Sanguinaires Deniz Feneri adlı öykü Fransız yazar Alponse Daudet’in Değirmenimden Mektuplar “ Les Lettres De Mon Moulin” adlı öykü kitabında bulunan 22 öyküden biridir.
Sanguinaires Deniz Feneri adlı öykü Değirmenimden Mektuplar adlı kitaptaki altıncı öyküsü olmaktadır. Daudet’in dünya klasikleri arasına girecek olan bu eseri ilk kez 1869 yılında Paris’te Hetzel yayınevi tarafından yayımlandığında toplamda 17 öyküden oluşuyordu. Eserin Lemerre’de yapılan yeni baskısında ise esere beş hikâye daha eklenmiş, Değirmenimden Mektupların 1874’de Robert Helmont’ta ortaya çıkan beş hikâyesi ile birlikte basılan bu yeni baskısındaki öykü sayısı bu şekilde 22 hikâyeye ulaşmıştı. Eserin 1875 yılından sonraki baskıları da 22 öyküden oluşan haliyle basılmışlardı. ( bkz
Alponse Daudet ve Değirmenimden Mektuplar )
Daudet, ailesi iflas edince abisinin yanına gelmek ve Paris’te yaşmak zorunda kalmıştı. Paris’te sefalet içinde geçen ilk yılarlından sonra Morney Dükü’nün yanına sekreter olarak girmiş ve bu sıralarda da evlenmiş, düzenli bir hayata da başlamış, Morney Dük’ü öldükten sonra hayatını yazarlık ile sürdürmeye karar vermişti. Yazar Midi yakınlarında bulunan Fontvielle’de bir değirmen almadan önce dinlenmek ve tatil amacı ile Korsika’ya gitmiş orada bulunan bir deniz fenerini de görmek şansını bulmuştu.
Yazar henüz 25 yaşında iken Midi yakınlarındaki Fontvielle’de artık işlevini yitirmiş ve kapanmış olan bir değirmen satın aldı bu değirmenin eski sahibi ise Corneılle Usta’nın sırrı adlı öyküsünde anlattığı Corneılle Usta’ya aitti. Bu değirmen fabrikalara karşı direnen Corneılle Usta’nın ölümü sonrasında kapanmış yazar da bu değirmeni sayfiye evi yazlık ev olarak kullanmak maksadı ile satın almıştı.
Bu değirmeni tatillerini geçirdiği bir sayfiye evi olarak kullanan yazar, bu metruk ve yıkık dökük değirmeni bir çeşit yazarlık atölyesi gibi kullanmış ve eserlerini burada yazmaya başlamıştı. Yazarın en meşhur eseri olan Değirmenimden Mektuplar adlı eseri işte bu değirmende yazılmış, Daudet bu eserini bu değirmen civarında gördüğü, duyduğu şahit olduğu araştırıp incelediği olayları hikâye haline getirerek tesis etmişti.
Cezayir ve Korsika’da da kalan yazar bu eserini yayımladıktan sonra çok kısa bir sürede şöhretli bir yazar haline geldi. Yazar bu değirmen ve etrafındaki olaylardan 22 öykü çıkartmış Corneille Usta’nın sırrı adlı öyküsünde de bu değirmeni alışı bu değirmene yerleşmesi ve değirmende yazdığı hikâyelerin hikâyelerini de öykülere not düşmüştü. Daudet bu değirmeni sakin bir ortamda öyküler yazmak için kullanmış, bir müddet Cezayir ve Korsika’da da kalmıştı.
Nitekim Daudet, bu değirmeni aldığı yıllarda Cezayir ve Korsika’ya da gitmiş bir müddet buralarda kalıp tekrar Midi yakınlarındaki Fontvielle’de bulunan ve günümüzde müze olarak kullanılan bu değirmene yeniden dönmüştü.
Daudet Sanguinaires Deniz Feneri adlı öyküsünü Korsika’ya gittiği günlerde yazdı Yazarın sözünü ettiği bu deniz feneri günümüzde de ayaktadır.
Sanguinaires Deniz Feneri
Daudet bu öyküsünü Fontvielle’deki değirmeni satın almadan önce ziyaret ettiği Korsika gezisi esnasında gördüğü deniz feneri ile ilgili olarak yazmıştır.
Yazar bu öyküsünde bizlere bu deniz fenerini anlatmış betimlemiş, fenerin bulunduğu ada ve etrafındaki insanların yaşamlarından kesitler aktarmıştır.
Daudet, Sanguinaires’teki fenerin etrafında gelişen olayları, sosyal hayatı fener ile ilgili detay bilgileri vermiş, deniz fenerinin nasıl yakıldığı, fenerin nasıl çalıştırıldığını fenerin özelliklerini, Marsilyalı ve iki Korsikalı çalışanlarının hayatlarını bizlere aktarmıştır. Deniz Fenerinin çalışanlarından birsi olan Bartoli’nin başından geçen bir olayın da anlatıldığı bu öyküde yazar Bartoli ile birlikte fenerde çalışan Tchéco’nun ani ölümünü de bizlere aktarmıştır. Bartoli arkadaşının ölümü ile yalnız kalmış, ama feneri çalıştırmaya da devam etmiştir.