Edebiyat ve Edebiyat Bilimi

07.11.2015



Edebiyat

Mnzum veya nesir oldukları halde edebi kelam  değeri  taşıyacak şekilde yazılmış veya söylenmiş olan  yazılar  ve sözlü ifade edilmiş  ürünleri  ifade eden ve  bunlardan bahseden ilim dalıdır. Edebiyat  kurmaca olsun veya olmasın  çeşitli olaylar ile,  düşünce, duygu ve hayalleri  estetik  --edebi- bir şekilde ifade etme sanatı ve bilimidir.

Edebiyat malzeme olarak bir ana dili kullanan  kaynağını, sosyal hayat, tarih,  söylenceler, mitler,  destanlar, din, muhayyile, tasavvur, özlem ve hayal gücü gibi unsurlardan alan sözlü, anonim  ve kitabi eserlerden teşekkül eden bir bilim  ve sanattır.

Edebiyat kelimesi  Arapça kökenli olmasına rağmen Fransızcadaki  litterature sözcüğünün anlamının Türkçe karşılığı olarak düşünülmüş ve kullanılmıştır. Fransızcadaki litterature kelimesi ise  Latincede harf anlamına gelen littera sözcüğünden türetilmiştir.  

Edebiyat kelimesi  Arapçadaki edeb ve adabiyet kelimelerinden hareketle Tanzimat Dönem'inde ortaya atılmış eski dildeki karşılığı olan ilm-i edeb, şiir ve inşa  sözcüklerinin kavram alanlarının hepsini kapsayan geniş bir manaya gelecek şekilde kullanılmıştır.

Edebiyat hem bilim hem de sanat dalı olabilmesi ile diğer bilim ve sanat dallarından ayrı bir özellik taşır. Edebiyat diğer sosyal ve sayısal bilim dallarının yöntemlerini kullanan bir bilim dalı olduğu gibi,  kurmacalara, yorumlara, tasavvurlara, öznelliğe ve muhayyileye dayanabilmesi yönü ile de bir sanattır.

Edebiyat Bilimi, yazın bilim ve literatür  olarak da adlandırılır. Edebiyat Bilimi, sosyoloji, psikoloji  gibi bilim dallarının yöntemlerini de kullanarak edebiyata dâhil olan konuları araştıran, inceleyen,  yorumlayan, sınıflandıran ve tahlil eden  bir bilim dalıdır.

Edebiyat, estetik kurallar içinde yazılı veya sözlü olarak dile getirilmiş eserleri içeren , bu eserlere dayanan , bu eserleri, yazarlarını, sözlü ve yazılı ifade yol ve yöntemlerini tespit eden , eserleri yorumlayan, tasnif eden,  tanımlayan, analiz eden,  dallara, dönemlere ayıran  vb bir ilim ve sanat dalıdır.

“Edebiyat” kavramı ile “Edebiyat bilimi” kavramı birbirinden farklı kavramlardır. Edebiyat bir sanat edebiyat bilmi ise bu sanatı inceleyen kural ve kaidelerini ortaya koyan, öğretilerini, sınıf ve dallarını, tür ve özelliklerini  vb inceleyen bilimdir.


Edebiyat Bilimi :

Edebiyat  bilimi:  Sözlü veya yazılı olarak oluşan  edebi metinleri anlama, -yorumlama, -değerlendirme, -benzerleriyle karşılaştırma, kıyaslama, tanımlama, sınırlama, öğretilerini ve kurallarını ortaya koyma, türlere ayrıma,  belirleme ve yerleştirme basamaklarını yapan bir bilimdir.

 Edebiyat estetik değerler taşıyan  sözlü ve yazılı ürünlerle, sözlü ve yazılı edebiyat ürünlerinin türlerini , dil üslup, anlatım , söz sanatları, nazım ve nesir türlerinin kural kaide, sınır, tanım ve özelliklerini, edebiyatçıların biyografileri, ürünlerin tenkit eleştiri ve  yorumları , tasnifleri vb ile uğraşır.

 Edebiyatta içerik, (konu tema ) ve  içeriğin nasıl dile getirildiği,  içeriği  yazan yazarın tutumu, bakış açısını ve yaklaşımını da irdeler.  Edebiyat, edebiyatçıyı ve  eserini içinde yaşadığı dönem, devre  ve  dâhil olduğu tarz ve bu tarz ve türü içindeki yerini de irdeleyen bir bilim ve sanat dalıdır.

Edebiyat  sosyal bilimlerin bir dalı olduğu halde diğer sosyal bilimlerle ile  iletişim ve etkileşim içindedir. Edebiyat, yaratıcı  öznel ve kurmaca olması ile sosyoloji, felsefe diğer sosyal  bilimlerden ayrılır.

Edebiyat bilimi   sosyal bilimlerin bir dalı olarak 19 yy dan itibaren bir bilim dalı haline gelmiş, 19. Yüzyılda  Alman filozofu  Wilhelm Dilthey “Manevi bilimlerin oluşması yalnız akılla değil tüm içsel güçlerle mümkün olabildiği” görüşü ile tabiat bilimleri ile manevi bilimleri birbirlerinden ayırarak  sosyal bilimlerin sınırlarını da çizmiştir. E.. Elster, ise   edebiyat tarihini dil bilim – gramer ve  filolojiden ayırmak ve filolojinin sınırlarını genel edebiyat bilimi olarak genişletme gereğinden bahsetmiş, böylece dil bilim ile edebiyat biliminin de yolları ayrılmıştır. 

Söz sanatları, edepli, uygun,  tertipli, kusursuz, etkili ve yerinde söz söyleme işi olan edebi cümleler ve  mısralar yazmak için ifade de ortaya çıkan ifade yöntemleridir.  Edebi kelamların  hedeflediği   etkiyi sağlamak için, dilin  ve kelimelerin gerçek, sembolik, mecaz, deyim benzetme, imgesel anlamlarını ortaya çıkarmak veya dizelerde veya cümlelerde  sözü birkaç anlama gelecek şekilde kullanabilmek,  az sözle çok şey ifade etmek, anlam alakaları kurmak gerekmiştir.  

Söz sanatları Edebi Kelam’ı ortaya    çıkaran ifade olanakları ve süsleridir.  Söz sanatları  duyguların inceliğini,  ifadenin birden çok anlama gelebilecek şekilde oluşmasını, ifadeyi  kaba ve  sıradan olmaktan çıkarmayı, az sözle çok mana çağrıştırmayı,  farklı imgelerin düşünülmesini, estetik duyarlılık oluşturmayı sağlayan anlam, ses, sözcük  ve mecaz oyunlarıdır.  Söz sanatları sözcüklere, mecazlar, imgeler, anlam oyunları ifade zenginliği, sağlar. Deyimler, benzetmeler, sözcüklerin uzak, yakın, teşbih, mecaz ve deyim anlamlarını ifade edebilecek olanaklar sağlar.  

Söz sanatları  eskilerin sanay-i bedai adını verdikleri bedi _ güzel – sanatlardan sayılır.  Söz sanatları edebiyatta bir bilim olarak kabul edilmiş  bu sanata ilmi bedii denmiştir. İlmi Bedi, edebi eserlerde oluşan söz ve anlamla ilgili hünerleri derleyip, toparlamış; kural ve yöntemlerini tespit etmiş bir  edebi kelam ilmidir. İlmi Bedi her türlü söz ve anlam sanatının  tarifini, yol, yöntem ve sınırlarını belirlemiş,  aralarındaki ayrımları ve bezerlikleri de belirleyerek öğreti ve tanımlarını  ortaya koymuştur.

İlmi bedi’nin  anlamına giren söz sanatları nesirden ziyade şiirde karşımıza çıkar. Estetik değerlerin, sözde incelik kurma çabasının, az sözle çok şey ifade etme zorunluluğu söz sanatlarının şiirde daha çok kullanılmasına zemin  hazırlamıştır.

Edebî sanatların oluşumunda dil-imge- mecaz ve anlam oyunları  ilişkisinin önemli bir rolü olmuştur.  yeri vardır. Edebi sanatların oluşmasında soyut kavramları  somut hale getirerek anlaşılır kılma çabası, benzetmeler yoluyla anlamı kuvvetlendirmek gayeleri,  sözcüklere farklı anlamlar yüklemek, ifadeyi ilgi çekici hale getirmek çabası,   sözcüklerin ilgili anlamlarını bir arada kullanmak isteği, az sözle çok hayal, çok çağrışım, çok şey ifade etmek çabası vb oluşturmuştur.  Tüm bu gerekçelerin şiir için daha gerekli olması söz sanatlarının şiirlerde daha çok kullanılmasına yol açmaktadır. Şiir kısa olması gereken yönü ile çok şeyi  az sözle ifade etme amacına da yönelmiştir. O yüzden edebi sanatların oluşmasında özellikle, imgelerin, mecazların ve benzetmelerin önemli bir rolü vardır.  “Edebî sanatların önemi, öncelikle sözde tasarruf sağlamalarına, sözü güzelleştirip ilgi çekici hâle getirmelerine; dolayısıyla da muhatabın duygularına hitap edilmesine, etkilenmesine ve ikna edilmesini sağlamalarına dayanmaktadır” (MERMER Ahmet-vd. (2006). Eski Türk Edebiyatı’na Giriş, Ankara: Akçağ Yayınları)

Söz sanatları Arap ve İran edebiyatları yoluyla edebiyatımıza girmiş,  belagat, beyan, meani fesahat ve bedi sanatlarının konusu olmuştur.

 Söz sanatları başlıca iki kola ayrılır Bu kollar a)  sözle ilgili olanlar  b) manayla ilgili olanlar dır. Fakat   Anlamla ilgili olanları Mecaza dayalı olanlar diyerek bir alt dala sözcükle ilgili olanları da harfler ve şekilleri ile ilgili olanlar diye de bir alt gruba ayırmak daha doğru olacaktır.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN

 İLGİLİ LİNKLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN

 

Kinaye Nedir Örnekler Kinaye Söz Sanatı

Kat’ Söz Sanatı Nedir

Kasr Söz Sanatı Nedir ve Örnekleri

Lüzûm mâ lâ yelzem Söz Sanatı

İltifât Nedir ve İltifat Söz Sanatı

Türk Edebiyatı ve Şiirinde Söz Sanatları Yard. Doç. Dr. Nurullah ÇETİN

Divan Şiirinde Yergi Amaçlı Söz Sanatları Prof.Dr. Mine Mengi)

Mecaz ile İlgili Söz Sanatları

Muad Nedir ve İade Söz

Cemiyet Nedir Cemiyet Söz Sanatı

İstiare Söz Sanatı Nedir Türleri ve Örnekle

İştikak Nedir İştikak Söz Sana

Müşakele Nedir Müşakale Söz Sanatı ve Örnekleri

Rücû Söz Sanatı Nedir  

TEVRİYE İLE İLGİLİ SÖZ SANATLARI

Tevcih Söz Sanatı

Tevcih Kökeni Anlamları Tevcih Söz Sanatı

Telvihât Nedir Telvihât Söz Sanatları

Telvih Söz Sanatı Telvih Nedir Kökeni Anlaml

Tekrir Nedir Tekrir Söz Sanatı

TEKÂBÜL VE MUKABELE NEDİR KÖKENİ VE SÖZ SANATI

Tefrik Kökeni Anlamları Tefrik Söz Sanatı

Tedric Kökeni Anlamı Söz Sanatı ve Örnekleri

Tecrid Kökeni Anlamı Söz Sanatı ve Örnekleri

Tard ü Aks Nedir Akis Söz Sanatı

Şibh-i Hüsn-ü Ta’lil  Söz Sanatı

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da