Fasıla Nedir Kuran Okuma ve Aruz Vezninde Fasıla

28.01.2016

Fasıla:

Arapça kökenli bu sözcük kelime anlamı ile aralık, ara, ayıran şey, iki şeyin arasındaki bölme , kesinti anlamlarına gelir . Fasıla kelimesinin çoğulu ise Fevasıl anlamındadır.

Fasıla tabiri şiirdeki kâfiye, seci'deki karîne gibi dizenin veya beytin tamamlandığını gösterir. Bu manası ile fasıla; ayetin son kelimesine verilen cümlede mananın tamamlandığını gösteren durak işaretlerindeki birbirine uygun harfler için de kullanılmıştır. Bilindiği gibi Ku’ran müzikal uyuma sahip fasılalarla biter. Kur'ân'ın ayetlerinin bu fasılaları vurgulayacak şekilde okunmasına da fasıla denir. Fâsıla ile ayrılan ibare veya kelime kendinden sonraki cümleden ayrılan kelime veya ibaredir.. Bu kelime ayet veya bir cümlenin başlangıcı olabileceği gibi  ayetin veya cümlenin başlangıcı olmayabilir.

Fâsıla, tevkifî ve kıyâsî olmak üzere iki şekilde bilinmiş, Tevkifî fâsıla; Resulullah'ın bu ayeti okurken üzerinde durduğunu bildiğimiz her kelime fâsılasına denmiştir. Üzerinde durmadığı kelimeler fâsıla kabul edilmemiş bunlara da kıyasi fasıla denmiştir. 

Kur’an âyetlerinin son kelimesine, içinde bulunduğu âyetle onu takip eden âyeti birbirinden ayırdığı için “fâsıla”, son harfine de “el-harfü’l-fâsıla” adı verilmiştir; bazı âlimlere göre ise fâsıladan maksat kelimenin tamamı değil sadece son harfidir.”

Fasıla günümüz imlası açısından virgül ile yakın amlam ve işleve de sahiptir. Matematikte ve yazıda kullanılan tire işaretiyle ( - ) namaz tesbihinde otuz üçlü birimlerin arasını ayıran nişânelere de Arapça’da fâsıla denilmiştir.

 

Aruz Vezninde Fasıla:

Fasıla kelimesi bu anlamı ile Aruz vezninde de kullanılmış Aruz vezni ile ilgili tabirlerden birisi olmuştur.

Aruzculara göre nazım ölçülerinin esası “ sebeb, vedet ve fasıla” dan oluşmaktadır. Bunların çoğullarına ise “ esbab, evtad ve fevasıl “ denmiştir. Bunların her biri de iki kısımdan oluşur.

Eskiler bir hareke, bir sakin ( Üzerinde hareke bulunmayan harfler) harften ibaret oluşan hecelere “ sebeb-i sakil “ diyorlardı. İkisi dönüşebilen ( mütehharrik) üçüncüsü harekesiz harften ibaret olan iki heceye “ veted-i mecmu “ ; birincisi ve üçüncüsü harekeli ortadaki sakin ( harekesiz ) iki heceye de “ veted-i mefruk” denilirdi

Fâsıla-yı kübrâ : dört harekeli ve bir sâkin harften meydana gelen beş harfli kelime. (vatanımız, güzelimiz gibi

Fâsıla-yı sugrâ : üç harekeli ve bir sakin harften meydana gelen dört harfli kelime : (vatanım) , güzelim 

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar