü. Bu gözler, yaş içindeydi, ama bu ses kin doluydu. Kin, zayıf­ların hiddeti!… Karısının yerinde olsam ondan korkar ve uzak dururdum.”
 
Bu kitaptaki öyküler zaman zaman tarafımdan paylaşılacaktır. 
 
KİTAPTA YER ALAN ÖYKÜLER 
 
:ARLES’LI KIZ
PAPA’NIN KATIRI
SANGUINAIRES DENİZ FENERİ
SÉMILLANTE’İN CAN ÇEKİŞMESİ
GÜMRÜK KOLCULARI
CUCUGNAN PAPAZI
YAŞLILAR
DÜZYAZI BİÇİMİNDE BALATLAR
BIXIOU’NUN EL ÇANTASI
ALTIN BEYİNLİ ADAM
ŞAİR MİSTRAL
İLAHSIZ ÜÇ AYDIN NOEL ÖYKÜSÜ
PORTAKALLAR
ÇİFTE HANLAR
MILIANAH’DA GEZİ NOTLARI
ÇEKİRGELER
SAYGIDEĞER PÈRE GAUCHER’NİN İKSİRİ
CAMARGUE’DA
KIŞLA ÖZLEMİ
 
[1] https://www.alphonsedaudet.org/oeuvres/ordre-alphabetique/lettres-de-mon-moulin/
[2] https://www.alphonsedaudet.org/oeuvres/ordre-alphabetique/lettres-de-mon-moulin/
[3] https://www.espacefrancais.com/alphonse-daudet-les-lettres-de-mon-moulin/
[4] Alphonse Daudet,  Değirmenimden Mektuplar, İş Bankası Kültür Yayınları, çevirmen, Sabri Esat Siyavuşgil’
 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar